Elektrikte fatura oyununa geçit yok

Elektrikte fatura oyununa, son nokta kondu. Fiilen kesilmeden alınan 19 TL'lik "kesme-bağlama" ücreti iade edilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Mart 2014 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektrikte fatura oyununa geçit yok
HAZAL ATEŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik faturalarında tartışma yaratan 19 liralık "kesme-bağlama" ücreti tartışmalarına noktayı koydu. Bakan Yıldız, dağıtım şirketlerinin fiilen elektriği kesilmeyen aboneden kesme- bağlama ücreti alınamayacağını vurgulayarak, haksız yere alınan bedelin tüketiciye iade edilmesi gerektiğini bildirdi.

17 ARALIK'TA ARTTI

Vatandaşlar özellikle 17 Aralık sonrası ceza ve yüksek faturalar nedeniyle şaşkına döndü. Bazı illerde elektrik faturalarına da ilginç bir kalem eklendi. İki günlük gecikmeye karşın faturalara "kesmebağlama" ücreti adı altında bedel yansıtıldı. Yüksek fatura isyanını gündeme taşıyan SABAH'ı arayarak ya da mail yoluyla dert yanan vatandaşlar tüketici dernekleri, ilgili kurumlar ve bakanlığı da dilekçe yağmuruna tuttu. Tüketici dernekleri bu tür faturalarda suiistimal iddiasıyla haksız istenen tutarın iadesini talep etti.

YILDIZ DA DESTEKLEDİ

Bu talebe bir destek de Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan geldi. Bakan Yıldız, elektrik abonelerinden haksız yere alınan bu bedele ilişkin milletvekillerinin sorularına yanıt verdi. Bakan Yıldız, "kesme-bağlama" bedelinin, kaçak veya usulsüz elektrik enerjisi tüketimi, perakende satış sözleşmesi kapsamında öngörülen ödemenin zamanında yapılmaması nedeniyle dağıtım şirketi tarafından kesilen elektriğin yeniden bağlanması için müşteriden talep edilebileceğini anımsattı. Yıldız, "Söz konusu bedel dağıtım şirketince perakende satış şirketine bildirimini takip eden bir sonraki döneme ait ödeme bildirisine yansıtılır. Diğer taraftan, dağıtım şirketince fiilen elektriği kesilmeyen aboneden kesme-bağlama bedeli talep edilemeyeceği düzenlenmiştir" dedi.

AKILLI SAYAÇLAR İŞBAŞINDA

Epdk'nın yanı sıra dağıtım ve üretim şirketlerinin yer aldığı 'Akıllı Şebeke Çalışma Grubu' kuruldu. 81 ilde akıllı sayaçların devreye alınması için kamu ve özel sektörün yer aldığı birim, akıllı şebekelerle kaçak elektriği anında ölçerek kısa sürede müdahale edilebilecek. Tam akıllı sayaç kullanımının tüm illerde kullanımı sağlanacak. İlk etapta sayısı 100 bini ancak bulan 'tam akıllı sayaç' kullanımı artırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber