Lorenzo'nun kazığı...

Haber Giriş : 01 Haziran 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF Şefi Lorenzo Giorgianni'nin dövizi de vuran açıklaması Ankara'da kuşku yarattı Ekonomi bürokratlarına göre, IMF şefi ya cahil ya da Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için kazık attı

Ekonomi yönetimi, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni'nin Türkiye'den ayrılırken canlı yayında açıkladığı 4,5 milyar YTL'lik tedbir paketinin şaşkınlığını yaşıyor

IMF görüşmelerine katılan üst düzey bir bürokrat, bütçede bu büyüklükte bir açık olmadığını, Giorgianni'nin ifade ettiği rakamın IMF'ye karşı ciddi bir kuşku yarattığını söyledi.

RAKAMI ABARTTI

IMF görüşmeleri ve sonrasında yaşanan gelişmeleri BUGÜN'e değerlendiren üst düzey bürokrat, Türkiye'nin 2001 krizine sürüklenmesinde IMF'nin uyguladığı sabit kur politikasının önemli rol oynamış olduğuna yönelik kuşkuların son olaylarla iyice pekiştiğini ifade ederek, şu tespitleri aktardı:

IMF temsilcisi, televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasıyla bizleri şoke etti. Sözünü ettiği 4.5 milyar YTL'lik tedbire ?paket' ifadesini kullanması son derece yersiz. Bütçede bir gider artışı olduğu doğru. Ancak bunun rakamı 4.5 değil, sadece 1.4 milyar YTL. Ödenek üstü gider artışının tamamı sağlık harcamalarından kaynaklanıyor. Geri kalan kısım bütçedeki sınırlı ödeneklerin erken kullanım miktarıyla ilgili. Yani her yıl bütçede olan rutin bir durum. IMF görüşmelerinde bu konu her zaman gündeme gelir. Onlar da bilirler ki erken kullanıma rağmen bu kalemlerde ödenek aşılamaz. Dolayısıyla ek kaynak gerektirmez.

YAPTIĞI CAHİLLİK

Buna rağmen Giorgianni örneğin Karayolları'na aktarılan ödeneği sanki ödenek aşılmış gibi gösterip pakete dahil ediyor. Bu cahillikten başka bir şey değil. Karayolları'na 100 lira ödenek koymuşsunuz. Yıl sonuna kadar buraya aktarılacak kaynak 100 lirayı aşamaz. Çünkü ödenek tutarı bütçeyle sınırlı. Biz ne yapmışız, 100 liralık ödeneğin önemli bölümünü ilk 4 ayda serbest bırakmışız. Demek ki geri kalan aylarda daha az aktarıp yıl sonunda 100'ü tutturacağız.

TÜRKİYE'YE ATILAN KAZIK

1.4 milyarlık artan sağlık harcaması için gereken tedbir, harcamaların denetim yoluyla azaltılması ve yedek ödenekle karşılanacak. Onun dışındaki bölüm ise rutin, her yıl yapıldığı ödenek serbest bırakma oranlarının düşmesiyle ve ödenekler arası kaydırma yöntemleriyle ek kaynağa ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden karşılanacak. Bütün bunlara rağmen Giorgianni'nin paketten söz edip rakamı da 4.5 milyar YTL olarak ifade etmesi aklımıza kuşku getiriyor. Acaba IMF, iç ve dış konjonktürün olumsuz seyrettiği ortamda Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak, bu sayede de daha sert ekonomik önlemleri dayatabilmek için mi böyle bir taktik izledi? Lorenzo'nun paket açıklaması eğer cehaletten veya kendi tecrübesizliğinden kaynaklanmıyorsa bu düpedüz Türkiye'ye atılmış bir kazıktır

Daha büyüğünü yaşadık

IMF'nin sözünü ettiği 4.5 milyar YTL'lik tedbir paketine başka bir üst düzey bürokrat da ?Ne 4.5'i? Benim bildiğim bir tek 4.5 var, o da sosyal güvenlik açığının GSMH'ye oranı. IMF temsilcisi herhalde o yüzde 4.5'ten bahsetmiştir. Başka bir şey olsa kendisiyle görüştüğümüzde bize de söylerdi? diyerek Giorgianni'nin paket açıklamasını eleştirdi. Aynı bürokrat, ?Sağlık harcamaları dışında kalan rakam öyle paket diye ifade edilebilecek bir şey değil. Geçmiş yıllarda IMF heyetiyle, ödeneklerin erken kullanılmasından kaynaklanan çok daha büyük rakamları görüştük. Bugüne kadar hiç biri tedbir paketi olmadı, ne hikmetse dünyada çalkantı artınca bir anda ismi paket oluverdi? dedi.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber