Danıştay tasarısı 2. kez ertelendi

İkinci kez ertelenen Danıştay tasarısı, içinde sürprizlerin olacağı ‘yargı paketine’ konulacak.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Nisan 2014 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay tasarısı 2. kez ertelendi

Nuray BABACAN

Yeni yargı torbasında, HSYK üyeliğine atanmak için 20 yıl görev yapmış olma şartı ile yargı seçimlerinde herkesin tek aday için oy kullanmasına ilişkin sistemin de yer alması bekleniyor.

İKTİDARIN, MİT teklifinin ardından yasalaştıracağını açıkladığı Danıştay tasarısı, ikinci kez ertelendi. Hükümet, ocak ayında Danıştay tasarısını, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceği gün askıya almıştı. Danıştay'da bir yeni daire kurulması ve 31 üye atanmasını öngören düzenleme, üyelerin bir kısmının da HSYK tarafından belirlenmesini sağlıyordu. Tasarının askıya alınmasında, hükümetin, dairenin oluşumu ve üyelerin atanmasında Cemaat'in etkili olacağı kaygısı neden olmuştu. Sürpriz erteleme o gün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Japonya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda, basın toplantısının bitiminde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'la mikrofonu kapatmadan yaptıkları konuşmada ortaya çıkmıştı.

DANIŞTAY TASARISIYLA BİRLEŞECEk

İktidar partisi yöneticileri, yerel seçimler nedeniyle kazandıkları sürenin ardından, geçen hafta, TBMM Genel Kurulu'nda MİT tasarısının ardından Danıştay tasarısını yasalaştıracaklarını açıkladılar. Ancak, partinin son MKYK'sında alınan karar gereğince, Danıştay tasarısı bir kez daha ertelendi. Ertelemeye gerekçe olarak, atanacak isimlere karar verilememesinin yanı sıra tasarıya bazı yeni düzenlemelerin eklenecek olması gösterildi. Adalet Bakanlığı'nda hazırlıkların sürdüğü belirtilen yeni yargı paketinin, Danıştay tasarısıyla birleştirilerek tek bir yargı torbasına dönüştürüleceği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yasalaştırılacağı belirtiliyor.

AYM'NİN İPTALİ

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) CHP'nin başvurusu üzerine HSYK düzenlemesinde yaptığı iptal ve buradaki gerekçeler de yeni yargı paketinin konusu olacak. AYM, CHP'nin davası üzerine Yargıtay ve Danıştay üyelerinin HSYK seçimlerinde tek oy verme düzenlemesini değil, 19. maddedeki, "Oy kullanabilir" ibaresini iptal etmişti. AYM maddenin tümünü iptal etmediği için bu durum, "Kürsüdeki hakimlere de tek oy esası getirirseniz iptal etmeyeceğim' mesajı olarak yorumlanmıştı. AYM, kısmi iptal kararının Resmi Gazete'de yayımından itibaren 3 ay süre vermişti.

YENİ DÜZENLEME

Hükümetin yeni yargı paketiyle, yeni bir oylama esası ya da her hakimin sadece bir adaya oy vermesi anlamına gelen tek oy esasını getireceği belirtiliyor. Bu durumda kürsüdeki ilk dereceli hakim savcılar da seçimlerde ancak bir aday için oy kullanabilecekler. Bir düzenleme yapılmazsa, ilk derece adli ve idari yargı yerlerinde yapılacak seçimlerde hakim ve savcılar, kendi aralarından seçilecek asıl ve yedek üyelerin sayısı kadar aday için oy verecek. HSYK üyeliğine aday olmak için 20 yıl şartı da iptal edildiği için bu hükmün de yeniden düzenlenmesi gerekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber