5 bin avukat özlük hakları için harekete geçti

Ka­mu­da ça­lı­şan 5 bin avu­kat ve hu­kuk­çu “k­ro­nik­le­şe­n” öz­lük hak­la­rı ko­nu­sun­da Baş­ba­kan Tay­yip Er­do­ğa­n’­a ses­le­ri­ni du­yu­ra­bil­mek için hak ara­ma kam­pan­ya­sı baş­lat­tı.

Haber Giriş : 05 Nisan 2014 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5 bin avukat özlük hakları için harekete geçti

Avukatlar, A grubu kariyer meslek sınıfına alınma, ek göstergenin en az 3600'e çıkartılması, diğer meslek grupları gibi mesleğe 8. dereceden başlama gibi taleplerde bulunuyor. Kamu Avukatları ve Hukukçuları Girişim Grubu Sözcüsü Av. Şerife Elibol, "Sayın Başbakanımıza dosya sunmuştum. Kendisinin bu duruma kayıtsız kalmayacağını hem umut hem de temenni ediyoruz." KAMİL ELİBOL/ BUGÜN GAZETESİ


AVUKATLAR KIRGIN, KIZGIN VE ÜZÜNTÜLÜ

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Muğla Cumhuriyet Meydanında tören düzenlendi. Törene Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş da katılırken, geçirdiği kaza nedeniyle Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan törene katılamadı.

Baro Başkan Yardımcısı Av. Leyla Bişen, "Avukatlar gününü kutluyoruz, kırgınız, kızgınız, üzüntülüyüz ama asla umutsuz değiliz. Bizler tarih boyunca ve halen en kutsal görev olan savunmayı temsil etmeye çalışıyoruz. Kırgınız, bizler kanunda tanımı "Avukatlık kamu hizmeti gören bir serbest meslektir" demesine rağmen yaklaşık % 42 oranında vergi ödüyoruz. Sakın yanlış anlaşılmasın! bizler devlete vergi ödemekten kaçınmıyoruz. Ancak ailemize ve işimize harcadığımız her kuruşu gider olarak gösterebilmek istiyoruz. Emeklilik haklarımız, asgari ücret tarifemiz, kalemler ve icra dairelerinde yaşadığımız sorunlar; Hakim ve savcı meslektaşlarımızın tutum ve davranışları, barolar birliği ve baroların tüm çabalarına rağmen çözüm bulmayan tüm yetkililere kırgınız" dedi.

Kızgınlıklarının tepeden inme yasa hazırlayan, bir gecede torba yasalarla tüm vatandaşın hukukunu değiştiren yasama organına olduğunu belirten Bişen, "Yasa yapmak teknik bir iştir. Ben yaptım oldu şeklinde yasa yapılamaz. Hukuk evrensel bir bilim olup tüm yasaların tek amacı insan hak ve özgürlüklerini korumaktır. Her çıkarılan torba yasa ile biraz daha temel hak ve özgürlüklerden uzaklaşılmasına kızgınız. Yıllardır tüm barolar yürütmenin, yargı üzerindeki vesayetinin kalkması gerektiğini anlattılar. Yargı bağımsızlığı için çok büyük mücadeleler verdiler ve hala vermektedirler. Adli kolluğun valiliğe bağlanması yönünde yapılan çalışmalar asla kabul edilemez. Böyle bir durum direk kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırıdır. Evet kırgınız, kızgınız, üzgünüz ama asla umutsuz değiliz. Umudumuzu mesleğimizin bize verdiği güçten alıyoruz. Biz avukatlar hukukun üstünlüğüne inanmış ve hukukun üstünlüğüne ant içmiş bir meslek grubuyuz. Andımıza sonuna kadar sadığız. Biliniz ki, biz avukatlar olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de, kuvvetler ayrılığına, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne olan inancımızla Yaşamın her alanında hukuk mücadelemizi bırakmayacağız"BEKİR TOSUN/İHA

ANTALYA

5 Nisan Avukatlar Günü, Antalya Barosu Manavgat temsilciliği tarafından düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen avukatlar Atatürk anıtına çelenk sunup, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşını okudu.

Burada Manavgat Baro temsilcisi Avukat Metin Açıkgöz, anlamlı günün Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı olmasını diledi.

Geçmişte yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Açıkgöz, " Bu nedenle geçmiş dönemlerde yaşanan tüm olumsuzlukları bir kenara atıp her şeye yeniden başlamak daha doğru olacaktır diye düşünüyoruz. Ancak geçmişi iyi tahlil etmeden, geleceği yeniden sağlam temeller üzerinde kurmak da mümkün değildir. Bu nedenle avukatlık kanunun, barolara, savunma görevi olarak yüklediği hukukun üstünlüğü ve insan haklarının nasıl yok edildiğini çok iyi bir şekilde irdelemek gerekir. Yaşadığımız geçmiş dönem içinde, kuvvetler ayrılığı ilkesinin nasıl yok edildiğini, yürütmenin önce yasamayı, arkasından da yargıyı nasıl hakimiyeti altına aldığını hep birlikte gördük" dedi.

Açıkgöz şöyle konuştu: " Avukatların hak ve yetkilerinin arttırıldığı, kamu kurumları ile yargının diğer unsurlarının avukatlık mesleğine saygı duyduğu, mesleğin önündeki engellerin kaldırılarak yapılmasının kolaylaştırıldığı, ekonomik ve sosyal sorunlarımızın çözüldüğü yeni bir dönemin başlamasını bekliyoruz. Bu bağlamda çağın gerisinde kalan, avukatlık mesleğinin ihtiyaçlarının karşılamayan, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun, yeniden gözden geçirilerek bir an önce değiştirilmesini istiyoruz. Demokratik toplumsal hayatın benimsendiği, korunduğu, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına dayanan bir toplumsal düzen özlemiyle tüm meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü kutlarım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber