Silahlı Kuvvetler'de 'FB' dönemi başlıyor

Haber Giriş : 06 Haziran 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) her yılki terfi heyecanı, bu yıl da 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) yaşanacak. Bu yılki YAŞ'ta teamüllerin işlemesi durumunda TSK'nın komuta kademesinde beklenen değişiklikler olacak.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün emekli olması sonucu, TSK'nın en tepesine, Şemdinli iddianamesine adı karıştırılmaya çalışılan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yaş haddi nedeniyle 2 yıllığına gelecek.

Orgeneral Büyükanıt'ın boşaltacağı Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğunu 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ dolduracak. Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olmasıyla birlikte TSK'nın başında 'Beşiktaşlı komutan' dönemi sona erecek, 'Fenerbahçeli Komutan' dönemi başlayacak.

2010'DA KOŞANER

Yine teamüllerin işlemesi ve olağanüstü bir durum olmadığı takdirde, Büyükanıt sonrası Başbuğ, Genelkurmay Başkanı olacak. Başbuğ da yaş haddi nedeniyle 2 yıl kaldıktan sonra bu görevi 2010'da şimdiki Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e devredecek. Bu yılki YAŞ'ta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert yerlerini koruyacak. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ise emekli olacak.

'OR' OLACAK MI?

Bu yıl terfi bekleyen komutanlar arasında en ilginç isimlerden birisi de, 3'üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, daha önce Afganistan'da ISAF Komutanlığı yapmış olan Erdağı hakkında Elazığ'daki 8'inci Kolordu Komutanlığı sırasında görevini kötüye kallandığı gerekçesiyle soruşturma izni vermiş Korgeneral Erdağı da ihale yolsuzluğu iddialarından dolayı yargılanmaya başlamıştı. Korgenerallikten orgeneralliğe terfi için sırada olan Erdağı'nın terfi ettirilip ettirilmeyeceği merak konusu. Korgeneral Erdağı'nın dışında 'Or' rütbesi için sıra bekleyen bir diğer isim ise Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Genelkurmay eski genel sekreteri Korgeneral Atilla Işık. Korgeneral Işık, 'Or'luğa terfi bekleyenler arasında birinci sırada bulunuyor.

YAŞ'ta beklenen terfiler

KARA KUVVVETLERİ
Korgeneraller: Atilla Işık, Hasan Iğsız, Ethem Erdağı, Şaban Recai Öztürk, Dursun Bak, Erdal Ceylanoğlu, Ayhan Taş.

DENİZ KUVVETLERİ
Koramiral: Eşref Uğur Yiğit.

HAVA KUVVETLERİ
Korgeneraller: Ahmet Atalay Efeer, Hasan Aksay.

JANDARMA KOMUTANLIĞI
Korgeneraller: Mehmet Çavdaroğlu, Nurettin Çakır.

GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ
Tümgeneral: Derviş Şen.
Tuğgeneraller: Mehmet Zeki Bayraktar, Ergun Demiralp, İbrahim Somuncu, Hasan Candan.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber