İşte Çankaya Köşkü için AK Parti'nin yol haritası

'Üç döneme devam' kararı, Erdoğan'ın Köşk adaylığını pekiştirdi... Partisinin desteğini arkasına alan Başbakan, halkın nabzını tutmaya başladı bile. Sıra kanaat önderleriyle görüşmede. Son karar ise Afyon Kampı'ndan sonra.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mayıs 2014 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte Çankaya Köşkü için AK Parti'nin yol haritası

HAKKI KURBAN

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) aldığı tarihi kararlar, Cumhurbaşkanlığı yoluna da ışık tuttu. MKYK'nın "Üç dönem kuralına devam" kararı, AK Parti'de dikkatleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a odakladı. Teşkilatın büyük çoğunluğunun "Aday olun" çağrısıyla karşılaşan Erdoğan için geri sayımın başladığı belirtiliyor.

İşte Çankaya Köşkü için AK Parti'nin yol haritası:

TEŞKİLATTAN DESTEK

AK Parti'de, yerel seçimlerden çıkan yüzde 45.5'lik oy oranı, 'güvenoyu' olarak algılandı. Bu sonucun Köşk vizesi anlamına geldiği de savunuldu. Başbakan Erdoğan'ın, milletvekilleri, il ve belediye başkanları, büyük kongre delegeleriyle yaptığı istişarelerde dağıtılan anketlerden büyük destek çıktı. Hafta içinde iki kez toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Cuma günü bir araya gelen partinin karar organı MKYK'da da Erdoğan'a "Adaylık hakkınız, Cumhurbaşkanı adayı olun" mesajı verildiği belirtildi. MKYK'da alınan "Üç dönem kuralına devam" kararı da Erdoğan'ın Köşk adaylığını pekiştirdi.

HER KESİMİN GÖRÜŞÜ ALINIYOR

Başbakan Erdoğan, partisinden destek alırken, gözünü bu kez kamuoyu desteğine çevirdi. Seçimlerin üzerinden kısa süre geçmesine karşın üç ayrı kamuoyu şirketi vasıtasıyla Türkiye'nin dört bir yanında "Cumhurbaşkanı adayı olarak kimi görmek istersiniz?" sorusuyla birlikte, "Başbakan Erdoğan'ın Köşk adaylığı için ne düşündükleri"ne yönelik anketler yapılıyor. Erdoğan, kanaat önderleriyle de değerlendirme yapacak. Bu kapsamda, 'akil insanlar', 'gazeteciler' ve 'bazı deneyimli siyasetçiler'in de aralarında olduğu kanaat önderleriyle bir araya gelmesi öngörülüyor.

SONUÇLARI MASAYA YATIRACAK

Perşembe günü gerçekleşen görüşmede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Köşk konusunu ele alan Erdoğan'ın, tekrar son gelişmeleri değerlendireceği de belirtiliyor. Erdoğan, ortaya çıkan sonuçları, milletvekilleri, il başkanları, kurucular kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları başkanlarının da hazır bulunacağı Afyonkarahisar Kampı'nda masaya yatıracak. 9-10-11 Mayıs'ta Güral Afyon Termal Otel'de gerçekleşecek kamp, en geniş kapsamlı istişarelerden biri olacak.

KARAR MAYIS SONUNDA

Yapılan istişare sürecinin sonunda AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu ve Merkes Yürütme Kurulu'nun tekrar toplanarak son sözü söylemesi ve AK Parti Grubu'nun da imzalarıyla adayın kamuoyuna ilan edilmesi planlanıyor. Bugüne kadar alınan kararlar ve yapılan tüm istişareler ezici bir çoğunlukla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret ediyor. Cumhurbaşkanı adayının, mayıs ayının sonuna doğru kamuoyuna ilan edilmesi öngörülüyor.

GURBETÇİLERİN NABZINI YERİNDE YOKLAYACAK

Köşk için son istişarelere odaklanan Başbakan Erdoğan, bir yandan da gezilerle sürece yön verecek. Erdoğan'ın, sürpriz bir gelişme olmazsa, 13-14-15 Mayıs'ta Arnavutluk ve Karadağ'a gitmesi planlanıyor. Seçim günü Makedonya'daki mitinge telekonferansla bağlanarak kalabalığa seslenen Erdoğan'ın bu ülkelerde de kalabalık kitlelerle buluşması bekleniyor. Erdoğan, 23-24 Mayıs'ta ise Almanya gezisini gerçekleştirecek.

TEK SEÇENEK ERDOĞAN'IN ADAY OLMASI

Üç dönem kuralı değişmedi, Başbakan'ın Köşk adaylığı perçinlendi... A Takımı, Erdoğan'ın adaylığının tek yol olduğu görüşünde.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. MUSTAFA ŞENTOP: Millet tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı ile Türkiye yeni bir döneme girecek. Artık millet tarafından Cumhurbaşkanı seçiliyor olması, başlı başına bir sistem değişikliğidir. Seçilecek Cumhurbaşkanının siyasi ağırlığı olacak. Türkiye, böyle bir sistem değişikliğine giderken, ben Başbakanımızın Cumhurbaşkanı adaylığını bir gereklilik olarak görüyorum. Seçilecek Cumhurbaşkanı, artık bugünkü Cumhurbaşkanı gibi olmayacak. Mevcut Başbakanın pozisyonu zayıflayacak. Burada, "Tayyip Bey kalsın, bir dönem daha sürdürsün" demek, Başbakan'a bugünkü konumundan daha zayıf bir konum önermek olacaktır. Bu bakımdan, ben Sayın Başbakan'ın önünde "Acaba aday olsam mı, olmasam mı" şeklinde bir tercih olduğu kanaatinde değilim. Tek yol var, aday olmak. Tayyip Bey için de, Türkiye için de başka seçenek olduğunu düşünmüyorum. Ben, Başbakanımızın, Cumhurbaşkanı adayı olarak ilk turda seçileceğinden şüphem yok.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI EKREM ERDEM: Üç dönem için aldığımız karar, Başbakanımızın Köşk adaylığı için alınmış bir karar değil. Başbakanımız, istişarelerini sürdürüyor. Günü geldiğinde kararını verecektir. Adaylık niyeti olursa, zaten teşkilatımız, vekillerine kadar bu kararın arkasında durur ve heyecanla desteğini verir. Teşkilatımızın ve milletvekillerimizin beklentisi ağırlıklı olarak, Başbakanımızın aday olmasıdır. Başbakanımız, milletvekillerimizin, il başkanlarımızın, belediye başkanlarımızın, Kadın ve Gençlik Kolları başkanlarımızın, delegelerimizin kanaatlerini aldı. Halkımız da kanaatini 30 Mart'ta ortaya koydu. Seçimde aldığımız yüzde 45.5, yerel yönetimler için yüksek bir rakamdır.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MİHRİMAH BELMA SATIR: Üç dönem kuralı nedeniyle sayın Başbakanımız tekrar milletvekili adayı olamayacak ama bu kural, sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanlığı adaylığı için alınmadı. Sayın Başbakanımız, yıllardır bu hareketin lideridir ve bu liderliği devam edecektir. Millet, yerel seçimde verdiği yüzde 45.5'lik oy oranıyla, Başbakanımızın Cumhurbaşkanlığı konusunu da satın almıştır. Hem yurtiçindeki hem yurtdışındaki Türklerin tercihi bu yöndedir. Sayın Başbakanımız'ın Cumhurbaşkanı olması partimizi etkilemez. Partimiz, kurumsallaşmış bir partidir. Kardeşlik hukuku içinde hiçbir sıkıntı yaşanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber