MEB'den 30 büyük şehir için yatırım yazısı

6360 sayılı Kanun Sonrası Yatırım İşlemleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mayıs 2014 19:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB'den 30 büyük şehir için yatırım yazısı

Bilindiği üzere 6360 sayılı Kanun kapsamındaki 30 il özel idaresinin tüzel kişiliği mahalli idareler seçiminin yapıldığı 30 Mart 2014 itibariyle kaldırılmıştır. Bu kapsamda daha öncesinde il özel idareleri tarafından yürütülmekte olan Bakanlığımız yatırımlarının gerçekleştirilme usüllerinde kapsamlı değişiklikler yapılmış olup, bu konuda Bakanlığımızın 30 Büyükşehir taşra teşkilatlarında yaşanan tereddütler 22.05.2014 tarihli ve 2044761 sayılı yazı ile giderilmeye çalışılmıştır.

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı

Sayı : 84536802/45/2044761 - 22/05/2014
Konu: Yatırım İşlemleri

DAĞITIM

Bakanlığımız yatırımları (inşaat, bakım- onarım-tadilat, makine teçhizat, okulların ders araç gereç ve büro malzemeleri vs.) 5302 sayılı İl Özel İdaresi ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu kapsamında il özel idareleri tarafından gerçekleştirilmekteydi. Bilindiği üzere 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir statüsündeki illerde il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılarak tasfiye edilmiştir. Bu çerçevede büyükşehir statüsündeki illerimizde Bakanlığımız yatırımlarının gerçekleştirilme sürecine ilişkin aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1. Eğitim öğretim binası ve eklentileri, öğrenci pansiyonu, spor salonu ve her türlü yeni yapım (inşaat) işleri Valilikler bünyesinde kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Birimi Başkanlığı (YİKOB) tarafından gerçekleştirilecektir.

Devlet Yatırım Programına ve İl Yapım Programına alınan projelerin ödenekleri Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Maliye Bakanlığı E-Bütçe sistemi üzerinden İçişleri Bakanlığı bütçesine aktarılacak ve İçişleri Bakanlığı tarafından Defterdarlık Muhasebe Müdürlüklerine gönderilecektir.

Bakanlığımız yatırımları için e-bütçe sistemi üzerinden YİKOB'lara gönderilecek ödenekler tertip bazlıdır. Bu nedenle hangi projeye ne kadar ödenek gönderildiği e-bütçe sistemi üzerinden takip edilemeyecektir. Proje ödenekleri Bakanlığımız e-yatırım sistemi "proje takip modülünde", raporlar kısmında yer alan "proje bazlı gönderilen ödenekler" raporundan takip edilecektir. İl Milli Eğitim Müdürlükleri bu rapor doğrultusunda, hangi proje için ne kadar ödenek gönderildiğini resmi yazı ile YİKOB'lara bildireceklerdir.

Ödeme emirleri YİKOB'lar tarafından hazırlanacak olup söz konusu ödeneklerin harcama yetkilisi valilik tarafından belirlenecektir. Gerçekleştirme görevlisi ise il milli eğitim müdürlüğünde yatırımlardan sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı olacaktır.

YİKOB'lar vasıtasıyla yapılan harcamaların hakediş bilgileri proje bazlı olarak e-yatırım sistemine girilmeye devam edilecek olup, ödenekler harcama performansına göre gönderilecektir.

2. Yapılacak protokol kapsamında; okul, eğitim kurumu ve eklentilerini yapmak isteyen (müteahhitlik hizmetleri dahil) hayırsevrelerimize öncelikli olarak arsa gösterilecek ve her türlü kolaylık sağlanacaktır.

Diğer yandan hayırseverlerimiz okul, eğitim kurumu ve eklentilerinin yapılması amacıyla nakit yardımı yapabilirler. Okul, eğitim kurumu ve eklentilerini nakit yardımında bulunarak yapılmasını isteyen hayırseverlerimize aynı şekilde her türlü yardım ve kolaylık sağlanacaktır.

Okul, eğitim kurumu ve eklentilerin yapımı amacıyla nakit yardımında bulunmak isteyen hayırseverlerimizin bu nakitlerini Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğünün T.C Merkez Bankası Ankara Şubesi TR100000100100000350121008 hesap numarasına yatırmaları sağlanacaktır. Hayırsever tarafından yapılan bağışın hangi amaçla yapıldığı, bağışı yapanın adı, soyadı, kurum, kuruluş, vakıf vb. ise bunların isimlerinin dekontta yer almasına dikkat edilecektir. Söz konusu dekont bir üst yazı ile Strateji Geliştirme Başkanlığına gönderilecektir.

Gönderilen üst yazıda bağış yapanın adı ve soyadı, kurum, kuruluş veya vakıf ise bunların adı ve yapılan bağışın miktarı mutlaka yazılacaktır. Ayrıca hayırseverlerin yapacağı bağışlarla yapılacak okul, eğitim kurumu ve eklentilerinin ihale ve inşaat süreçlerine ilişkin tüm iş ve işlemlerin il milli eğitim müdürlükleri tarafından mı yoksa YİKOB'Iar aracılığı ile mi yapılacağı belirtilecektir. İl milli eğitim müdürlüğü tarafından yapılacak olanların ödenekleri bütçeleştirildikten sonra o ilin Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne ödenek olarak gönderilecektir. YİKOB'Iar tarafından yapılacaklar ise İçişleri Bakanlığının bütçesine aktarılacaktır.

Bilindiği üzere daha önce bazı eğitim kurumlarının yapımının (inşaat) finansmanı, Borsa İstanbul vb. kuruluşlar, ihaleleri il özel idareleri, ödemeleri ise hakediş bazlı olarak finansman sağlayıcıları tarafından yapılmaktaydı. Özel idarelerin kapatılması nedeniyle bu tür finansman sağlayıcılar tarafından yapılması düşünülen eğitim kurumlan, milli eğitim müdürlükleri veya YİKOB'Iar tarafından yapılabilecektir. Ödemeler hakediş bazlı olarak finansman sağlayıcılar tarafından yapılabileceği gibi, bu kuruluşların istemeleri halinde ihaleleri ile birlikte ödemeleri de milli eğitim müdürlükleri tarafından veya YİKOB'Iar tarafından yapılabilecektir. Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapılacak olanların bedellerini yukarıda belirtilen hesap numarasına, YİKOB tarafından yapılacak olanların bedeli ise İçişleri Bakanlığı Merkez Muhasebe Birimi hesabına yatırılacaktır.

3. Okul ve eğitim kurumlarının bakım, onarım ve tadilatlarının yapılması amacıyla 2013 yılından 2014 yılına devreden ve İçişleri Bakanlığı Merkez Muhasebe Birimi hesabına yatırılan ödeneklerle yapılacak olanlar YİKOB'Iar tarafından, 2014 yılı ve bundan sonraki yılı bütçelerinden gönderilecek ödeneklerle yapılacak bakım, onarım ve tadilatların ihale ve ödeme sürecine ilişkin tüm iş ve işlemler il milli eğitim müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

Söz konusu işler için 2014 yılından itibaren YİKOB'a ödenek aktarması yapılmayacaktır. Onarımlara ilişkin ödenekler Bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından E-Bütçe üzerinden ilgili Defterdarlık Muhasebe Müdürlüklerine gönderilecektir. Onarım ödenekleri proje bazlı değil toplu olarak gönderilecek olup hangi okulun onaranının yapılacağına il milli eğitim müdürlükleri karar verecektir.

Okul ve eğitim kurumlarının bakım, onarım ve tadilatları için gönderilen ödenekler yıl sonunda devir etmeyeceğinden bu ödeneklerin tamamının yıl içerisinde etkin ve verimli kullanılması esastır. Her halükarda kullanılamayan veya Aralık ayı sonuna kadar kullanılmayacağı anlaşılan onarım ödeneklerinin en geç 1 Kasım tarihine kadar iptal edilmesi sağlanacaktır.

Eğitim öğretimin olumsuz etkilenmemesi için okul ve eğitim kurumlarının yaz tatili sürecinde onaranlarının gerçekleştirilmesi esastır. Bu nedenle, bakım, onarım ve tadilat ihtiyacı olan okul ve eğitim kurumlarının tespiti Mayıs ayında, ihaleler en geç 1 Temmuzda ve işlerin tamamlanması ise 1 Eylülde yapılarak okullar Eylül ayının ilk haftasında eğitim öğretime hazır hale getirilecektir.

4. Yeni açılan veya açılacak olan okul ve eğitim kuramlarının makine teçhizat, ders

araç-gereç ve büro malzemeleri vs. ihtiyaçlarının karşılanması için ödenekler Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından il milli eğitim müdürlükleri adına Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne gönderilecektir.

Mevcut okulların ihtiyaçlarının karşılanması için Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, il milli eğitim müdürlüklerine veya doğrudan okul ve eğitim kurumlan adına Defterdarlık Muhasebe Müdürlüklerine ödenek gönderebilecektir.

5. Okul ve eğitim kurumu adına ayrılan arsaların kamulaştırma işlemlerinin tüm süreçleri il milli eğitim müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek olup, kamulaştırma mevzuatı kapsamında tamamlanan dosyalara ilişkin kamulaştırma ödeneği tüm eğitim kademeleri (anaokul-ilkokul-ortaokul-lise ve diğer eklentiler) için Bakanlığımız İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığından talep edilcektir. Hak sahiplerine ödemeler de il milli eğitim müdürlükleri tarafından yapılacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Nabi AVCI
Bakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber