FRC, Türkiye'nin 'Hile Haritası'nı çıkardı

İlk Türk hile denetim firması FRC, Türkiye’nin “Hile Haritası”nı çıkardı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Nisan 2014 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FRC, Türkiye'nin 'Hile Haritası'nı çıkardı

ÜRÜN DİRİER

Hileye başvuranların yüzde 60'ı erkekler ve ilk yaptıkları işyerlerini dolandırmak. Karakteristik özellikleri ise sevimlilikleri.

Şirket ve kurumlardaki yolsuzlukları, suiistimalleri ve çalışan hilelerini ortaya çıkaran Türkiye'nin ilk mali dedektiflik şirketi FRC, Türk hilekarlarının şifrelerini yazdı. Bir hilekarı ortaya çıkaracak en temel 50 unsur olduğunu söyleyen FRC yönetim kurulu üyesi Ali Örs, "Dünyada her yıl ortalama 3 trilyon dolarlık yolsuzluk yapılıyor" dedi. ABD Sertifikalı Hile Uzmanları Derneği ACFE'nin raporlarına dayanarak, her yıl şirketlerin özvarlıklarının yüzde 7'sini hilekarlar yüzünden kaybettiğini belirten Ali Örs araştırma sonuçlarını şöyle özetledi:

YÜZDE 60 ERKEKLER

Hileye başvuranların cinsiyetlere göre oranı yüzde 40 kadınlar, yüzde 60 erkeklerdir. Çalıştığı şirkette dolandırıcılık yapanların yüzde 30'u bunu ilk üç yıl içerisinde gerçekleştirir. Türkiye'deki işletmelerin büyük çoğunluğu aile şirketi. İşletmelerde iç kontrol sistemleri zayıf. İkinci adam mali işlerle uğraşır ve gereğinden fazla yetkilendirilir. Bu kişi genelde güven duyulan bir akrabadır. Dolayısıyla şirketlerde yapılan yolsuzluklarda bir numaralı şüpheli öncelikle akrabadır.

KONUŞKAN VE SAMİMİLER!

Hilekarların karakteristik özellikleri arasında genellikle çok konuşkan ve sevimli olmaları vardır. Kendilerine çok değer biçerler, hastalık derecesinde yalancıdırlar ve vicdan azabı çekmezler. Manipülasyonda ve bozgunculukta aşırı hünerlidirler. Kurnaz ve egoisttirler. İşe en önce onlar gelir, en geç onlar giderler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber