Teknoloji yaşlıların ayağına gidecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, yaşlıların yaşam aktivitelerini başkalarına bağımlı olmadan sürdürebilmeleri için "yaşlı destek teknolojileri"ne yönelik çalışmalar yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2014 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teknoloji yaşlıların ayağına gidecek

-Bakanlık tarafından yaşlıların günlük yaşamını kolaylaştıracak ürünler tanıtılacak, ihtiyacı olanlara da sağlık uygulama tebliği kapsamında destek verilecek

-Nisan ayında yapılacak "Yaşlı Destek Teknolojileri Tasarım Yarışması"nın sonucunda, 2015 yılında yaşlı destek teknolojilerinin yer aldığı bir merkez hayata geçirilecek

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, yaşlıların yaşam aktivitelerini başkalarına bağımlı olmadan sürdürebilmeleri için "yaşlı destek teknolojileri"ne yönelik çalışmalar yapılacak.

Giderek hareket kabiliyetlerini yitiren, bununla birlikte bakıma daha fazla muhtaç hale gelen yaşlılar, yaşam aktivitelerini başkalarına bağımlı olmadan sürdürebilmeleri için destek teknolojileri olarak adlandırılan aparatlara ihtiyaç duyuyor.

Yaşlı destek teknolojileri, yaşlıların tek eliyle dolaptan tencere alırken bileğinde incinme olmaması için yardımcı bir aparat ile uzanabilmesini, perdeyi merdivene, sandalyeye çıkmadan destekleyici aparat kullanarak çekebilmesini sağlayacak bazı teknolojik ürünleri içeriyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü yaşlıların günlük yaşamını kolaylaştırmak için harekete geçti. Bu kapsamda, Bakanlık tarafından yaşlı destek teknolojileri tanıtılacak ve yaygınlaştırılacak, ihtiyacı olanlara da gerektiğinde sağlık uygulama tebliği kapsamında destek verilecek.

Huzurevlerinde bakım ve rehabilitasyona ihtiyaç duyanlar için destek teknolojilerinin kullanılması yönünde çalışmalar sürüyor. Yapılacak tanıtımlarla ürünlerin kullanıcılar tarafından öğrenilmesi, yaşlıların kendi evlerinde bu ürünleri kullanabilmesi amaçlanıyor. Bu sayede yurt dışı kaynaklı olan yaşlı destek teknolojilerinin Türkiye'de üretilmesinin de önü açılacak.

-Yaşlı Destek Teknolojileri Tasarım Yarışması

Bakanlık tarafından günlük yaşamı kolaylaştıracak ürünlerin tasarlanmasına yönelik "Yaşlı Destek Teknolojileri Tasarım Yarışması" düzenlenmesi de planlanıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile görüşülerek yarışmada ödül alanların tasarımlarının uygulamaya geçirilmesi hedefleniyor.

Nisandan sonra planlanan yarışmanın neticesinde, 2015 yılında yaşlı destek teknolojilerinin yer aldığı bir merkez hayata geçirilecek. Yaşlı destek teknolojilerinin sergileneceği mekan için model olarak, "Aktif Yaşam için Nesiller Arası Etkileşim Modeli" (AYNA) Projesi kapsamında geliştirilen teknolojik evin prototipi düşünülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber