Soruların yayınlanmaması kimin işine yarar?

ÖSYM, milyonlarca kişiye uyguladığı sınavlarda, soru ve cevapların tümünü yayınlamama kararı aldı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Nisan 2014 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soruların yayınlanmaması kimin işine yarar?

Bu karar, kanundan kaynaklı bir durum değil. Zaten Başkan Ali Demir, Kanun öncesinde yaptığı açıklamada "Büyük sınavların soru ve cevaplarını yayınlayacağız" demişti ancak daha sonra bu sözünde durmadı. ÖSYM'nin soru ve cevapların tümünü yayınlamama kararı, kendi yönetim kurulunun kararıdır. Kanunda bu yönde bir hüküm bulunmamaktadır. 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 9. maddesinin 2. fıkrası hükmüne göre; "Sorular ve cevapları, yapılan sınav sona erdikten sonra Yönetim Kurulu kararına istinaden açıklanabilir."

Diğer taraftan, ÖSYM soru ve cevapları yayınlamama uygulaması için şu açıklamaları yapmıştır.

1- Soruları, bir sonraki sınavlarda yeniden kullanıyoruz. Tıklayınız.

2- Bu sınav zordu, önceki sınav kolaydı şeklindeki eleştirileri bitirmek istiyoruz. Tıklayınız.

MEMURLAR.NET'İN DEĞERLENDİRMELERİ

1 milyonu aşkın adaya uygulanan sınavlarda soru ve cevapların gizlenmesi diye bir şey mümkün değildir.

Sadece son yapılan YGS sınavında bile bir çok dersanenin, öğretmenlerini sınavlara sokarak soruları ezberlettiği ve arşivlediği basına sızmıştı.

ÖSYM'nin binlerce kişiye uygulanan sınavlarda soruları ve cevapları gizlemesi şu sorunlara neden olacaktır:

1- Kapalı devre çalışan yapılar (örneğin paralel örgüt) sınavlara sadece soru ezberletme için adam sokabilir ve soruları elde edebilir. Zor bir yöntem değildir. Elde edilen sorular da, yapı elemanlarına verilerek bir avantaj sağlanır.

2- ÖSYM, sorulara bu şekilde yayınlanmamaya devam ederse, sadece soruları ezberlemek için sınava adam sokan bir çok dersane veya örgüt ortaya çıkacaktır.

3- Soruları gizlemek diye bir şey mümkün olmadığı için, soruların karaborsası oluşacaktır.

4- Bu yıl sınava giren bir aday, önümüzdeki yılda sınava girdiğinde yeni girene göre avantajlı olacaktır. Zira geçen yıl girdiği için sorulara aşinadır.

Son söz olarak, ÖSYM boş yere şuan siyasi sonuçları da olabilecek bir uygulama yürütmektedir. Bunun uygulanabilirliği çok zordur.

Sayın Başkanın, kanun çıkmadan önce sözünü verdiği şekilde, yüzbinlere uygulanan sınavların sorularını yayınlamama kararını geri alması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber