Yıldız: Hazar ile ilgili iyi haberler var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Hazar'daki bir kısım yeni şekillenmeler için iyi haberlerimizin olduğunu söylemem lazım. Yarın kamuoyuna bunları hep beraber paylaşacağız" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2014 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yıldız: Hazar ile ilgili iyi haberler var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Hazar'daki bir kısım yeni şekillenmeler için iyi haberlerimizin olduğunu söylemem lazım. Yarın kamuoyuna bunları hep beraber paylaşacağız. Türkiye'nin doğalgaz ve petrol taşımacılığıyla alakalı coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını daha çok kullandığı döneme giriyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Petrol Platformu Derneği'nin (PETFORM) düzenlediği "Arama-Üretim Sektörü Bilgilendirme Toplantısı"na katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Yıldız, karada ve denizlerde petrol arama çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek, "2002 yılında 42 milyon dolarlık yatırım yapılırken, 21 şirket varken, şu anda 58 şirket var. 7,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını görüyoruz. Tabii ülkemizde özel sektör yatırımlarının daha da artmasını teşvik edeceğiz ve açılan kuyu sayımızın yıllık 35'ten, 200'lere kadar çıktığını ve sondaj metrajımızın da 52 bin metrelerden altı kat artışla 300 bin metreleri bulduğunu söylemem lazım. Arıyorsak da inşallah bulacağız. İster denizde, ister karada olsun bu çalışmalarımıza büyük bir inatla devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Özellikle son 12 yıllık süreçte Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) yatırım bütçesinin yaklaşık 10 kat arttığını bildiren Yıldız, "Son 12 yılda 26 milyon ton ham petrol, 8,4 milyar metreküp doğalgaz üretimi oldu. Bunlar tüketim rakamlarımızın yanında mütevazı kalabilir. Ama 10 yıl içerisinde bizim 1 yıllık tüketimimizi karşıladığımızı söylemem lazım. Hedefimiz bunun en az yarısını karşılayabilecek tarzda bir yapıya ulaşmak" ifadelerini kullandı.

Denizlerdeki petrol arama faaliyetleri için TPAO'ya alınan Barbaros Hayreddin Paşa adlı sismik geminin önemini anlatan Yıldız, milli imkanlarla üretilecek diğer sismik gemiyle ilgili çalışmaların da sürdürüldüğünü söyledi. İstanbul'da yarın imza törenine katılacaklarını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Hazar'daki bir kısım yeni şekillenmeler için iyi haberlerimizin olduğunu söylemem lazım. Yarın kamuoyuna bunları hep beraber paylaşacağız. Türkiye'nin doğalgaz ve petrol taşımacılığıyla alakalalı coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını daha çok kullandığı döneme giriyoruz."

İç Anadolu ve Doğu Anadolu'daki petrol ve doğalgaz potansiyelini ortaya çıkartmak için de arama çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldız, bunun için yapılan yıllık yatırım tutarının 1 milyar doları bulduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber