Savcı, yanlış maddeden mi dava açtı?

Cumhuriyet gazetesi avukatı Akın Atalay, Soma Holding yöneticilerine TCK'nın 85 değil 83. maddesinden dava açılmalıydı dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Mayıs 2014 12:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Savcı, yanlış maddeden mi dava açtı?

Savcı, yanlış maddeden mi dava açtı?

8 yılla kurtulacaklar

Cumhuriyet gazetesi avukatı Akın Atalay'ın, Twitter'da paylaştığı bilgilere göre, savcılık şüphelileri, 'yükümlülüğün ihmali' nedeniyle değil 'dikkat ve özen göstermemek'ten suçladı.

Atalay, bu nedenle olayın sorumlularının müebbet hapis cezası alabilecekken, 8 yıl hapis cezası ile kurtulabileceklerini söyledi.

Atalay şu mesajı paylaştı: "Soma'da tutuklananlar, TCK 85/2'den, yani dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla ölüm neticesini öngörememekten suçlanmışlar. TCK 85/2'nin kanundaki cezası, birden çok kişinin ölümüne neden olunmuşsa iki yıldan on beş yıla kadar hapistir. En üst sınırdan 15 yıl ceza verilecek bile olsa, takdiri indirimle sonuçta 12,5 yıl hapis alacak kişiler, cezalarının 2/3'ünü (8 yıl) yattıktan sonra tahliye olacaklardır. Oysa 301 kişinin ölümü, belli bir yükümlülüğün ihmal edilmesinden kaynaklı olarak değerlendirilseydi, TCK 83'den suçlama yapılacak ve ihmal suretiyle ölümlere neden olduğu saptananlara verilecek ceza artardı."

İŞTE TÜRK CEZA KANUNUNUN İLGİLİ MADDELERİ

Madde 85 - (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Madde 83 - (1) Kişinin yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı gerçekleştirmemesi dolayısıyla meydana gelen ölüm neticesinden sorumlu tutulabilmesi için, bu neticenin oluşumuna sebebiyet veren yükümlülük ihmalinin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir.

(2) İhmali ve icrai davranışın eşdeğer kabul edilebilmesi için, kişinin;

a) Belli bir icrai davranışta bulunmak hususunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmeden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması,

b) Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması,

Gerekir.

(3) Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında, temel ceza olarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar, diğer hallerde ise on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber