Akaryakıta 30 kuruş indirim geliyor

EPDK akaryakıt fiyatlarındaki indirimi az bulunca akaryakıta tavan getirdi. Kurum, bayi ve dağıtıcı kâr marjını 37 kuruşla sınırladı. Önceki indirimlerle bu oran 30 kuruşa çıkacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Mart 2014 07:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Akaryakıta 30 kuruş indirim geliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) akaryakıt fiyatlarına 'tavan' getirdi. Kurum, sektörde bayi ve dağıtıcı kar marjını 37 kuruşla sınırlandırdı. Bugünden itibaren şirketler, katkılı ürünü yaklaşık 28 kuruş, normal yakıtı ise 17 kuruş indirecek. Son dönemde yapılan fiyat düşüşü de dahil edildiğinde, akaryakıt 30 kuruş inmiş olacak. Araçların ortalama 40-50 litre deposı bulunuyor. Bu da litrede 30 kuruşluk indirimin depoya 15 TL yansıyacağı anlamına geliyor.

1 KURUŞ 200 MİLYON TL

Dün Mustafa Yılmaz başkanlığında toplanan EPDK son dönemde 5 TL'ye çıkan benzin fiyatlarıyla ilgili kritik bir karar aldı. Fiyatları inceleyen kurum, şirketlerin kar marjını artırıp 40'dan 51-52 kuruşa çıkardığını tespit etti. Marjın, fazla olduğunu belirleyen kurum, dağıtım şirketlerinin yaptığı 5-6 kuruşluk indirimleri yeterli bulmayınca tavan fiyat uygulaması getirme kararı aldı. EPDK kaynakları akaryakıt dağıtım sektöründe 1 kuruş fiyat farkının yıllık bazda 200 milyon TL kar anlamına geldiğini belirterek, "Döviz kurunun akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdığı süreçte, şirketler karlarını kuruş kuruş artırmışlar. Bunu makul bir seviyeye çektik" değerlendirmesi yaptı. Yetkililer, 2009'da ilk tavan fiyatın uygulandığı süreçte Maliye'nin indirim kadar vergi getirdiğini belirterek, "Bu süreçte Maliye yeni vergi getirmemeli" dedi. Kararın ardından şirketlerin cirosu ve karlılığının ciddi oranda etkilenmesi bekleniyor.

ÜLTİMATOM VERMİŞTİ

EPDK, 7 Mart'ta akaryakıt dağıtım şirketlerine yazı yazarak "benzin ve motorinlerde katkılı ve standart ürün arasındaki fiyat farkının yüksek olduğunu" bildirmiş, 20 Mart'a kadar bunun indirilmesi için süre vermişti. Kurum, tavan fiyat getirebileceği uyarısını da yapmıştı. Daha sonra şirketler benzin ve motorinde 2 ila 5 kuruş arasında indirim yapacaklarını açıklamıştı. Ancak EPDK bu indirimleri yeterli görmedi. Kurum ilk tavan fiyat uygulamasını 2009'da yapmıştı. O dönemde benzinmotorin yaklaşık 20 kuruş ucuzlamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber