Kanser yılda 3 bin çocuğu yakalıyor

Tüm dünyada artış gösteren çocuk kanseri vakalarının önüne geçmek için onları öncelikle çevre kirliliğinden uzak tutmak gerekiyor. Doğal olmayan gıdalar hastalığın fitilini ateşliyor!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Nisan 2014 08:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kanser yılda 3 bin çocuğu yakalıyor

BERDA ÖZDİKTAŞ

Çocukların kansere yakalanması, bir şeylerin yanlış olduğunun işaretidir. Bazı bebekler hasta doğar... Ama çocuklar sigara içmez, alkol almaz ve stresli işlere sahip değildir. Buna rağmen dünyada her yıl 18 bin, Türkiye'de ise 3 bin civarında çocuk kansere yakalanıyor. Çocuk kanserleri 1960'lı yıllarda %10-20 iyileşme mümkün iken bugün iyileşme şansı %85'lere ulaşıyor. Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi seçenekleri kanserin cinsine göre uygulanıyor. Son 20 yıl kemoterapi alanındaki tanı ve destek tedavisindeki gelişmeler çocuk kanserlerinde önemli düzeyde iyileşmelerin ortaya çıkardı. Böylece de çocuk kanserleri tedavi edilebilir hastalıklar grubuna girdi.

KALITSAL FAKTÖRLER ÖN PLANDA

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Çocuk kanserlerinin sebepleri tam bilinmemektedir. Erişkin kanserlerdeki bilinen çevresel ve genetik faktörlerin etkisinden farklı olarak çocukta kalıtsal mekanizmalar daha ön planda. En sık görülen kanserler ise lösemi, beyin tümörleri, lenfomalar, kemik ve yumuşak doku tümörleri" dedi.

KENDİNİ NASIL BELLİ EDİYOR?

- Lösemi kemik iliğinin hastalığı olduğundan ateş, morarma, şişlik görülebilmektedir.

- Lenfoma'da vücudun farklı bölgelerinde şişlikler, karın şişliği, solunum sıkıntısı gibi belirtilerle gelirler.

- Beyin tümörleri ise sebat eden baş ağrısı, açıklanamayan kusmalar, gözlerde kayma, denge ve yürüme bozukluğu gibi nedenlerle gelirler. Beyin tümöründe erken tanı hayat kurtarır.

KESİN TEŞHİS

Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Şüphe edildiğinde, anne ve baba ile uzun ve ayrıntılı bir görüşmeyle hastalığın gelişimi ve seyri hakkında bilgi alındıktan sonra, muayeneyle hastalığın vücudun nerelerinde olduğu araştırılır. Bunların sonucuna göre kan tetkikleri ve görüntülemeler yapılır. Kesin teşhis yöntemi tümörden biyopsi almak ve tümör örneğinin patolojik incelemesiyle yapılır" dedi.

LENFOMALAR SIK GÖRÜLÜYOR!

Çocukluk çağı kanserlerinde lenfomalarında sık görüldüğünü vurgulayan Prof.Dr.Tezer Kutluk, "Lenfomalar, Hodgkin dışı lenfoma ve Hodgkin hastalığı olmak üzere 2 alt gruba ayrılırlar. Lenf sistemindeki lenfoid hücrelerden köken alan tümörlerdir. Vücudun farklı bölgelerindeki lenf bezlerinin büyümesiyle hekime gelirler. Bu lenfoid tümörler karın içinde ve göğüs boşluğu içinde de olabilirler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber