Maliye, karın yüzde 5'ini dağıtmayana ceza kesmeye başladı

Yeni TTK'daki bir maddeyi kâr eden şirketlerin kârın yüzde 5 dağıtması gerektiği şeklinde yorumlayan Maliye, kâr dağıtmayan şirketlere ceza yazmaya başladı. Binlerce şirkete stopaj cezası çıktı.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Mayıs 2014 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye, karın yüzde 5'ini dağıtmayana ceza kesmeye başladı

Maliye'ye göre, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) değiştirilen bir tek kelime 350 bin şirketin ceza almasına sebep olacak. Yeni TTK'da kar dağıtımına ilişkin 519'uncu madde yeniden yazılırken "Pay sahiplerine yüzde 5 oranında kar payı ödendikten sonra, kardan pay alacak kişilere dağıtılacak toplam tutarın yüzde 10'u kanuni yedek akçeye eklenir" ifadesi konuldu. Önceki TTK'da bu cümlede geçen 'ödendikten' kelimesi 'ayrıldıktan' şeklindeydi. Yeni TTK'da kelime 'ödendikten' diye yazılınca Maliye uzmanları bunu karın en az yüzde 5'inin dağıtılmasının zorunlu olduğu şeklinde yorumladı. Kar dağıtımı yapıldığında stopaj (vergi kesitisi) yapılması da zorunlu olduğu için şirketlerin stopaj ödemesi gerektiği sonucuna varıldı. : Kanunu Maliye gibi yorumlamayan şirketler ise tabii ki ne kar dağıttı ne de stopaj ödemesi yaptı. Şimdi Maliye şirketlere 'Neden kar dağıtımı yapıp stopaj ödemedin?' diyerek ceza kesmeye başladı. Şirketler böylece kar dağıtımı yapmasa da hem stopajını hem de bir misli cezasım Maliye'ye ödemekle karşı karşıya kaldı. Bazı şirketler ise daha da zor duruma düştü.

350 BİN ŞİRKET RİSK ALTINDA

Şu an için 2013'te kaç şirketin kar ettiği bilinmiyor. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın istatistiklerine göre faal şirket sayısı 667 bin. Bu şirketler TTK'ya tabi olan kurumlar vergisi mükellefi. Diğer yandar Borsa istanbul'da 386 şirket kar-zarar durumlarını açıkladı. 386 şirketin 251'iyılı karlı, 135'i zarar ederek kapattı. Yani şirketlerin yüzde 65'i kar etmiş. Bu istatistiği tüm şirketlere uygularsak 350 bin civarında şirkete ceza yazılabileceği ortaya çıkıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber