Sağlıkta tasarrufun ilk ayağı tek fiyat

Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ngörülenin üzerinde artan sağlık harcamalarından tasarruf etmek için birinci basamak sağlık kuruluşlarındaki ayakta tedavilerde tek fiyat uygulaması olacak. Böylece bazı kuruluşların faturaları şişirmesinin önüne geçilecek

Sağlık harcamalarındaki yıl sonuna kadar öngörülen 1.4 milyar YTL'lik sapmayı engellemek için formül arayışına giren hükümetin alacağı tasarruf tedbirleri netlik kazanmaya başladı. Buna göre, sağlık ocağı ve poliklinik gibi birinci basamak sağlık birimlerinde ayakta tedavilerde 'tek fiyat' uygulaması başlatılacak.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, "Bazı sağlık kuruluşlarında en düşük ücretli tedavi uygulaması yüksek ücret kaleminden gösterilerek faturalandırılıyor. Amaç bu uygulamanın önüne geçmek" dedi.

IMF'nin 'kamu harcamalarını kısın' uyarısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sağlık Bakanlığı 4.5 milyar YTL'lik tasarruf paketini hazırlamak için harekete geçti. Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği tedavi ve muayenede yüzde 3-5 oranında katılım payı alınmasına Maliye Bakanlığı'nın sıcak bakmadığı öğrenildi. Bakanlığın denetimleri artırmasına karşın önüne geçemediği bazı yanlış faturalandırmalara yönelik önlemler üzerinde çalıştığı belirtildi.

Ortalama fiyat belirlenecek
Bu çerçevede birinci basamak sağlık kuruluşlarında Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı iştirakçileri ile yeşil kartlılar bakanlıkça belirlenecek fiyat üzerinden muayene olabilecek. Sadece ayakta tedavide uygulanacak tek fiyat sistemi ile her bir muayene, tedavi ve işlem ortalama bir bedel üzerinden faturalandırılacak. Böylece bazı kuruluşların düşük ücretli sağlık hizmetini başka bir sağlık hizmeti kapsamında göstererek yüksek ücretle faturalandırmasının önüne geçilecek. Aktan, şunları söyledi:

Bazı birinci basamak sağlık kuruluşlarında en düşük ücretli tedavi, yüksek ücret gösterilerek faturalandırılıyor. Pansumana gelen hastanın hizmetini parmağı kesilene uygulanan fiyat üzerinden faturalandırıyorlar. Bu uygulamayı engellemek için ortalama bir fiyat belirleyip, ayaktaki bütün tedaviler için eşit fiyat uygulamasına geçeceğiz. Ancak tek fiyat sistemini ayakta tedavi dışındaki hizmetlerde ve birinci basamak dışındaki kuruluşlarda uygulamayı planlamıyoruz."

Müfettişler sahaya inecek
Sağlık Bakanlığı müfettişleri sağlık hizmetlerindeki gereksiz harcamaların önüne geçmek için sahaya inecek. Denetimlere hastanelerin faturalandırma sistemi ile başlanacak. Yeşil kart sahiplerine verilen tedavi hizmet bedellerini gösteren fatura ve benzeri belgelerin gerçeğe aykırı düzenlediği ve fazladan ödemeye sebebiyet verildiği tespit edilirse faturayı tanzim edenlerden söz konusu bedelin iki katı alıncak. Kısa bir süre önce Sağlık Bakanlığı denetimlerini daha sağlıklı ve kapsamlı gerçekleştirmek için müfettişlerinin sayısını artırmıştı.

SSK ilaç dozuna sınır getiriyor
Sağlık yardımından yararlanma hakkı bulunanları ilgilendiren yeni SSK tebliğine göre, 'bir ilacın Sağlık Bakanlığı'nca izin verilen endikasyon ve kullanım dozu dışında kullanılması, ancak Sağlık Bakanlığı tarafından kişilere veya ilaca verilen özel kullanım izinleri, resmi sağlık tesisleri sağlık kurulu raporlarıyla onaylanması halinde' mümkün olabilecek.

Yeni düzenleme kapsamında, tebliğin öngördüğü izinlere uyulmaması durumunda SSK'nın uğrayacağı zarar, ilgililerin alacağından mahsup edilecek.

Bunun mümkün olmaması durumunda ise yasal yollar kullanılarak doğrudan tahsil edilecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber