Rekabet ihlaline vergi cezası

Geçen yıl 1.2 milyar lira ceza kesen Rekabet Kurumu, yeni bir uygulama başlatıyor. Rekabet Kurumu, Maliye’nin vergi cezalarındaki gibi uzlaşma müessesesini de devreye sokarak rekabeti ihlal edene kısmi indirim yapabilecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Mart 2014 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rekabet ihlaline vergi cezası

Ercan Baysal

Rekabet Kurumu, soruşturmaları hızlı bir şekilde tamamlamak için yeni bir uygulamaya geçiyor. Vergi cezalarında olduğu gibi rekabet ihlali cezalarında da uzlaşma müessesi getiriliyor. Buna göre yasaya aykırı eylemini kabul eden soruşturma tarafı hakkında uygulanacak idari para cezasında kısmi indirim yapılarak soruşturma süreci sona erdirilecek. Yine ihlallerden zarar görenler tazminat davası da açabilecek.

Rekabet Kurumu'nun 17. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıda değerlendirmelerde bulunan Başkan Nurettin Kaldırımcı, bugüne kadar 2.5 milyar lira civarında ceza verildiğini belirterek, bu rakamın 1.2 milyar TL'sinin 2013 yılına ait olduğunu söyledi. Cezaların asgari yüzde 75'i de tahsil edildi. Kurul tarafından rekor ceza kesilen bankacılık sektörü de gerekçeli kararın ardından ödeme yaptı. Kurul'un 1998-2013 döneminde rekabet ihlali iddiası içeren yaklaşık 2 bin başvuruyu incelediğini aktaran Kaldırımcı, bugüne kadar 232 ihlal iddiası hakkında elde edilen deliller neticesinde soruşturma açıldığını ve halihazırda 18 soruşturmanın da devam ettiğini ifade etti.

Kaldırımcı, bu yıl incelemesi yapılacak dosyalar arasında Turkcell, sürücü kursları, Türk Telekom, Coca Cola, fırıncılar, çimento üreticileri, dershaneler ve Mey İçki'nin yer aldığını bildirdi. Kaldırımcı akaryakıt fiyatlarına ilişkin piyasayı takip ettiklerini ancak işlem gören dosya bulunmadığını bildirdi.

TÜPRAŞ'ta gerekçeli karar imzada

TÜPRAŞ'a verilen cezaya ilişkin soru üzerine Kaldırımcı, 2012 yılının mayıs ayında ön araştırma yaptıklarını hatırlatarak, "2012 yılı temmuzunda elde edilen bilgi ve belgeler çerçevesinde bir soruşturma açılmasına karar verdik. Süreç 2013 yılı Temmuzunda sonuçlandırıldı. Sözlü savunma ve ek süreler nedeniyle 2014 başlarına kadar gelen bir süreci teşkil etti. Dolayısıyla son 3-6 aylık tartışmalara bağlı olmayan bir süreç" diye konuştu. Kaldırımcı, bu konudaki gerekçeli kararın bugünlerde imzada olduğunu açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber