Aldığı ürün kusurlu çıkan TSE'ye

TSE damgalı ürünlerde artık arıza ve hata şikayetleri, üreticiye değil TSE’ye yapılacak. TSE ekipleri kusur tespit ederse firmanın 7 gün içinde mağduriyeti çözmesini isteyecek.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Mayıs 2014 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aldığı ürün kusurlu çıkan TSE'ye

MERT İNAN

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), tüketici haklarını korumak için önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. TSE, yöneticileri 20 Mayıs'ta tüketici dernekleri ve STK temsilcileriyle biraraya gelecek. Yeni uygulamayla birlikte TSE'nin tüketicilerin haklarını korumak için aracı ve garantör görevi üstleneceği belirtiliyor. TSE damgalı ürün alacak olan tüketiciler bundan böyle firmalardan kaynaklı arıza ve hatalar karşısında üretici şirketlerin değil, TSE'nin kapısını çalacak.

Aldığı ürün bozuk çıkan veya arızalanan vatandaş, önce TSE'nin operatör servisini arayacak. Kurumda görevli 1.500 mühendisten 2 kişilik ekip vatandaşın ayağına giderek gerekli incelemeleri yapacak ve ardından ürünü satan firma ile irtibata geçerek mağduriyetini çözmek için aracı olacak. Vatandaşın TSE'ye yaptığı şikayet haklı bulunursa firmalardan en kısa süre içinde ürün değişimi veya para iadesi istenecek. Kurallara uymayanların ise TSE lisansları iptal edilecek.

Ortak komisyon

TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı Mehmet Hüsrev, yeni sistem hakkında şu bilgileri verdi: "20 Mayıs'ta tüketici dernekleri ve STK'ların temsilcileri ile toplantı yapacağız. Ortak bir komisyon oluşturacağız. Komisyona bağlı 1500 mühendisimiz görev yapacak ve ülke genelinde hizmet vereceğiz. TSE damgalı olan ürünlerden alan tüketiciler olası arıza ve hatalardan kaynaklı mağduriyet durumunda kurumumuza başvuracak. TSE damgası almaya hak kazanan firmaların neredeyse tamamıyla ön protokol imzaladık. Yeni sözleşmeler yaparken de firmalara tüketci mağduriyeti gidereceğine dair beyanname isteyeceğiz. Telefonla bizi arayan vatandaşın mağduriyetini yerinde tespit edeceğiz. Vatandaşın aldığı ürünün kullanım hatası mı, yoksa üretimden kaynaklı mı olduğunu yerinde tespit edecek. Hemen rapor yazılarak ilgili firmaya gönderilecek. Hedefimiz 1 hafta içinde ürün değişim veya para iadelerinin gerçekleştirilmesi. Şu anki sistemde ürün değişim veya ücret iadeleri yavaş ilerliyor."

TSE'nin gücü artar ama...

TASARI genel olarak desteklenirken, sürekli artan tüketici şikayetlerine TSE'nin 1.500 kişilik kadro ile zamanında yetişip yetişemeyeceği ise merak konusu. TSE bu iş için yeni bir yapılanma ve kadrolaşma gerçekleştirecek. Buna karşılık sistemin istendiği şekilde işlemesi halinde güven vereceği de vurgulanıyor. Tüketiciyi Koruma Derneği TÜKODER yöneticisi Şükran Eroğlu, "TSE'nin tüketici haklarını korumak için çalışması çok önemli bir proje. İnsanlar TSE damgalı ürüne güvenir. Lisans iptali ve bakanlığın vereceği cezai yaptırımlar da yeni sistemin hızlı ve tüketici lehine sonuçlanmasına yardımcı olur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber