Şahin: 'Hükümlü milletvekili' yasa önerisi hukuka aykırı!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin: Anayasa'da hüküm ortadayken, bunu bir yasa ile dolanarak milletvekilliğin devamını sağlamayı anayasal sorun olarak görüyorum"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2014 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şahin: 'Hükümlü milletvekili' yasa önerisi hukuka aykırı!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in hükümlü milletvekilleriyle ilgili yasa önerisinin "Anayasaya aykırılık yaratabileceğini" belirterek, "Kesinleşen mahkeme kararı, bir yasayla nasıl ortadan kaldırılacak?" dedi.

Şahin, AA muhabirine, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, hakkında kesinleşen mahkeme kararı bulunan milletvekillerinin, kesinleşen mahkeme kararlarının yasama döneminin sonuna bırakılmasını öngören yasa teklifi önerisini değerlendirdi. "Kesinleşen mahkeme kararı, bir yasayla nasıl ortadan kaldırılacak?" diye soran Şahin, Anayasa'nın "milletvekilliğin düşmesi"ni düzenleyen 84. maddesine dikkati çekti.

Anayasa'nın 84. maddesi uyarınca kesin hüküm giymiş olan milletvekilinin milletvekilliğinin düşürülmesi için Tezkere'nin TBMM Başkanlığı'na geldikten sonra Genel Kurul'un bilgisine sunulmasıyla milletvekilliğinin düştüğünü kaydeden Şahin, "Bu hüküm ortadayken, bunu bir yasa ile dolanarak milletvekilliğinin devamını sağlamayı anayasal bir sorun olarak görüyorum. Anayasa'ya aykırılıkla karşılaşırız diye bir düşünceye sahibim" dedi.

Şahin, "Öneri, konuyla ilgili geçici çözüm olabilir mi?" sorusuna Şahin, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın da kendisiyle paralel düşünceye sahip olduğunu ve "Sorun ancak Anayasa değişikliğiyle çözülebilir" dediğini, Anayasa değişikliği olmaksızın yasayla kesinleşmiş olan bir hüküm nedeniyle milletvekilliğinin devamını sağlamayı mümkün görmediğini söyledi.

Mehmet Ali Şahin, "Ben de aşağı yukarı buna paralel düşünüyorum" diye konuştu.

Meclis'te tutuklu ve hükümlü milletvekilleriyle ilgili Komisyon'un Anayasa değişikliği önerisinin hayata geçirilip geçirilmeyeceği sorusuna Şahin, "Bunu gruplar, grup başkanvekilleri bir araya gelerek görüşsünler. Bir mutabakat sağlasınlar. Bu tür sorunları çözmek anayasa değişikliğiyle mümkündür" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber