İşler: HSYK kararının hızı manidar

Başbakan Yardımcısı İşler, Anayasa Mahkemesi'nin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa verdiği kısmi iptal kararının hızı ve zamanlamasını manidar bulduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2014 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşler: HSYK kararının hızı manidar

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Anayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa verdiği kısmi iptal kararını değerlendirirken, ''Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Anayasa Mahkemesinin kararları bağlayıcıdır. O konuda da herhangi bir tereddüt söz konusu değildir'' diye konuştu.

Kuzu: Abartılacak çok fazla bir iptal yok

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren kanun ile ilgili verdiği kararı, "Özünde abartılacak çok fazla bir iptal yok" diye değerlendirdi.

Kuzu, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kanunda kısmi bir iptalin söz konusu olduğunu vurguladı.

Mahkemenin, Adalet Akademisi ile alakalı bölümün iptal talebini reddettiğini hatırlatan Kuzu, şöyle devam etti:

"Bir tanesi teftiş için müfettişlerin görevlendirme meselesinde sayın Bakana işi başlatma noktasında tanınan bir yetki vardı, burayı iptal etmiş. Biz aslında anayasada teftiş işlerini kurula verdik ama başlangıç olarak Adalet Bakanı'nın işin içinde olması şık ve doğru olurdu. Sorumlu olan bakana, adaletteki her türlü sıkıntılarda hedef tahtası, en ağır hücumlar olacak ama bir hakimin yanlışı hakkında bir teftiş başlatamayacak, bir yetkisi olmayacak. Bunu kabullenmek mümkün değil. Bana sorarsan bu siyaseti yargının anlamaması demektir. Yapacak birşey yok. Anayasa Mahkemesi böyle uygun görmüş. Dünyadaki yargının konumu bilinse Türkiye'deki yargının ne kadar bağımsız olduğu ortaya çıkar. Türkiye'de sorun yargının tarafsızlığı konusu, bağımsızlığı değil."

Kuzu, birçok ülkede teftişin doğrudan doğruya bakan tarafından yapıldığına dikkati çekti.

İptal edilen bölümün sırf teftiş ile alakalı bölüm olduğunu yineleyen Kuzu, kamuoyuna kanunun tamamının iptal gibi yansıtılmasının doğru olmadığını söyledi. Kuzu, "Özünde abartılacak çok fazla bir iptal yok. Ama söylediğim bazı bölümlere, müfettişlik bölümüne dokunulmazsa iyi olurdu. Ama Anayasa Mahkemesi öyle uygun görmüş" diye konuştu.

Görevine son verilen personel

Kuzu, "HSYK'da görevine son verilen personelin durumuna ilişkin" soruya da şu yanıtı verdi:

"Anayasa Mahkemesi, bir idare mahkemesi durumunda olmadığı için verdiği kararlar anayasa gereği geçmişe yürümüyor. Çünkü hukuk devleti bağlamında insanların güvencesi. Mesela bir kanun çıksa aradan bir sene, iki sene, üç sene geçse ve iptal etse, geriye yürüse alımlar olmuş, satışlar olmuş, araya üçüncü kişiler girmiştir. Bunu eski hale getirmek mümkün değil. O bakımdan geçmişe yürümez Anayasa Mahkemesinin kararları. Şu andan itibaren gidenlerin tekrar bir dönüşü söz konusu olamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber