CHP seçim sonuçlarını değerlendiriyor

CHP, seçim sonuçlarını ilçe ilçe, sandık sandık değerlendiriyor. 38 ilde oylar düştü. 200'ü aşkın ilçede 2009 seçimlerine göre oy kaybı yaşandı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Nisan 2014 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP seçim sonuçlarını değerlendiriyor

A. Rezzak ORAL

Yerel seçimlerde istediği alamayan CHP, sonuçları analiz etmesi için bağımsız bir firmayla anlaştı. Önceki yıllarda alınan oy oranlarıyla karşılaştırılacak olan analizin 18 Nisan'daki Parti Meclisi (PM) toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor. CHP Tüzüğü, yönetime bir önceki genel seçimlere kıyasla oyunu düşüren örgütleri görevden alma yetkisi tanıyor. Benzer bir yetki, yerel seçimler için öngörülmese de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verileri 38 il ve 200'den fazla ilçede partinin 2009'a kıyasla oyunu düşürdüğünü ortaya koyuyor.

HOPA DA GİTTİ

Kulislerde Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) başarısız bulduğu örgütleri görevden alabileceği ve böylece başarısızlığın faturasını kendi üzerinden atabileceği belirtiliyor. Bir önceki yerel seçim verileriyle kıyaslandığında resmi olmayan sonuçlara göre Edirne ve Giresun gibi bazı merkezlerde oy oranının düşmesine karşın seçimin kazanıldığı, Hopa gibi CHP'nin yönettiği bazı ilçelerde ise oranın yükselmesine karşın seçimin kaybedildiği tespit edildi. CHP'de oy oranlarının düştüğü 38 il merkezi bazı ilçeler şöyle:

38 İLDE OYLAR DÜŞTÜ

Adana, Ağrı, Amasya, Antalya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Mersin, İzmir, Kastamonu, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Siirt, Sivas, Tokat, Trabzon, Yozgat, Zonguldak, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Karabük ve Kilis.

ANKARA, İZMİR KAYIPLARI

YSK verilerine göre CHP, ilçeler bazında İstanbul'da çok büyük bir oy kaybı yaşamadı. Pek çok ilçede oy oranını artıran CHP'nin kazandığı Adalar, Avcılar, Çatalca ve Maltepe ilçelerinde oyu 2009'un altında kaldı. CHP, Pendik, Sultanbeyli ve Şile ilçelerinde oy oranını 2009'un üstüne çıkaramazken, diğer 32 ilçede oylarında artış yaşandı. CHP; Ankara'da 15, İzmir'de ise 17 ilçede oyunu 2009'un üstüne çıkaramadı. Ankara'da Akyurt, Ayaş, Bala, Çamlıdere, Elmadağ, Etimesgut, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Keçiören, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar ile İzmir'de Aliağa, Balçova, Bornova, Buca, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Narlıdere, Ödemiş, Selçuk, Torbalı ve Urla ilçeleri CHP'nin oyunun düştüğü ilçeler olarak kayıtlara geçti.

GÜMÜŞHANE'DE TULUM DÜŞÜŞ

CHP'nin geleneksel olarak düşük oy aldığı Gümüşhane ilinde ise CHP oyları bu ilin tüm ilçelerinde 2009 sonuçlarının çok gerisinde kaldı.

BATI İLÇELERİNDE SÜRPRİZ DÜŞÜŞ

CHP ayrıca Adana Kozan, Antalya Kaş, Kepez, Konyaaltı, Manavgat ve Muratpaşa, Aydın Didim, Nazilli ve Söke, Balıkesir Ayvalık, Burhaniye ve Susurluk, Bursa Gemlik, İnegöl ve Yenişehir, Erzurum Aziziye, Palandöken, Tortum ve Yaku-

tiye, Gaziantep Oğuzeli, Şahinbey ve Şehitkamil, Mersin Toroslar, Kocaeli Darıca, Gebze ve Körfez, Konya Akşehir, Ereğli ve Meram, Manisa Salihli ve Turgutlu, Sakarya Adapazarı, Samsun Atakum,

Canik ve İlkadım'da oyunu düşürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber