Çözüm aktörüne dokunulmazlık

Başbakan Erdoğan'ın kurmaylarıyla masaya yatırdığı çözüm sürecine yasal çerçeve çiziliyor. Çözüm sürecinin aktörlerini korumaya alacak yasal düzenleme için İçişleri Bakanlığı çalışma başlatacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Mayıs 2014 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çözüm aktörüne dokunulmazlık

ZÜBEYDE YALÇIN

Başbakan Tayyip Erdoğan, kurmaylarıyla bir araya gelerek çözüm sürecinin geldiği noktayı değerlendirdi. Çözüm sürecinin içinde yer alan askerler başta olmak üzere tüm aktörlerin ileride verdikleri kararlar nedeniyle haklarında soruşturma açılıp yargılanmalarını önlemeye dönük bir yasal düzenleme yapılması, bu konuda İçişleri Bakanlığı'nın çalışma yürütmesi benimsendi.

ASKER DOSYA TUTUYOR

Başbakan Erdoğan'ın kurmaylarıyla yaptığı toplantıda 'yargılanma olasılığı' ve özellikle bu konudaki askerlerin endişeleri gündeme geldi. Toplantıda şu bilgi verildi: "Çıkıyor, 'yol yapma, baraj yapma, geçiş yollarına kontrol noktaları kurma' diyorlar. Asker operasyon düzenlemek için valiliğe başvuruyor. Valilik izin vermiyor. İzin verilmediğine dair belgeler askerin arşivinde. Asker, '20 yıl sonra bana niye gereğini yapmadın diye sorulduğunda ben bu belgeleri göstereceğim' diyor. Haklı olarak kendini güvenceye alıyor."

YASAL KORUMA

Yasa tasarısında terörle mücadele sürecinde karar veren siyasi veya askerlerin yapacakları tanımlanacak. Toplantıda süreç ve devamına ilişkin dile getirilen görüşler şöyle:

PAZARLIK KONUSU YAPMAYIZ: Kendi vatandaşımızın haklarını pazarlık konusu yapmayız. Biz bu süreci terörü sonlandırmak için yürüttük. Bunun aşamaları vardı, çatışmasızlık, silahların bırakılması, yurt dışına çıkılması ve rehabilitasyon süreci olarak. Bu konuda söz verilenlerin bir bölümü yapılmadı.

TÜRKİYE'NİN PARTİSİ: Çatışmasız dönemin sonuçlarını bölgede hissediyoruz. BDP'nin HDP'ye dönüşerek, Türkiye partisi olma girişimi bunun sonucudur. İnsanlar bölgede kendi haklarına sahip çıkmaya başladılar. Kürt kimliği ile kaygısı olanlar BDP'yi Türk kimliğine yönelik kaygısı olanlar MHP'yi tercih ediyor. Kimlik sorunu ortadan kalkınca bu partiler olmayacak.

BÖLGE NORMALLEŞİYOR: Bölgede insanların günlük yaşamları ve algıları normalleşiyor. Kimlikle ilgili kaygılar azalınca, toplumsal talepler artıyor. Eski devlet normal toplumsal talepleri bile pazarlık konusu yapıyordu. Şimdi bu yok. Bölgede farklı görüşlerin de dile getirilmesi imkanı sağlandı.

İKİ SEÇENEK VAR: 30 yıl savaşla elde edilemeyen haklar, çatışmasızlıkta elde edildi. Hala vergi toplamaya kalkıyor, adam kaçırıyorlar. Ancak önümüzde üçüncü seçenek yok. Ya insanlar ölecek çatışma sürecek ya da çatışmasızlıkta bu tür talepler olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber