Bütün madenlerde OHAL

Soma’daki kazanın ardından tüm tehlikeli işlerde olağanüstü denetim süreci başlıyor. Bakanlıklar hem eski raporları inceleyecek hem de tüm ocaklara deneyimli müfettişleri gönderecek. İş güvenliği uzmanlığının da ‘bağımsız’ olması gündemde.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Mayıs 2014 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bütün madenlerde OHAL

Mustafa Kartoğlu

MÜFETTİŞLER OCAKLARI TEK TEK DOLAŞACAK

Soma'daki kömür ocağında 301 kişinin can verdiği faciada sorumluluğu olanların tespiti için ilk gün başlatılan adli ve idari soruşturma sürerken, hem Soma'daki ocak, hem de Türkiye'deki tüm maden ocakları ile tehlikeli iş kolu sınıfına giren işletmeler mercek altına alınıyor. İncelemeleri, öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili sektörlerden sorumlu bakanlıklar başlatacak. Gerekirse Başbakanlık Teftiş Kurulu da devreye girebilecek. Olağanüstü denetim sürecinin kapsamı özetle şöyle:

Eski raporlar raftan inecek

-Öncelikle, Soma'da facianın meydana geldiği ocakla ilgili hazırlanan son raporlar deneyimli müfettişler tarafından tekrar incelemeye alınacak; masa başında hazırlanıp hazırlanmadığı, varsa eksikleri tespit edilecek. Bu raporlar, Soma işletmesinde ve ocakta yapılacak yeni incelemelerin sonuçlarıyla karşılaştırılacak.

-Sadece kömür değil, her türlü madenin çıkarıldığı tüm ocaklar ile 'tehlikeli iş kolu' sınıfına giren işletmelere ilişkin Çalışma Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların daha önce yaptıkları denetlemelere ilişkin raporlar yeniden incelemeye alınacak.

-Aynı anda bu kapsamdaki tüm maden ocağı ve işletmelere deneyimli müfettişlerden oluşan yeni ekipler gönderilecek. Bu ekipler iş güvenliği önlemlerinin alınıp alınmadığını yerinde denetlerken, eski denetim raporları ile karşılaştırılarak, yetersiz denetim yapılıp yapılmadığı da kontrol edilecek.

-Denetimlerde işçilerle de bire bir konuşulacak, ilgili bakanlıklardan daha önce gelen denetleme ekiplerinin, işverenin ve varsa işyerinde örgütlü sendikanın görevlerini yapıp yapmadıklarına ilişkin bilgiler alınacak.

-Denetimlerde, iş güvenliğine ilişkin raporları hazırlayan iş güvenliği uzmanlarının raporlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığı da incelenecek.

Bağımsız iş güvenliği uzmanı

-Halen işletmelerde çalışan iş güvenliği uzmanlarının 'işverene bağlı' olarak çalışması da yeniden ele alınacak. 'Bağımsız iş güvenliği uzmanlığı' sisteminin getirilmesi de tartışılacak konular arasında. Aynı şekilde, işyerlerindeki sendika temsilcilerinin işçilerden gelen veya işyerlerinde tespit edilen eksiklik veya iş güvenliğine aykırı uygulamaların raporlanıp raporlanmadığı, bu raporların gereğinin yapılıp yapılmadığı da incelenecek. Sendikalarda da 'bağımsız iş güvenliği uzmanı' çalıştırma zorunluluğu getirilebilecek.

-Ayrıca AB'ye uygun olarak yenilenen iş güvenliği mevzuatı ile teftiş sistemi gözden geçirilecek. Varsa eksikleri giderilerek düzenlemeler yapılacak.

Madenci ailelerine özel paket

Soma'da hayatını kaybeden madencilerin özlük hakları ve aileleri için kapsamlı bir paket hazırlanacak. Bu kapsamda, henüz emekliliği gelmemiş madencilerin hak kaybına uğramaması için gerekli düzenlemeler yapılacak, aileleri mağdur etmeyecek mali ve insani yardımlara ilişkin özel hükümler getirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber