Obezite ameliyattan daha riskli

Obezitenin cerrahi yöntemlerle tedavisine doktorlar da karşı. Sağlık Bakanlığı'nın "Obezite Cerrahisine" ilişkin raporunda, toplumun bu ameliyatlardan kaçtığı gözler önüne serildi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Mayıs 2014 07:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Obezite ameliyattan daha riskli

DORUK ÇAKAR

Sağlık Bakanlığın 'Obezite cerrahisi' raporunda Türkiye'deki obezite sıklığının kadınlarda yüzde 30, erkeklerde ise yüzde 13 seviyesinde olduğu belirtildi. Raporun sonuç bölümünde ise gerek toplumun gerek doktorlar ile sağlık personelinin obezite ameliyatlarına yönelik tutumuna ilişkin ilginç tespitlere yer verildi. Raporda şu ifadeler öne çıktı:

SORUNLU GÖRÜLÜYOR

Obezite tedavisi ve obezite cerrahisinin, toplumsal gözle bakıldığında obezitenin hastalık olarak görülüp bu doğrultuda tedavi edilmesi gerekliliğinin kabul edilmesi ve bu doğrultuda toplumsal bilincin ve kabul edilirliğin artırılması gereklidir. Yapılan işlemin estetik kaygıdan ziyade kişiyi topluma yeniden kazandırma ve eşlik eden diğer hastalıkların önüne geçme ve/veya tedavisi için gerekliliğinin vurgulanması, ikincil olarak ortaya çıkan ek hasta/hastalık yükünün ve maliyetlerinin azaltılması önemlidir.

HAFİFE ALINMAMALI

Obezite cerrahisinin, obezite hastalığının radikal bir tedavi biçimi olduğu toplumda yavaş yavaş kabul edilmeye başlamakla birlikte henüz tam kabul görmüş değildir. Halen toplumun bir kesimi tarafından estetik bir operasyon gibi algılanmaktadır. Obeziteye bağlı riskler, obezite ameliyatından daha yüksek ve tehlikelidir.

TEDAVİDEN KAÇIYORUZ

Obeziteyi hastalık olarak gören çoğu doktor ve diyetisyen de tedavinin, beslenme spor alışkanlıklarının değiştirilmesiyle çözülebileceğine inanmaktadırlar. Tüm bu toplumsal algılar hastanın ve yakınlarının obezite cerrahisinden kaçmalarına ya da en son çare olarak başvurmalarına neden olmaktadır. Bu durum ise tedavi sürecini uzatabilmektedir. Farklı düşüncelere rağmen obezite cerrahisi kararını hekim ve hasta karşılıklı olarak vermeli ve bu süreç eksiksiz ve tam bir bilgilendirmeyle sonlandırılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber