'İlaç çetesi Maliye Bakanlığı'nı uyardı: Dava açın, 10 trilyon zararı isteyin'

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Roche firmasının, kanser hastalarının kullandığı ilacı fahiş fiyatla SSK'ya sattığı gerekçesiyle başlattığı soruşturma Sağlık Bakanlığı'na kadar uzandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın suç duyurusuyla başlatılan soruşturma ile ilgili iddianamesini tamamladı.

İddianameye göre başta İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç olmak üzere 6 bakanlık görevlisi hakkında görevi kötüye kullanmak ve Kamu İhale Kanunu'na aykırı davranmak suçlarından dava açılmasına karar verildi. Roche firmasında çalışan iki kişi ise suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından yargılanacak.

Kararnameye aykırı beyan

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş soruşturma kapsamında geçtiğimiz hafta İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, Genel Müdür Yardımcısı Saim Kerman, Farmakoekonomi Daire Başkanlığı Fiyat Maliyet Etüdleri Şube Müdürü Güzin Sağiş, şube çalışanı Nesrin Minisker, Eczacı Ethem Turgay Akuğur ve Eczacı Neşe Büyükkök'ün ifadelerini almıştı. Okumuş hazırladığı iddianamede, soruşturmaya konu olan ilaçlara ait beyanlarda, ilacın İsviçre'den ithal edilmesine rağmen, kararnameye aykırı olarak İsviçre'deki fabrika satış fiyatının yazılmadığı ve Roche firması yetkilileri Mehmet Fatih Kaygusuz ile Elif Arıbal'ın ilaç fiyat formlarında eksik veya yanlış beyanda bulunduklarını belirtti.

2.5 milyon YTL zarar

Genel Müdür Mahmut Tokaç ve adı geçen Bakanlık çalışanlarının ise ilaç beyan formlarındaki eksik veya yanlış beyanları kontrol etmeden onaylayarak, Roche çalışanları ile birlikte devleti yaklaşık 2.5 milyon YTL zarara uğrattıkları gerekçesiyle haklarında dava açılmasına karar verildiği vurgulandı.

Bakanlık göreve çağrıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca 22 Mayıs 2006 tarihinde Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na gönderdiği yazısında, devletin uğradığı zararların tahsili için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Savcı Nazmi Okumuş imzalı yazıda, yaklaşık birbuçuk yıldır süren Roche davası kapsamında Başbakanlık Teftiş Kurulu başta olmak üzere birçok kurumun hazırladığı raporlara vurgu yaparak, devletin sistemli ve organize bir şekilde zarara uğratıldığı sabit olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın davayı takip etmediği ve zararın tahsili konusunda hiçbir hukuki yaptırımda bulunmadığını kaydetti.

Zaman aşımı engellendi

Roche firmasının sadece Neorecormon adlı ilaçta bile devleti 8 trilyon 311 milyar lira zarara uğrattığını vurgulayan Okumuş, Maliye Bakanlığı'nın devreye sokulmadığını ve bu miktarın tahsili için dava açılmadığını belirtti.

5 yıllık zaman aşımı süresinin 2004 yılında başlamasına rağmen devletin zararlarının tahsili için dava açılmamasının şüphelilerin lehine olduğunun altını çizen Okumuş, bu duruma meydan verilmemesi için ilgili bakanlıkların bir an önce hukuki süreci başlatması gerektiğini vurguladı.

Roche'un hukuk bürosu yandı

KANSER hastalarının kullandığı Neorecorman ve Eprex adlı ilaçların SSK'ya fahiş fiyatla satıldığı ortaya çıkan Roche'un hukuk işlemlerini yürüten büro yandı. İstanbul Beşiktaş'ta faaliyet gösteren Hergüner Bilgen Özeke Hukuk Bürosu'nda bulunan evrakların önemli bir kısmı, iki hafta önce çıkan yangında tahrip oldu. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun talebiyle Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapordan çok kısa bir süre sonra hukuku bürosunda ortaya çıkan yangın kafaları karıştırdı.

Telefonla bilgi aldığımız Hergüner Bilgen Özeke Hukuk Bürosu avukatlarından Tolga Danışman, Roche'un müşterileri arasında olduğunu doğruluyor. Müvekkil bilgileriyle ilgili açıklama yapamayacağını söyleyen Danışman, 'Yangın elektrik kontağından çıktı. Bazı evrak ve dosyalar yandı' dedi. Büroda çıkan yangın yarattığı tahribat hakkında bilgi vermekten kaçınan Danışman, 'Roche şirketine ait belgeler de yandı mı' şeklindeki sorumuzu şöyle cevapladı:

'Yangın sırasında Roche şirketine ait orijinal evraklar zarar görmedi. Orijinalleri müvekkillerimizde ve mahkeme dosyalarında olduğu için belgelerin tamamen kaybolması söz konusu değil. Yangın sadece iç düzenimizde karışıklık yarattı. Mahkeme dosyalarına ait talep edilecek her türlü bilgili ve belgeyi temin edebiliriz.'

Belgeleri istenecek

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Roche başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı'na ilaç veren tüm şirketlerin beyanda bulunmasını ve Sağlık Bakanlığı'nın soruşturma başlatmasını istemişti. Talep üzereni harekete geçen Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu, Bakanlık kayıtlarında bulunan 1223 adet orijinal ilaca ait firmalar tarafından beyan edilen fiyatlar uluslararası referans fiyatlarıyla karşılaştırdı. 193 ilacın emsal fiyattan daha düşük olduğu ve 209 adet fiyatın referans fiyata göre yüksek fiyat olduğu tespit edildi.

10-26 yıl hapis talebi

İDDİANAMEDE, şüpheliler Mahmut Tokaç, Saim Kerman, Ethem Turgay Akuğur, Güzin Sağiş, Nesrin Minisker ve Neşe Büyükkök'ün 'suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak', 'ihaleye fesat karıştırmak', 'fiyatları etkileme' ve 'görevi kötüye kullanmak' suçlarına ilişkin 10 ile 26'şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi. Aynı iddianamede, Elif Arıbal ve Mehmet Fatih Kaygusuz'un da benzer suçlardan 6 ile 17'şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber