'TTK, Kömür ocağı madenci alımında için bir tek dişlerine bakmıyor'

Haber Giriş : 05 Haziran 2006 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZONGULDAK'ta maden ocaklarına alınacak bin 120 işçinin belirlenmesi için başvuru yapan yaklaşık 42 bin işsizin 22 Mayıs'ta başlayan mülakatları sürüyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı 5 ayrı müessesede, yakıcı sıcağa rağmen devam eden mülakatlarda, boy, kilo ve ellerine bakılıp 80 kilo ağırlığında tomruk taşıtılan işsizlerin bir tek dişlerine bakılmıyor. 1940 yılında devletleştirilen Zonguldak'taki maden ocaklarında çalışacak kimse bulunamadığı için kentteki erkekler, asker zoruyla maden ocaklarına sokuluyordu. Askerlerin ve mahkumların dahi çalıştırıldığı ocaklara 66 yıl sonra 42 bin işsiz başvurdu.

Zonguldak'ta TTK'ya alınacak bin 120 maden işçisinin belirlenmesi için yapılacak kuraya girecek işsizlerin mülakatları devam ediyor. 5 ayrı müessesede, yakıcı sıcağa rağmen devam eden mülakatlar, 16 Haziran tarihinde sona erecek.

66 YIL SONRA 42 BİN BAŞVURU

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na alınacak bin 120 maden işçisi arasına girebilmek için köylerinden gece yarısı çıkan tam 42 bin işsiz genç, sabaha kadar battaniyelere sarılarak kayıt sırası bekledi. Günlerce süren kayıt işlemlerinin ardından mülakata tabii tutulan işsizler ordusu, işe girebilmek uğruna birbirleriyle yarışıyorlar.

BİR TEK DİŞLERİNE BAKILMIYOR

Yıllar önce insanların silah zoruyla sokulduğu madenlere girmek için mülakatla fiziksel güçleri test edilen işsizler, tam 6 aşamadan geçiyor. İlk olarak boyları ölçülen adaylar, daha sonra kilolarını ölçtürüyor. Sözlü mülakatta 5 kişilik mühendis jürisinin sorularını yanıtlayan madenci adayları, daha sonra kazma ve balta kullanıyor. Adaylar son olarak 80 kilo ağırlığındaki tomruğu yerden kaldırarak 20 metre yürüyor. Jüri, adayların daha önce bir maden ocağında çalışıp çalışmadığını ise ellerindeki nasırlara bakarak anlıyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber