Türk Patent Enstitüsü yurt dışı eğitim yönetmeliği

Türk Patent Enstitüsü Personelinin Yetiştirilmesi Amacıyla Yurt Dışına Gönderilmesi Hakkında Yönetmelik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mayıs 2014 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Patent Enstitüsü yurt dışı eğitim yönetmeliği

29 Mayıs 2014 PERŞEMBE

Resmi Gazete

Sayı : 29014

YÖNETMELİK

Türk Patent Enstitüsünden:

TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ PERSONELİNİN YETİŞTİRİLMESİ

AMACIYLA YURT DIŞINA GÖNDERİLMESİ

HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Yurt Dışı Eğitim Esasları

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türk Patent Enstitüsü personelinin mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmeleri, eğitilmeleri, bilgilerini artırmaları, lisansüstü öğrenim (yüksek lisans/doktora), staj veya ihtisas yapmaları amacıyla yurt dışında eğitim ve araştırma kuruluşlarına, hizmetle ilgili yabancı kurum veya kuruluşlara ve uluslararası resmi veya özel kuruluşlara gönderilmeleri ve seçilmeleri ile bu personelin söz konusu programlar süresince tabi olacakları hak ve yükümlülüklerin belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik hükümleri, yurt dışı eğitime gönderilecek olan Türk Patent Enstitüsü personeli hakkında uygulanır.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: Türk Patent Enstitüsü Başkanını,

b) Başkan Yardımcısı: Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcılarını,

c) Birim Amiri: Hizmet biriminin en üst amirini,

ç) Dış burs veya teknik işbirliği programları: Yabancı ülkeler veya kuruluşlarca verilen Devlet Personel Başkanlığınca tahsis edilen bursları veya teknik işbirliği anlaşmalarıyla sağlanan eğitim programlarını,

d) Dönem: Yurt dışı eğitime gidenlerin devam ettikleri eğitim kurumu tarafından belirlenmiş olan eğitim süresini,

e) Enstitü: Türk Patent Enstitüsünü,

f) Kurul: Türk Patent Enstitüsü Eğitim Kurulunu,

g) Kurul Başkanı: Türk Patent Enstitüsü Eğitim Kurulu Başkanını,

ğ) Lisansüstü öğrenim: Lisans diplomasını alan öğrencinin yüksek lisans veya doktora öğrenimi yaparak uzmanlaşma imkanı veren eğitim programını,

h) Personel: Türk Patent Enstitüsünde görev yapan memurları,

ı) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

i) Yurt dışı eğitim: Personelin mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmesine, eğitilmesine, öğrenim almasına, bilgilerinin artırılmasına, staj veya ihtisas yapmasına yönelik yurt dışında alınan eğitimi,

j) Yüksek lisans: Bir lisans öğretimine dayalı, Enstitünün görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili konularda eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yüksek öğretimi,

ifade eder.

Yurt dışı eğitimin esasları

MADDE 5 - (1) Yurt dışı eğitimi aşağıdaki esaslara göre yürütülür:

a) Yurt dışı eğitimi, Enstitü Birimlerinin ilgili mali yıl bütçesinde yeterli ödeneğinin bulunması koşuluyla; Enstitünün görev ve fonksiyonlarının gerektirdiği önceliklere ve ihtiyaçlara uygun olarak Kurulca belirlenecek eğitim politika ve prensipleri çerçevesinde düzenlenir.

b) Bu Yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde sadece YÖK tarafından seçilen ve ilan edilen ve başvuru tarihi itibarıyla yurt dışında lisansüstü eğitim yapılabilecek güncel üniversiteler listesinde yer alan eğitim kurumlarına personel gönderilir. Bu hüküm, dış burs veya teknik işbirliği programları için uygulanmaz.

c)Yurt dışına gönderilecek olan personelin daha önce yurt içinde aynı konuda veya yurt dışında aynı düzeyde eğitim veya öğrenim görmemiş olması gerekir.

ç) Yabancı dil eğitimi için yurt dışına personel gönderilemez.

d) Yurt içinde bir lisansüstü programa kayıt yaptıranlar yurt dışında lisansüstü eğitim programına gönderilmez.

e) Yurt dışı eğitimine gönderilen personelin eğitim çalışmaları ve başarı düzeyi yakından izlenerek değerlendirilir.

f) Eğitim amacıyla yurt dışına gönderilecek kamu görevlilerinin öğrenim konuları, çalışmakta oldukları birimlerin görev alanları ile doğrudan ilgili olmak zorundadır.

İKİNCİ BÖLÜM

Yurt Dışı Eğitim Hizmetlerinin Yürütülmesi

Kurul

MADDE 6 - (1) Kurul, Enstitünün yurt dışı eğitim politikalarının tespiti ve uygulanması ile ilgili konularda kararlar almak ve tavsiyelerde bulunmak üzere Başkan veya Başkan tarafından görevlendirilecek Başkan Yardımcısı başkanlığında 4 asıl ve 3 yedek üyeden oluşur. Personel Dairesi Başkanı, Kurulun daimi üyesi olup diğer üyeler ve yedekleri Başkan Yardımcıları ve birim amirleri arasından Başkan tarafından seçilir. Kurul Başkanı, gerektiğinde ilgili birim amirini Kurul toplantısına çağırabilir.

(2) Kurul, Kurul Başkanı dahil en az üç üye ile toplanır. Kurul Başkanının katılamadığı durumlarda, Kurul Başkanının üyeler arasından vekalet etmesini uygun gördüğü kişi Kurula başkanlık eder.

(3) Kararlar üyelerin oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Kurul Başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Kurul kararları Başkanın onayı ile yürürlüğe girer.

Kurulun görevleri

MADDE 7 - (1) Kurulun görevleri şunlardır:

a) Gelecek mali yıl içerisinde bütçe olanaklarıyla yetiştirilmek amacıyla, yurt dışına gönderilecek Enstitü personelinin sayısını, sınıfını, yaptırılacak öğrenimin, stajın veya ihtisasın konusunu, süresini, gönderilecek ülkeleri ve uluslararası kuruluşları belirlemek ve bir önceki yılın uygulama sonuçlarını değerlendirmek.

b) Bakanlar Kurulu kararı ile Enstitüye tahsis edilen kontenjan ve 15 inci maddede belirtilen kriterler çerçevesinde, yetiştirilmek üzere yurt dışına gönderilecek personeli yarışma sınavı veya seçme suretiyle belirlemek.

c) Önemli bir hastalık, kaza veya mücbir sebeplerle öğrenimine ara vermek zorunda kalıp bu durumu belgelendirmeleri halinde yüksek lisans öğrenimine gönderilen personelin eğitim süresinin en çok altı aya, doktora düzeyindekilerin bir yıla, diğerleri için ise kendileri için öngörülen program süresinin 1/3'üne kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek uzatılmasına karar vermek.

ç) Bütçe kontenjanı kapsamı dışındaki dış kaynaklı burs ve teknik işbirliği programlarına katılacak personeli yarışma sınavı veya (öğrenim, hizmetteki durumu, hizmetle ilgili belge ve nitelikleri göz önünde bulundurularak yapılacak) seçme usulüyle belirlemek.

d) 30 uncu madde kapsamına girdiğine karar verilen personeli yetkili disiplin kuruluna bildirmek.

e) Yurt dışı eğitimle ilgili diğer konularda karar vermek.

Personel Dairesi Başkanlığının görevleri

MADDE 8 - (1) Personel Dairesi Başkanlığının yurt dışı eğitimi ile ilgili görevleri şunlardır:

a) Bu Yönetmelikte öngörülen yurt dışı eğitim faaliyetleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve çalışmaları koordine etmek.

b) Kontenjan belirleme safhasında, Kurul tarafından belirlenen eğitim politika ve prensiplerine göre, adaylar tarafından talep edilen yurt dışı eğitim programlarını süre, konu, ülke, bölüm, üniversite ve sıralamadaki yerlerini hazırlayarak Kurula sunmak.

c) Yurt dışı eğitimde olan personel ve öğrenim gördükleri eğitim kurumlarından eğitimin başlangıcı, devamı ve bitimi safhalarında periyodik bilgiler almak, değerlendirmek ve Kurula raporlamak.

ç) Yurt dışı eğitim konusunda gerektiğinde Dışişleri Bakanlığı ve Eğitim Ataşelik ve Müşavirlikleri ile işbirliğinde bulunmak.

d) Kurulun sekretarya hizmetlerini yerine getirmek.

e) Yurt dışı eğitimi ile ilgili olarak Başkanlıkça verilen diğer görevleri yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yurt Dışına Gönderilmede Uygulanacak Usul ve Esaslar

Yurt dışı eğitim ihtiyaçlarının tespiti

MADDE 9 - (1) Personel Dairesi Başkanlığı tarafından, bir sonraki yıl için yurt dışı eğitime gönderilecek personelle ilgili olarak her yıl Ocak ayının ikinci haftasında duyuru yapılır.

(2) Duyuruda, bir sonraki yıl için eğitim yapmak üzere yurt dışına gönderilecek ve 12 nci maddedeki şartları taşıyanların; eğitim yapmayı düşündükleri üniversite isimleri, eğitim konuları, ülkeleri, süreleri ve eğitim planları ile bu planların Enstitüde yapılan görevle ilişkisini gösteren raporlarının, bağlı bulundukları birimler tarafından en geç Şubat ayının ikinci haftasına kadar Personel Dairesi Başkanlığına bildirilmesi istenir.

Kontenjan taleplerinin belirlenmesi

MADDE 10 - (1) Personel Dairesi Başkanlığı birimlerden gelen yurt dışı eğitim taleplerini konularına, süre ve seviyelerine göre sınıflandırarak Şubat ayının üçüncü haftasına kadar Kurula bildirir.

Kontenjan taleplerinin kesinleşmesi

MADDE 11 - (1) Kurul, yurt dışı eğitim taleplerinin intikalinden itibaren en geç beş işgünü içinde toplanarak bir sonraki yılın kontenjan taleplerinin konu, sayı ve süresini belirler ve toplantı sonunda Personel Dairesi Başkanlığına bildirir.

(2) Personel Dairesi Başkanlığı, Kurul tarafından belirlenen kontenjan talebini Yönetim Kurulu onayından sonra en geç Mart ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına gönderir.

Adaylarda aranan şartlar

MADDE 12 - (1) Lisansüstü öğrenim ve uluslararası kuruluşlara staj amacıyla yurt dışına gönderilecek personelde;

a) En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

b) Marka veya patent uzmanı unvanıyla istihdam edilmiş olmak,

c) Son üç yıl içinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını almamış olmak,

ç) Başvuru tarihinin son günü itibarıyla Enstitü kadrolarında, adaylık dahil en az 3 yıl fiilen çalışmış olmak,

d) Başvuru tarihinin son günü itibarıyla askerlikle ilişiği bulunmamak,

e) Başvuru tarihinin son günü itibarıyla 40 yaşını tamamlamamış olmak,

f) Daha önce yurt içinde aynı konuda veya yurt dışında aynı düzeyde eğitim veya öğrenim görmemiş olmak,

g) Enstitü tarafından kendilerine bildirilen son başvuru tarihinden önceki iki yıl içinde alınmış olması kaydıyla, İngilizce için TOEFL sınavından en az PBT-550, CBT-213, IBT-80 puan veya IELTS sınavından en az 6 puan alındığını veya Fransızca, Almanca gibi diğer diller için ise ilgili ülke kurumlarının yaptığı sınavlarda TOEFL veya IELTS sınavlarında belirlenen puanlara eşdeğer puan alındığını geçerli bir belgeyle ispatlamış olmak,

ğ) Uzun süreli tedavi gerektiren bir hastalık, kaza veya mücbir sebepten dolayı yurt dışı eğitimine ara vermelerine Kurulca karar verilenler hariç, yurt dışı eğitiminden geri çağrılmamış olmak,

şartları aranır.

(2) Lisansüstü öğrenim amacıyla yurt dışına ve Dışişleri Bakanlığınca bildirilecek uluslararası kurum ve kuruluşlar dışında belirli bir program dahilinde, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek üzere yurt dışı eğitime gönderilecek personelde;

a) En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

b) Başvuru tarihinin son günü itibarıyla Enstitü kadrolarında en az 3 yıl fiilen çalışmış olmak,

c) Son üç yıl içinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını almamış olmak,

ç) Başvuru tarihinin son günü itibarıyla askerlikle ilişiği bulunmamak,

d) Daha önce yurt içinde aynı konuda veya yurt dışında aynı düzeyde eğitim veya öğrenim görmemiş olmak,

e) Başvuru tarihinin son günü itibarıyla 50 yaşını tamamlamamış olmak,

f) Enstitü tarafından kendilerine bildirilen son başvuru tarihinden önceki iki yıl içinde alınmış olmak kaydıyla, İngilizce dili için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az 70 puan veya TOEFL sınavından en az PBT-550, CBT-213, IBT-80 puan veya IELTS sınavından en az 6 puan alındığını veya Fransızca, Almanca gibi diğer diller için ise ilgili ülke kurumlarının yaptığı sınavlarda Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, TOEFL veya IELTS sınavlarında belirlenen puanlara eşdeğer puan alındığını geçerli bir belgeyle ispatlamış olmak,

şartları aranır.

(3) Dışişleri Bakanlığınca bildirilen uluslararası kuruluşlara staj yapmak amacıyla gönderilecekler hakkında Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır.

(4) Dış burs ve teknik işbirliği programları ile bütçe imkanları kapsamında uluslararası kuruluşlarda staja gönderilecekler için yukarıdaki şartlarla birlikte bursu veren ülke veya kuruluşun aradığı şartlara da sahip olmak gereklidir.

(5) Belirtilen şartları taşıyan personelden askerlik görevini yapmakta olup da yurt dışına gidiş tarihinde askerlik görevini bitirecek olanlar da başvuruda bulunabilirler.

Duyuru

MADDE 13 - (1) Bakanlar Kurulu kararı ile Enstitüye tahsis edilen kontenjan ve gerekli diğer bilgiler ile Kurul tarafından tespit edilen uluslararası kuruluşlardaki staj ve kurslara ilişkin bilgiler ilgili personele duyurulmak üzere Personel Dairesi Başkanlığınca birimlerine bildirilir. Birimler durumu üç iş günü içerisinde imza karşılığında tüm personele duyurur.

Başvuru

MADDE 14 - (1) Tahsis edilen kontenjandan yararlanmak isteyenler, yapılan duyuru üzerine, bağlı oldukları birimlere on beş iş günü içerisinde yazılı başvuruda bulunurlar. Bu başvurular, üç iş günü içerisinde Personel Dairesi Başkanlığına intikal ettirilir.

Adayların belirlenmesi

MADDE 15 - (1) Her yıl Nisan ayının sonuna kadar toplanan Kurul, adaylar arasından yurt dışı eğitime gönderilecek personeli;

a) Yabancı dil puanı,

b) Kabul belgesi alınan yurt dışı bölümün uluslararası sıralamalardaki yeri,

c) İlgili birim amirinin yazılı görüşü,

ç) Eğitim konusu ve personelin yurt dışı eğitimine gönderilmesinin ayrıntılı gerekçesi,

d) Enstitüdeki toplam çalışma süresi,

e) Hizmetle ilgili belge ve nitelikler,

f) Öğrenim durumu,

kriterlerini dikkate alarak, seçme veya yarışma sınavıyla belirler. Bu şekilde belirlenen yurt dışı eğitim adaylarının nihai listesini iki gün içinde Personel Dairesi Başkanlığına gönderir.

(2) Tahsis edilen kontenjanlar dolmadığı takdirde, kalan kontenjanlar için yeni bir duyuru yapılır. 13 üncü maddeye göre yapılacak başvuruları değerlendirmek için Kurul en geç Temmuz ayında yeniden toplanır.

(3) Kurul; Şubat, Nisan ve Temmuz aylarındaki olağan toplantısı dışında, Başkanın çağrısı üzerine her zaman olağanüstü olarak da toplanabilir.

Dış burs ve teknik işbirliği programları için aday tespiti

MADDE 16 - (1) Enstitünün muhtelif birimlerine gelen bütün dış burs veya teknik işbirliği programları, ilgili birimlerce, gecikmeye meydan verilmeksizin Personel Dairesi Başkanlığına bildirilir. Bildirilen tüm programlar, Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Enstitü birimlerine süreli olarak duyurulur.

(2) Birimler yurt dışı adaylarını, adayın yurt dışı eğitime gönderilmesinin Enstitünün görevleri itibarıyla önemini açıklayan ayrıntılı raporu Personel Dairesi Başkanlığına bildirir.

(3) Birimlerce teklif edilen adaylar, Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Kurula iki gün içerisinde intikal ettirilir. Kurulda bir hafta içerisinde görüşüldükten sonra alınan karar iki gün içinde Personel Dairesi Başkanlığına bildirilir.

(4) Başvuru süresi sınırlı programlara gönderilmek üzere birimlerce teklif edilen adaylar, Kurulca belirlenen eğitim politika ve prensipleri doğrultusunda Kurulun teklifi ve Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.

(5) Evrak kayıtlarına girdiği gün itibarıyla başvuru süresi beş günden az kalan programlar için adaylar Kurul Başkanı tarafından doğrudan belirlenir ve belirlenen adaylar Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.

Şahsen özel burs için aylıksız izin verilmesinin şartları

MADDE 17 - (1) Şahsen özel burs, memurun şahsi girişimleri sonucunda;

a) Yükseköğretim Kurulunca yabancı memleketlerin uygun görülen üniversite, yüksekokul, enstitü, eğitim merkezleri ve diğer öğretim kuruluşlarından veya Başbakanlıkça uygun görülen yurt dışındaki dernek, vakıf veya mesleki teşekkülü niteliğindeki kuruluşlardan,

b) Uluslararası resmi kuruluşlardan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmeliğin amacına göre temin ettiği burslardır.

(2) Şahsen özel burs sağlayan memurlara iki yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Gerekirse bu süre bir katına kadar artırılabilir.

(3) Şahsen özel burs sağlayan memurlara, burs verilme konusuyla ilgili dalda dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olması kaydıyla, Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmeliğin 6, 8, 10, 11, 18, 19, 21 ve 23 üncü maddeleri hükümleri uygulanır.

(4) Yurt dışı eğitim için ücretsiz izin talebinde bulunan aday, katılmayı planladığı yurt dışı eğitim programının seviyesini, konusunu, süresini ve içeriğini belirten bir dilekçe ile Personel Dairesi Başkanlığına müracaat eder. Bu dilekçeye çalıştığı birim amirinin uygun görüşü ile bağlı olduğu Başkan Yardımcısının muvafakatini içeren yazıyı, yurt dışı eğitim kurumundan temin edilen kabul belgesini ve 12 nci maddenin birinci fıkrasında sayılan yabancı dil belgelerinden birini ekler.

(5) Personel Dairesi ilgilinin talebini Kurula sunar. Kurul tarafından talebin uygun görülmesi halinde adaya ücretsiz izin verilmesine ilişkin iş ve işlemler Personel Dairesi Başkanlığınca sonuçlandırılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Program Süresi, Süre Uzatımı, Eğitim Konusu ve

Eğitim Kurumunu Değiştirme

Program süresi ve süre uzatımı

MADDE 18 - (1) Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgileri artırılmak, staj, öğrenim veya ihtisas yaptırılmak amacıyla yurt dışına gönderilen memurlardan, yüksek lisans düzeyindekilerin öğrenimlerini iki yılda, doktora düzeyindekilerin öğrenimlerini üç yılda, diğerlerinin ise kendi programlarını süresi içinde tamamlamaları esastır. Ancak, süresi içinde eğitim veya öğrenimini tamamlayamayan ve Enstitü tarafından kabul edilebilir bir mazereti bulunan memurlardan;

a) Doktora düzeyindekilere bir yıla,

b) Yüksek lisans düzeyindekilere altı aya,

c) Diğerlerine, kendileri için öngörülen program süresinin 1/3'üne,

kadar süre uzatımı verilebilir.

(2) Süre uzatımları, Devlet Personel Başkanlığına bildirilmek kaydıyla, Enstitüce yapılır.

Eğitim konusu veya eğitim kurumunu değiştirme

MADDE 19 - (1) Enstitü tarafından yurt dışına gönderilen personelin eğitim konusunu ve eğitim kurumunu değiştirmemesi esastır.

(2) Ancak kabul edilebilir bir gerekçesi olması halinde, ilgilinin eğitim planında öngörülen konusunu veya eğitim kurumunu ek süre ve maliyete neden olmayacak şekilde değiştirebilmesi, Devlet Personel Başkanlığının görüşü çerçevesinde Kurulun kararına bağlıdır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Hak ve Yükümlülükler

Aylık

MADDE 20 - (1) Yurt dışına gönderilen Devlet memurlarına aylık ve diğer ödemeler hususunda Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Zorunlu Giderler

MADDE 21 - (1) Bütçe imkanları ile yurt dışına gönderilen personele, personelin gittiği üniversite, yükseköğretim kurumu veya diğer kurum ve kuruluşlara ödenen öğrenim ücreti yanında;

a) Gidiş-dönüş yol giderleri,

b) Pasaport harcı ile yurt dışına çıkışlarda alınan diğer harçlar,

c) Yolculuk süresince seyahat gündeliği ile diğer zorunlu giderler,

ç) Eğitim sırasında ihtiyaç duyulan kitap, defter, kalem ve kırtasiye masraflarını karşılamak için 1416 sayılı Kanuna tabi öğrencilere ödenen miktarda ve zamanlarda ek ödenek,

d) Taahhütname ve kefalet senedi giderleri,

ödenir.

(2) Dış burslardan faydalanılmak suretiyle gönderilenlere birinci fıkrada belirtilen zorunlu giderlerden bursu veren ülke veya kuruluşça karşılanmayanlar Enstitüce ödenir.

Diğer hak ve yükümlülükler

MADDE 22 - (1) Şahsen burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler hariç, yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gönderilen personelin kademe ilerlemesi, emeklilik ve diğer bütün hak ve yükümlülükleri devam eder.

Sağlık sigortası ve tedavi giderleri

MADDE 23 - (1) Bu Yönetmeliğe göre Devlet memurlarına, başka memleket veya teşkilat tarafından sağlık sigortası imkanlarının sağlanmaması halinde, ilgili kurumlarca sağlık sigortası yaptırılır. Sağlık sigortası imkanlarının sağlanamaması halinde tedavi giderleri ve personelin ölümü halinde cenaze giderleri 27/7/1973 tarihli ve 7/6913 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği hükümlerine göre ödenir.

Taahhüt ve kefalet senedi

MADDE 24 - (1) Yetiştirilmek üzere yurt dışına gönderilecek personel, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanmış örneklerine uygun mecburi hizmet yükümlülük taahhütnamesi ve muteber imzalı müteselsil kefalet senedini yurt dışı çıkışından önce Birimine, bir örneğini de Personel Dairesi Başkanlığına teslim etmek zorundadır.

(2) Bu belgeleri tamamlamayanların yurt dışına çıkışlarına izin verilmez.

Adres bildirme

MADDE 25 - (1) Yurt dışına bir aydan uzun süre ile eğitime giden personel; ikametgah adresi, telefon numarası, maaş ödemelerinin yapılacağı banka hesap numarası ve adresi ile eğitim veya öğrenim görülecek kurum adresi, telefon ve faks numaralarını eğitim mahalline varışından itibaren, adres değişikliklerini ise değişiklik tarihinden itibaren on beş gün içerisinde kadrosunun bulunduğu Birime bildirmekle yükümlüdür. Ayrıca, yabancı ülkelere intikal ettikleri tarih itibariyle bir ay içinde, kimlik ve memurlukla ilgili bilgiler ile eğitim veya öğrenim görecekleri yer, konu ve çalışmalarıyla ilgili bilgileri en yakın dış temsilcilik amirliğine bildirirler.

Rapor verme

MADDE 26 - (1) Yurt dışı eğitimine başlayan personel başlama raporunu, eğitimin devamında değerlendirme raporunu, eğitimin tamamlanmasından sonra da sonuç raporunu aşağıdaki esaslar dahilinde ve süresi içerisinde Personel Dairesi Başkanlığına gönderir.

a) Başlama Raporu: Yurt dışına üç aydan fazla süre ile gönderilen personel tarafından eğitime başlanıldığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde gönderilmesi gereken rapordur. Bu rapor; eğitim programı, dönem süreleri, alınacak dersler ve krediler, sınav ve benzeri konulardaki bilgileri kapsamak üzere üniversiteden alınan belge ile bildirilmesi gereken diğer görüşleri içerir.

b) Değerlendirme Raporu: Eğitim süresi bir yıl ya da daha fazla olan personelin dönemler itibarıyla ve yeni dönemin başlama tarihinden itibaren en geç on beş gün içerisinde Personel Dairesi Başkanlığına göndermesi gereken rapordur. Bu raporda önceki dönem boyunca alınan derslerin başarı durumu, yeni dönemin başlangıç ve bitiş tarihleri, dönem boyunca alınacak dersler ve krediler gibi hususlar yer alır. Ayrıca değerlendirme raporuna üniversiteye devam ettiğini gösterir belgenin ve varsa üniversitenin hazırlamış olduğu benzer raporların eklenmesi zorunludur. Herhangi bir dönem itibarıyla ve Enstitünün izni olmaksızın eğitime başlamadığı anlaşılanların yurt dışı eğitim ile ilgili ödemeleri kesilir.

c) Sonuç Raporu: Yurt dışı eğitimini tamamladıktan sonra yurda dönen personelin görevine başladıktan sonra bir ay içinde vermesi gereken rapordur. Bu raporda ilgilinin katıldığı yurt dışı eğitim faaliyetlerinin sonuçları, hazırlanan tez, alınan belgeler, ihtisas yapılan konudaki genel bilgi ve görüşler ile yurt dışı eğitim programları ile ilgili gözlemleri, görüş, düşünce ve değerlendirmeleri yer alır.

ç) Yurt dışına eğitime gönderilenlerden eğitim süresi üç aydan az olanlar sadece sonuç raporu hazırlar.

(2) Makul veya mücbir sebep olmaksızın raporlarını süresi içerisinde, yeterli ve eksiksiz bir şekilde Personel Dairesi Başkanlığına bildirmeyenler hakkında disiplin hükümleri uygulanır.

Yurt dışı eğitiminin izlenmesi

MADDE 27 - (1) Yurt dışına gönderilen personel dönemler itibarıyla genel başarı durumunu belgelemek üzere derslerin not dökümünü, tüm notların ilanından sonra en geç bir hafta içerisinde Personel Dairesi Başkanlığına bildirir.

(2) Ders notları ve personelin gönderdiği diğer raporlar gerekli görülen hallerde Personel Dairesi Başkanlığı tarafından Kurula intikal ettirilir.

(3) İntikal ettirilen konularda Kurul gerekli değerlendirmeyi yapar. İlgili personelin dönem ortalamasındaki başarı düzeyinin üniversitenin kabul ettiği başarı düzeyinden düşük olması halinde bu durum ilgiliye ve bağlı olduğu birime yazılı olarak bildirilir.

(4) Yurt dışı eğitim programına gönderilenler, eğitim gördükleri programdan mezun olduklarına dair belgeyi (diploma, sertifika ve benzeri belgeler) Personel Dairesi Başkanlığına ibraz etmek zorundadırlar. Belge ibraz edilmediği takdirde ilgiliden yurt dışı eğitimi için yapılan tüm ödemeler kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir. Buna ilişkin hususlar taahhüt senedinde yer alır.

Göreve başlama

MADDE 28 - (1) Yetiştirilmek amacıyla bütçe imkanlarıyla veya dış burslara dayanılarak yurt dışına gönderilen personel, eğitim süresinin veya tabi oldukları programın bitiminden itibaren yol süresi hariç on beş gün içerisinde Enstitüdeki görevine başlamak zorundadır.

(2) Eğitim gören personelin göreve başlamadaki mehil müddetinin hesabında yurt dışı eğitim kurumundan alınan programın bitiş tarihini gösteren yazıdaki tarih esas alınır.

(3) Bu sürenin bitiminde, özürsüz olarak görevlerine başlamayanlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

Mecburi hizmet yükümlülüğü

MADDE 29 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre üç ay ve daha fazla süre ile yurt dışına gönderilenler yurt dışında kaldıkları sürenin iki katı kadar mecburi hizmetle yükümlüdürler.

(2) Evvelce yüklendiği mecburi hizmeti tamamlamadan, bu Yönetmeliğe göre yurt dışına gönderilenlerin eski yükümlülüklerinin artan kısmı yenisine eklenir.

(3) Mecburi hizmeti tamamlamadan görevinden ayrılanlar ile memuriyetten çıkarılanların hizmetlerinin eksik kalan kısmına ait yükümlülüklerinin tazmini konusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

(4) Askerlikte geçen süreler mecburi hizmetten sayılmaz.

ALTINCI BÖLÜM

Geri Çağrılma ve Zorunlu Nedenlerle Yurda Geri Dönme

Personelin geri çağrılması

MADDE 30 - (1) Yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gönderilen personelden;

a) Türk vatandaşlığının ve görevin, şeref ve haysiyetini ihlal edecek davranışlarda bulunduğu resmi makamlarca belgelendirilenler,

b) Hukuki ve zorunlu sebepler dışında çalışma programını gerçekleştirmeyen ve geciktirenler ile eğitim planındaki yer, kurum, kuruluş veya çalışma konusunu izinsiz değiştirenler,

c) Eğitim veya öğrenim gördüğü kurum veya kuruluşa düzenli ve sürekli devam etmeyenler,

ç) Devam ettiği eğitim kurum veya kuruluşlarından kendi kusurları sebebiyle ilişiği kesilenler,

d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi kapsamında ticari ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunanlar,

e) Eğitimleri ile ilgili konularda yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunduğu tespit edilenler,

f) Hastalığı sebebiyle, programını gerçekleştiremeyeceği tespit edilenler,

disiplin kurulu kararı ile geri çağrılırlar.

(2) Bu maddeye göre geri çağrılanlara 657 sayılı Kanunun Ek-34 üncü maddesindeki hükümler uygulanır.

(3) Söz konusu eylemleri gerçekleştirenler için 657 sayılı Kanunda öngörülen disiplin hükümleri uygulanır.

(4) Geri çağırma işlemine yapılan itiraz, bu işlemi durdurmaz.

Zorunlu nedenlerle yurda geri dönme

MADDE 31 - (1) 30 uncu maddede belirtilen haller dışında; kaza veya zorunlu nedenlerle eğitim programını gerçekleştiremeyeceğini belgelendirmiş olan personel, Kurul kararı ile yurda döner. Bunlar hakkında 657 sayılı Kanunun mecburi hizmete ilişkin hükümleri uygulanır.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 32 - (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 33 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 34 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Patent Enstitüsü Başkanı yürütür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber