Yerli petrole 'milli platform'

Türkiye, bir yıl içinde petrol ve doğalgaz bulunması durumunda, denizde arama için 1.5 milyar dolarlık ‘milli platform’ kuracak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Mayıs 2014 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerli petrole 'milli platform'

AYFER YILDIZ

Türkiye, karada 23 sondaj ile üretim yaparken, deniz için 1.5 milyar dolarlık 'milli platform' kurmayı planlıyor. Türkiye'nin hem denizde hem karada 2023 yılına kadar jeolojisi çıkarılmamış bir alan bırakmamayı hedeflediğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Eğer bir yıl içinde petrol ve doğalgaz bulursak deniz platformunu programa alacağız" dedi.

Maden Tetkik Arama'nın (MTA) da 'yerli sismik gemi' çalışmasın devam ettiğini hatırlatan Yıldız, bunun da iki yıl içinde devreye gireceğini söyledi. İlk önce duru alanlarda çalışılacağını belirten Bakan Yıldız, "Akdeniz'de çok ümitli olduğumuz yer var. Shell'le çalışıyoruz Antalya açıklarında" diye konuştu.

Irak petrolünün sevkiyatı

"Karada yaklaşık 23 sondaj makinamız var. 1.300'e yakın da kuyumuz var" diyen Yıldız, Suudi arabistan'ın da yaklaşık 1.300 kuyusu olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: "Suudi Arabistan günde 10 milyon varil çıkartıyor. Biz de 50 bin. Türkiye bir petrol ülkesi değil. İhtiyaçlarını karşılamak için uğraşıyoruz. Türkiye'nin günlük tüketimi 800 bin varile ulaştı."

Bakan Yıldız, CERN'e ortak üye anlaşması için geldiği Cenevre'de bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ceyhan'da depolanan Kuzey Irak petrolünün sevkiyatı ile ilgili bütün hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Yıldız, "Herhangi bir sıkıntı yok. Petrolü satacak olan sahibi Irak. Biz sevkiyata hazırız. 2.5 milyon varil doldu" dedi.

Yıldız, Halk Bankası'nın burada olması gerektiğinin altını çizerek, sevkiyat başladığında paranın Halkbank'a yatacağını söyledi.

'Yağmur yağdığında rahatlıyorum'

Bakan Taner Yıldız, dün Sürdürülebilir Enerji Konferansı'nda barajlardaki doluluk oranıyla ilgili bir soruya, "Barajların su seviyesi son iki haftalık yağışlarla beraber çok iyi performans gösterdi. Hala geçen yılki rakamlara ulaşmış değiliz ama yağmur yağdığında ben yaklaşık 1 saat yağmurun altında dolaştım bunu hissetmek için. Yağmur yağdığı zaman da son derece rahatlıyorum enerji sektörü açısından. Herhangi bir enerji kesintisi söz konusu değil" yanıtını verdi.

Yıldız HES'lerle ilgili soru hakkında da, "Türkiye'deki HES'lerden o kadar güzel coğrafyası, tabiatı olan yerler var ki bir kısım HES'lerin durdurulmasını biz destekledik. Oradaki tabiattan dolayı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber