Diyarbakır yuvalarında kalan 34 çocuk kayıp!

Haber Giriş : 08 Haziran 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'daki çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarının son 3 yıllık kayıtlarının incelenmesi sonucu, aralarında 2-3 yaşındakilerin de bulunduğu 34 çocuğun kayıp olduğu ortaya çıktı

Diyarbakır'da yapılan araştırmalarda, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında kalan 34 çocuğun kayıp olduğu ortaya çıktı. Durumun açıklığa kavuşturulması için Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü çalışma başlattı.
Çocukların kaçmış ya da kaçırılmış olabileceği belirtilirken, İnsan Hakları Kurulu'ndan sorumlu Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci, "Bu çocukların akıbetlerini mutlaka öğreneceğiz" dedi.

Baskın denetimler yapıldı
Başbakanlık İnsan Hakları Üst Kurulu'nun, geçen yıl kasımda Malatya Çocuk Yuvası'nda ortaya çıkan olaydan sonra valiliklere denetlemeler için yazı göndermesi üzerine, Diyarbakır Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu aracılığıyla bir komisyon oluşturdu. Kentte bulunan 0-12 ve 13-18 yaş grubu çocukların barındığı yuva ve yurtlarda baskın denetimler yapıldı.

Çocuklardan 18'i kız
Bu denetimler sonucu komisyon tarafından hazırlanan raporda, eksiklikler ve sağlıksız koşullar sıralanırken, kayıtlarda görünen 34 çocuğun yuva ve yurtlarda olmadığı belirtildi.

18'i kız olan 34 çocuğun kaybolması üzerine yurt yetkililerinin konuyu Emniyet Müdürlüğü'ne bildirdiği, ancak herhangi bir sonuç alınamadığı saptandı.

Diyarbakır Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu Üyesi Mehmet Kaya, bu çocukların kaçırılmış olabileceğini düşündüklerini belirterek şöyle konuştu:

'Kaçırılmış olabilirler'
"Kayıp çocukların arasında çok küçük yaşta olanlar da var. 13-18 yaşındaki çocuklara yurttan kaçmış denebilir, ama 2-3 yaşındaki çocuk nasıl kaçar? Bu çocukların akıbetini öğrenmek için Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne yazılar yazdık, ancak iki yıldır cevap gelmedi. Düşünmek istemiyoruz ama sonuçta bölgemizde özellikle de Diyarbakır'dan bazı çocukların batıya kapkaç, hırsızlık için götürüldüğünü duyuyoruz, organ mafyasının eline düştüğünü öğreniyoruz. Bu durum bizi tedirgin ediyor."

'Sorun çıksa öğrenirdik'
Vali Yardımcısı Kahveci de olayı doğrulayarak şunları söyledi:
"Bu mesele yetiştirme yurdundan 4 kız çocuğun kaçmasından sonra ele alındı. Biraz daha derine inerek, şimdiye kadar yurtlardan kaç çocuğun kaçtığını veya kaybolduğunu öğrenmek istedik. 34 çocuğun orada olmadığını öğrendik. Bu çocuklar kaçtı mı, kayboldu mu, bunu emniyetten gelecek yazı belirleyecek. Ancak, şimdiye kadar bu çocuklarla ilgili ailelerinden veya başka yerlerden herhangi bir şikâyet yoktu. Eğer kayıp çocukların gittikleri yerlerde bir problem olsaydı, sanıyorum kısa sürede öğrenilirdi. "

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber