Asker de eklendi, yargı zammı Meclis'e gitti

Haber Giriş : 06 Haziran 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİR hafta gecikmeyle TBMM'ye sunulabilen ve yargıya zam öngören tasarıya son anda askeri yargı ile Sayıştay mensupları da dahil edildi. asarıya göre, hakim ve savcıların aylıkları, milletvekilleri gibi en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı'nın aylığına endekslendi. Hakim ve savcılara, ödenmekte olan brüt aylıklarının yüzde 10'u oranında "yargı ödeneği" de verilecek. Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay Başkanları, Başbakanlık Müsteşarı ile aynı aylığı alacaklar. Ancak bu "kıstas aylığa", "yargı ödeneği"nin de, eklenmesiyle yüksek mahkeme başkanlarının maaşı Başbakanlık Müsteşarını geçebilecek. Diğer hakim ve savcılar da kıdem ve sınıflarına göre Başbakanlık Müsteşarının maaşının yüzde 98'i ile yüzde 41'i oranında maaş alacaklar. Zamlı maaşlar, 15 Temmuz'dan itibaren ödenecek.

EMEKLİLER KAPSAMDIŞI: Emekli hakim ve savcılar, tasarı kapsamına alınmadılar. Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin'in eşi Sema Özbilgin ile tasarının perde arkasındaki mimarı, Danıştay eski Başkanı Ender Çetinkaya da yeni zamdan yararlanamayacak.

SEZER'DEN DÖNEBİLİR: Yargı çevrelerinde, tasarıyla iki ayrı emeklilik statüsü yaratıldığından düzenlemenin, Anayasa'nın "eşitlik ilkesi"ne aykırı olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in emeklileri kapsamdışı tutan bu düzenlemeyi veto edebileceği kaydedildi. Bazı emekli yargı mensuplarının düzenlemeyi dava edecekleri öğrenildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber