Gönül: Siviller, askeri mahkemede yargılanmayacak...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2006 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına ilişkin düzenlemeye son verilmesi gerektiğini belirterek, "Orhan Pamuk gibi bir yazar, yazısından dolayı askeri mahkemede yargılanırsa, bunun dünya çapında yansıması olur" dedi.

AA-TBMM Adalet Komisyonu, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısını, alt komisyona sevk etti.

Tasarı hakkında komisyona bilgi veren Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Anayasa ve bazı kanunlarda yapılan değişikliklerin askeri yargıya da yansıtılmasının gerekli hale geldiğini belirterek, tasarıyla sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verilmesinin amaçlandığını söyledi.

Başta Türk Ceza Kanunu ve onun uygulanmasına yönelik diğer kanunların, Askeri Ceza Kanunu ile Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun'u etkilediğini anlatan Gönül, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili yeni düzenlemenin, AB sürecindeki önemine işaret etti.

Gönül, "Orhan Pamuk gibi bir yazar yazısından dolayı askeri mahkemede yargılanırsa, bunun dünya çapında yansıması olur. Sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına son veren uygulamayı ne kadar çabuk çıkarırsak, AB sürecinde o kadar çok mesafe almış oluruz" diye konuştu.

Yapılan görüşmelerden sonra tasarının alt komisyona sevk edilmesi kararlaştırılırken, tasarının bu dönem yasalaşmaması durumunda, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına ilişkin maddenin, bir kanun teklifiyle tek madde olarak Genel Kurula indirilmesi görüşü benimsendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber