'Müzakere Pozisyon Belgesi'ndeki, Eğitim laiktir ifadesi çıkarıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Ortaklık Konseyi Toplantısı'nda Türkiye'nin sunacağı 'Müzakere Pozisyon Belgesi'ne eklenen "Türk eğitim sistemi laiktir" ifadesi çıkarıldı.

CNN TÜRK'ün haberine göre, AB Genel Sekreterliği'nde 24 Mayıs'ta yapılan toplantıda, 12 Haziran'da başlaması beklenen müzakerelerin ilk başlığını oluşturacak Eğitim ve Kültür için pozisyon belgesi son kez gözden geçirildi.

17 Mayıs'taki Danıştay saldırısının ardından ortaya çıkan laiklik tartışmasından etkilenen AB Genel Sekreterliği, belgeye güçlendirici unsur olarak "Türk eğitim sistemi laiktir" ifadesini ekledi. Toplantıda yapılan eklemeyi gören AB'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, "Bu unsur yeni, buna gerek yok" diyerek belgeden çıkarılmasını istedi.

"Türk eğitim sistemi laiktir" ifadesi çıkarılan ve müzakerelere temel olacak belge AB'ye gönderildi.

CNN TÜRK'ün Diplomasi Danışmanı Yalım Eralp, ifadenin pozisyon belgesinden çıkarılmasının AB çevrelerinde kuşku yaratacağını ileri sürdü. Eralp, "Türkiye'nin en önemli yönü demokratik ve laik olması. Bunlar mümkün olduğu kadar fazla vurgulanmalı. Bu ifadeyi belgeye koymanın Türkiye'ye bir zararı yoktu. Ancak belgeden çıkarılmasının zararı olacaktır" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ: MÜZAKERELER 12 HAZİRAN'DA BAŞLAYABİLİR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, AB ile ?Bilim ve Araştırma? ve ?Eğitim ve Kültür? fasıllarındaki müzakerelerin, 12 Haziranda yapılacak hükümetlerarası konferans toplantısında açılmasını beklediklerini söyledi.

Tan, haftalık basını bilgilendirme toplantısında, Türkiye'nin söz konusu iki fasılda müzakerelerin açılmasını bekleyip beklemediğine ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin, taraması tamamlanan ?Bilim ve Araştırma? ile ?Eğitim ve Kültür? fasıllarında müzakerelere geçiş aşamasında bulunduğuna dikkati çekti.

Sözcü Tan, konuyla ilgili şunları kaydetti: ?Bilim ve Araştırma faslında ülkemiz, Dönem Başkanı Avusturya tarafından gönderilen 23 Şubat 2006 tarihli bir mektupla müzakere pozisyon belgesini sunmaya davet edilmişti. Müzakere pozisyon belgesi, 22 Mart 2006 tarihinde konseye iletilmiştir. 'Eğitim ve Kültür' faslında ülkemizi müzakere pozisyon belgesi hazırlamaya davet edecek mektubun gönderilmesi öncesi, tarama sonu raporunun konseyde onaylanma görüşmeleri sırasında söz konusu mektuba siyasi kriterlerin eklenmesi yolunda yapılan girişim sebebiyle başlayan tartışmalar, bu konuda bir AB iç genelgesi yayımlanmasıyla şimdilik kapanmıştır.

Ülkemiz 26 Nisan 2006 tarihli mektupla, 'Eğitim ve Kültür' faslında müzakere pozisyon belgesini sunmaya davet edilmiştir. Hazırlanan müzakere pozisyon belgesi, ahiren komisyona iletilmiş bulunmaktadır. 12 Haziran 2006 tarihinde bakanlar düzeyinde yapılacak hükümetlerarası konferans toplantısı sırasında bu iki fasılda müzakerelerin açılmasını beklemekteyiz.?

Tan, AB'nin ?hazmetme kapasitesini? daha güçlendirilmiş bir kriter olarak uygulama kararı aldığının hatırlatılması üzerine de bu konunun yeni bir gelişme olmadığını, konuyu izlediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, ?Gerekli şekilde değerlendirmelerimizi yapacağız. Süreç içinde şayet tedbir almak gerekiyorsa onları da alacağız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber