Numara değiştirmeden operatör değiştirmeye erteleme sinyali

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Numara değiştirmeden operatör değiştirmeye imkân tanıyan "numara taşınabilirliliği" projesinde gecikme sinyali geldi. Telekomünikasyon Kurumu, projenin altyapısı üzerinde çalışmalarını sürdürürken bir yandan da operatörlerden konu hakkında görüş almaya devam ediyor. Sistemin hayata geçmesi ise büyük oranda operatörlerin anlaşmalarına bağlı. Operatörlerin tam bir anlaşma içinde olmadıklarını ve bazı pürüzlerin bulunduğunu kabul eden Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, "Bu nedenle gecikmeler olabilir" diye konuştu.

Sistemin uygulanması için belirledikleri takvime göre bir yıl içinde ilgili mevzuat çalışmalarını tamamlamayı ve 2007 sonunda da uygulamaya geçilmesinin planlandığını söyleyen Acarer, "Eğer istenirse bu sistem daha erken de hayata geçer. Biz bu konuda operatörleri zorlamaya devam edeceğiz. Zaten hemen kolayca uygulanacak bir sistem değil. Dünyadaki örneklerinde de sıkıntılar olduğu biliniyor" dedi.

Numara taşınabilirliği, abonelerin numaralarını değiştirmeden operatör değiştirme şansı tanıyor. Sistemin çözmesi gereken bazı sorunlar olduğunu belirten Acarer, "Bu sorunların başında operatör değiştirmiş bir aboneyi arayan başka bir abonenin bu bilgiye nasıl ulaşacağı var? Bu bir ses sinyali ya da başka bir simge ile aşılabilir. Aksi durumda arayan aradığı numaranın başka bir operatöre geçtiğini bilmeden görüşme yapacağı için mağdur kalabilir" dedi.

Rekabet için yazılıma önem vermeliyiz

Türkiye'de, telekomünikasyon sektörünün hacminin geçen yıl yaklaşık 16 milyar dolar olduğunu, bu yıl ise 20 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiğini anlatan Acarer, bu rakama Türk katkısının yüzde 4 düzeyinde kaldığını, bunun da son derece düşük olduğunu söyledi. Türkiye'de yazılım konusunda büyük fırsatlar olduğunu, bu konuya önem verilmesi gerektiğini belirten Acarer, ?Yazılımla telekomünikasyon sektöründeki Türk payını yılda yüzde 1 artırırsanız 2 milyar dolar demektir. Bu da az bir rakam değil? diye konuştu.

?Türkiye telekomünikasyon sektöründe maalesef yok. Bu, insanı çok üzüyor? diyen Acarer, şöyle devam etti: ?Özellikle yeni nesil sistemlerde yazılım, donanımdan daha önemli olacak. Kullanılan GSM cihazları 2. nesil sistemler. Sadece ses ve mesaj var. 3. nesil sistemde ise insanlar ellerinde küçük bir bilgisayar gezdirecek. Film izleyebilecek, hastanelerle irtibat kurabilecek. Türkiye, 3. nesil cep telefonları ile çok büyük fırsatlar elde edebilecek, yazılımın payını giderek artırabilecek.?

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber