Üniversiteliler projelerini yarıştırdı

Amasya Üniversitesi öğrencileri, askeri ve çevreci projelerinin yanı sıra güneş enerji sistemiyle çalışan elektrikli otomobil gibi projelerini görücüye çıkardı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2014 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversiteliler projelerini yarıştırdı

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencilerince yıl boyu hazırlanan projeler birbirleriyle yarıştı.

Teknoloji Fakültesi konferans salonundaki ödüllü proje finalinde öğrencilerin askeri ve çevreci projelerinin yanı sıra güneş enerji sistemiyle çalışan elektrikli otomobili de ilgi çeken projeler arasında yer aldı.

Yarışmada, "pet şişe öğütücü, baskı devre makinesi, vücut bakım ürün yapımı, Amasya elmasından suda çözünen doğal lifli sabun elde edilmesi, casus araç, Şehzada, insansız kara keşif aracı, bomba imha aracı, çizgi izleyen robot ve telefon ile uzaktan cihaz kontrolü" gibi projeler yarıştı.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner başkanlığında idari ve akademik personelden oluşan jüri, projelere 10 farklı kategoride puan verdi.

Yarışmanın sonunda Amasya Üniversitesi Otomasyon Bölümü 2. sınıf öğrencileri Ersin Ayyıldız ve Hakan Öztürk tarafından geliştirilen, 800 liraya mal edilen "casus araç" projesi birinciliği kazandı. "İnsansız kara keşif aracı" ikinci, "Şehzada" isimli güneş enerji sistemiyle çalışan elektrikli araç ise üçüncü oldu.

Yarışmayı kazanmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Ayyıldız, "Casus adını verdiğimiz aracımızda patlatıcılar, lazer sistemi ile kamera sistemi mevcut. Aracı yaklaşık 3 ay içinde tasarladık. Önce bilgisayar ortamında çizdik, sonra projeye döktük. Gece görüş sistemi ve kamera sistemiyle aracı uzaktan kontrol edip izleyebiliyoruz. Daha çok askeri alanda kullanmaya yönelik tasarladığımız aracımızın maliyeti 800 lira" dedi.

- Annesinin perde kornişi önerisi ile casus araç yaptı

Proje aşamasında kendisine destek veren annesine teşekkür eden Ayyıldız, şöyle konuştu:

"Evde proje üzerinde çalışırken annem de gördü. Evde de tesadüfen korniş kırılmıştı, onu değiştirdik. Annem 'korniş parçasını kullansana' demişti. Ben de mantıklı buldum ve kullandım. Kornişin arasında kızak olduğu için. Kibritin rahatça gidebilmesi bu şekilde mümkün oldu. Kameramızı internetten aldık. Maddi destek sağlandığında projemiz geliştirilmeye açık. Bunun için fikirlerimiz var."

- Atık malzemelerden güneş enerji sistemiyle çalışan elektrikli otomobil yaptılar

Yarışmada ilgi çeken proje ise "Şehzada" isimli güneş enerji sistemiyle çalışan elektrikli otomobil oldu.

Tek kişilik otomobili atık malzemelerden yararlanarak yaptıklarını anlatan Amasya Üniversitesi Otomotiv Bölümü 2. sınıf öğrencisi Güray Akyürek, 2 ayda yapımını tamamladıkları araçlarını sanayiden temin ettikleri ve kendileri tarafından tasarlanan malzemelerle hazırladıklarını söyledi.

Aracın özellikleri hakkında bilgi veren Akyürek, "Şase olarak aracımızda profil kulandık. Dış kaporta malzemesi olarak da kompozit malzeme kullandık. Elektrik motoru, direksiyon sistemimizi hepsini kendimiz yaptık. Aracımız güneş enerjisini alarak aküleri şarj yapıyor. Akülerden aldığımız şarjla da elektrik motorumuzu çalıştırıyoruz. 50 kilometre hıza ulaşabilen aracımız tam şarj ile 80-90 kilometre yol katedebiliyor" ifadelerini kullandı.

Kendilerine destek verildiğinde daha iyi projeler yapabileceklerini belirten Akyürek, "Benzer projeler diğer üniversitelerde büyük desteklerle yapılıyor ama biz kendi bütçemiz ile 15 bin lira civarındaki bir harcamayla otomobilimizi ürettik. Diğer üniversiteler benzer projeleri 60-70 bin liraya kadar aldıkları destek ile yapabiliyor" diye konuştu.

- Ödül Soma mağdurlarına

Otomobil ile kampüs içerisinde tur atan Naim Üslü ise aracın son derece rahat olduğunu anlatarak, "Aracımızın sürüşü çok rahat. Destek verirlerse daha da geliştirilebilir. Okul içinde hız yapamıyoruz ancak motorun gücü var" ifadelerini kullandı.

Aracın üzerine Soma'daki maden faciası nedeniyle yas anlamına gelen çıkartmalar yapıştıran öğrenciler, yaşanan facia nedeniyle büyüt üzüntü duyduklarını ifade ederek, aldıkları 3'üncülük ödülünü Soma'daki mağdurlara bağışlayacaklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber