Konsolosları zengin ettik

Türk vatandaşları, son 4 yılda, kısa süreli Schengen Vizesi başvurularına 140 milyon euro para ödedi. 2012 yılında Schengen'e en çok harcama yapan 5. ülke olduğumuzu vurgulayan İKV Yönetim Kurulu Başkanı Õmer Cihad Vardan, 'Uygulamanın 1980'den bu yana sürdüğünü düşündüğümüzde, 34 yıllık hesabı siz yapın' dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Mayıs 2014 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Konsolosları zengin ettik

ORHAN ORHUN ÜNAL

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının, Türkiye-AB bütünleşmesinin ötesinde Avrupa bütünleşmesinin de ruhuna aykırı olduğunu belirterek, 'Avrupa Komisyonu verilerine göre Türk vatandaşları sadece 2009-2012 yılları arasında 4 yılda, kısa süreli C tipi Schengen Vizesi başvurularına 140 milyon avro para ödedi' dedi. Vardan, İKV ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) öncülüğünde düzenlenen, 'Türk Vatandaşları İçin Vizesiz Dolaşım: Geri Kabul ve Sonrası' konferansının açılışında konuştu.

5. SIRADAYIZ

2012 yılında Türk vatandaşlarının, Schengen vizesine en çok para ödeyen ülkeler sıralamasında 5. sırada yer aldığını vurgulayan Vardan, şunları kaydetti: 'Bu, standart vize ücreti. Bir de aracı kurum, postalama, randevu alma için ödenen var. Bunları da hesaba kattığınızda bu rakam en az 2,5-3 kat daha artmakta. 34 yıllık hesabı ise siz yapın.'

ST LUCİA İLE KADERDAŞ

Vardan, Amerikalı Henley&The Partners isimli şirketin 2013 yılında yayımlanan verilerine göre, bugün Türk vatandaşlarının, dünyanın 94 ülkesine vizesiz bir şekilde seyahat edebildiğine işaret ederek, 'Bu rakamla Türk vatandaşları, dünya sıralamasında ancak 42. sırada ve Karayipler'deki 160 bin nüfuslu St. Lucia adası vatandaşları ile aynı kaderi paylaşmakta' diye konuştu.

ÇELEBİ VE ERASMUS GİBİ

Vardan, tarihinden örnekler vererek serbest dolaşım ve kalkınma ilişkisini şöyle özetledi: 'Erasmus, tüm Avrupa'yı etkileyen düşüncelerini, doğduğu Rotterdam'dan çıkarak, geliştirmiştir. Evliya Çelebi de Unkapanı'ndan çıkıp 40 yıl boyunca Şam'dan Kırım'a, kadar Osmanlı topraklarını gezerek, yaşama ve insana dair bilgi ve birikimini oluşturmuştur. Her ikisi de bunları serbest olarak seyahat edebildikleri için yapabilmişlerdir.'

34 yıllık zulüm ve Almanya

Almanya'nın 5 Eylül 1980'de geçici bir tedbir olarak Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması başlattığını hatırlatan Vardan, geçici olarak başlatılan bu uygulamanın, 34 yıldır sürdürüldüğüne işaret etti. Başkan Vardan, vize uygulamasının, Avrupa bütünleşmesinin de ruhuna aykırı olduğunu aktararak, AB'yi oluşturan dört temel serbestiden biri olan 'kişilerin serbest dolaşımı' konusunda yakın tarihe kadar bir gelişme sağlanamadığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber