Memur hükümetten ek zam isteyecek

Haber Giriş : 06 Haziran 2006 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılın ilk altı ayında yüzde 2.5 oranında zam alan memurlar, ilk beş aydaki enflasyonun yüzde 4.53'e ulaşmasıyla birlikte uğradıkları reel kayıplar nedeniyle, hükümetten ek zam istemeye hazırlanıyor.

Memur maaşları yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 4.53'lük enflasyon karşısında yüzde 1.94'lük reel kayba uğradı. Haziran sonu itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 5'e ulaşması durumunda ise memur maaşlarındaki reel kayıp yüzde 2.3'e kadar çıkacak. Böylece temmuzda yapılacak yüzde 2.5'lik zam da yapılmadan erimiş olacak.

Memur konfederasyonları ise söz konusu reel kayıp karşısında ek zam talebinde bulunmaya hazırlanıyor.

"REEL KAYIPLARIN KARŞILANMASI İSTENECEK"

Türkiye Kamu-Sen Genel Toplu Görüşme Sekreteri ve Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel yaptığı açıklamada, 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşmelerin en önemli gündem maddesinin reel kayıplar ve 2007 yılında memur maaşlarına yapılacak artışlar olacağını söyledi.

Enflasyonun yükselmesinden doğan kayıpların yıl içinde karşılanmasını öncelikle talep edeceklerini ifade eden Güzel, şunları söyledi: "Bunu görüşmeden 2007 yılını görüşmeyeceğiz. 2007 yılı tahmini enflasyon verilerine ve hükümetin hedeflerine bağlı olarak getiriliyor. Hayal üzerine konuşuyoruz. Yıl içinde yaşadıklarımız reel olarak görülen somut ve fiili uygulamalardan ortaya çıkan durumlar var. Yüzde 2.5 ücret artışı yapan Hükümetin, enflasyonda yüzde 5'i aştığında enflasyonun üzerinde ücret artışı yapıyouruz iddiası olamaz. Bunuların da mutlaka karşılanması gerekir."

Güzel, son üç yıllık dönemde enflasyon oranlarında gözlenen gerilemenin toplu görüşme masasında hükümetin elini güçlendirdiğini, böyle bir ortamda enflasyonu konuşmanın doğru olmadığını söyledi. Güzel, ancak ekonomide son günlerde yaşanan gelişmelerin toplu görüşmelerde enflasyon artışlarının dikkate alınması konusunda fırsat yarattığını da kaydetti.

KAYIP YÜZDE 20'Yİ AŞTI

KESK MYK üyesi Kamuran Karaca, geçen yıl toplu görüşme masasına otururken memur maaşlarındaki yüzde 22'lik kaybın telafi edilmesini istediklerini, ancak hükümetin yüzde 5'lik enflasyon hedefi doğrultusunda zam yaptığını anımsattı. 40'ar milyonluk ek zamla birlikte yüzde 22'lik kaybın ancak yarısının karşılanabildiğini ifade eden Karaca, "Geçmiş yıllardan kaynaklanan ciddi bir kaybımız vardı ve enflasyon rakamlarıyla bir kez daha kayıp yaşadığımız ve yaşayacağımız ortaya çıktı" dedi.

Karaca, yılın geri kalan döneminde enflasyonun yüzde 1-2 düzeyinde gerçekleşmesi durumunda bile memur maaşlarındaki toplam kaybın yine yüzde 20'lere ulaşacağını kaydetti. Karaca, KESK Danışma Meclisi'nin 17-18 Haziran'da toplanarak, yeni kayıpların giderilmesi konusunda bir karar alacaklarını da bildirdi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işçi ücretlerine yapılan yüzde 3'erlik zammın yanı sıra bu artışın enflasyonun gerisinde kalması durumunda enflasyondaki artışın aynen ücretlere yansıtılacağına ilişkin bir madde bulunduğunu belirterek, memurlarla yürütülen toplu görüşmelerde buna bezer bir maddeye yer verilmemesini eleştirdi. Akay, toplu görüşmeler öncesinde memur maaşlarına yapılacak artış konusunda benzer bir hüküm bulunduğunu anımsatarak, "Yapılan artış enflasyonun gerisinde kalınca aradaki farka 2 puanlık refah payı eklenerek takibeden ayın 15'inde ödeniyordu" diye konuştu.

Akay, geçen ay enflasyonun yüksek çıktığını ve memur maaşlarına yapılan artışı aştığını belirterek, "Aslında şimdi de enflasyon yüzde 4.53 çıktı. 2 puanlık refah payı da konulduğunda, Hükümetin 15 Haziran itibariyle yüzde 4.03'lük borcu doğmakta" dedi. Temmuzda memur maaşlarına yılın ikinci yarısı için yüzde 2.5'lik artış yapılacağı için 15 Haziran itibariyle memur maaşlarındaki reel kaybın telafi edilmesi gerektiğini söyledi. Akay, "Haziran ayındaki artış yüzde 2.5'den fazla çıkmayacağı için haziran ayı enflasyonundan alacak doğmayabilir. Ama temmuz-ağustos aylarında memurlar mutlaka alacaklı olacaklar" diye konuştu.

Akay, Hükümetin kamu toplu görüşmelerinde bir taahhüt altına girmediğini belirtirken şöyle devam etti: "Bunun ödenmesi etik bir olay. Hükümet, ahlaklı davranır siyasi ahlakın gereklerini yerine getirirse memurlara da bunu ödemesi lazım. Ama müeyyide anlamında yaptırım söz konusu değil. Ya demokratik bir baskı kurmak gerekiyor. Onu da memur sendikalarının yapması üzerlerine bir vecibedir. Bu konuda yetkili sendika ve konfederasyonlar bizim desteğimizle birlikte yapacakları tüm eylemlere hiçbir önkoşul koymadan destekleyeceğimizi söylüyoruz."

Ortalama işçi ve memur ücretleri arasında yüzde 2.3 oranında işçi lehine bir fark b ulunduğunu ifade eden Akay, "Enflasyonlu dönemlerde enflasyon kadar maaş artışı alamadığımız zaman işçiler lehine bu denge daha da bozulacak" diye konuştu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber