TSK, ilaç ve tıbbi malzeme alımında yolsuzluk yapılmasını önlemek için Elektronik Provizyon ve Tahakkuk Sistemine geçti.

Haber Giriş : 27 Ocak 2004 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK, ilaç ve tıbbi malzeme alımında yolsuzluk yapılmasını önlemek için Elektronik Provizyon ve Tahakkuk Sistemine  geçti.

Katrilyonluk yolsuzluğun ortaya çıkarıldığı Neşter Operasyonu, resmi kurumlarda 'acaba bizde de böyle bir skandal yaşanır mı' endişesi yarattı. Bu endişeden yola çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 'teknolojik' takip başlattı. TSK, ilaç ve tıbbi malzeme alımlarında yaşanan yolsuzlukların önlenmesi amacıyla, özel bir bilgisayar yazılımı kullanmaya başladı. TSK'yı örnek alan İş Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası da bu sisteme geçti. Bu program sayesinde, şeker hastasına 'stent' takıldığı gibi gerçeğe uymayan reçetelerle kurumların dolandırılmasının önüne geçildi.

EPTS'ye önce asker geçti

Neşter Operasyonu'ndan yola çıkan TSK, Promed Bilgi Sistemleri'nin geliştirdiği Elektronik Provizyon ve Tahakkuk Sistemi'ni (EPTS) kendi personeli için uygulamaya başladı. Amerika ve Kanada'da kamu ve özel sektörün uyguladığı bu sistemde, eczaneler özel şifreler kullanarak hastaların reçetelerine ulaşabiliyor. Sistemde yaratılan güvenlik ağı sayesinde, hasta kendisine yazılan ilacı 4 gün içinde almak zorunda kalıyor. Bu süre içinde almayanlara ise ilaç verilmiyor.

Uyduruk reçeteye izin yok

Sistem, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıklarda ise hastaların, alması gereken günlük dozları hesaplayarak daha fazla ilaç almaları önlenmiş oluyor. Eczacı, sisteme girip yanlışlıkla daha fazla ilaç talebinde bile bulunsa sistem uyarıda bulunarak, başka ilaç verilmeyeceğini belirtiyor. Aynı şekilde sisteme böbrek hastası yazıp 'kalp stenti' istendiğinde, EPTS, bu konuda ödeme yapılamayacağı cevabını veriyor.

7 milyon 615 kişi sistemde

Promed Bilgi Yönetim Sistemleri Yöneticisi Dr. Baki İtez, bu sistemi kurarak ilaç ve tıbbi malzeme konusunda 'haksız ödemeleri' ve 'mükerrer ilaç alımını' önlemeyi amaçladıklarını söyledi.

Dr. Baki İtez, Emekli Sandığı'na bağlı toplam 6 milyon memurun yanı sıra, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 1.5 milyon, İş Bankası'nda 100 bin, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nda toplam 15 bin personelin, eş ve çocuklarıyla birlikte EPTS'den yararlandıklarını söyledi.

Üye kurumların çok düşük kiralarla bu sistemden yararlanabildiklerini ifade eden İtez, bu yazılıma geçmeden önce faturaların elle yazıldığını ve tek tek kontrolünün mümkün olmadığını belirtti.

Dr. İtez, Maliye Bakanlığı'na ulaşan reçete sayısının, emeklilerin de dikkate alınması durumunda yılda 50 milyonu geçtiğini kaydederek, şunları söyledi: 'Bu reçetelerin tek tek kontrol edilmesi imkansız. Bu sistemin güvenlik tedbirlerini kırıp yolsuzluk yapmaya imkan yok. Amerika ve Kanada, bunu kamu ve özel sağlık sektöründe kullanarak yolsuzlukları önlediği gibi, ilaç ve tıbbi malzeme israfınına önüne geçmiş oluyor.' Dr. İtez, bu sistemi Türkiye genelinde 18 bin eczacının kullanacağını anlattı

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber