Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Cengiz Erdoğan, önümüzdeki milletvekili ve mahalli idareler seçimlerinin bilgisayar ortamında yapılacağını açıkladı.

Haber Giriş : 27 Ocak 2004 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Cengiz Erdoğan, önümüzdeki milletvekili ve mahalli idareler seçimlerinin bilgisayar ortamında yapılacağını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Cengiz Erdoğan, 28 Mart`ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimi için bütçeden 75 trilyon lira ayrıldığını belirterek, yaklaşık 10 trilyon lira ek kaynağa ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti.

Erdoğan, siyasi partilerin birleşik oy pusulalarındaki yerlerinin belirlenmesi dolayısıyla YSK`da yapılan kura çekiminde yaptığı konuşmada, YSK`nın, seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapmaya,gerekli önlemleri almaya görevli ve yetkili kılındığını söyledi.

YSK`nın, 5`i Danıştay 6`sı Yargıtay olmak üzere 11 üyeden oluştuğunu hatırlatan Erdoğan, kurula seçilen 5 yeni üyenin 27 Ocak`ta göreve başladığını ifade etti. Erdoğan, ``Bu arkadaşlar, YSK`ya güç katacaktır`` dedi.

Erdoğan, seçmen kayıtları bilgisayar ortamında olan 33 ilin sandık sayısının 96 bin 327, seçmen sayısının 26 milyon 500 bin olduğunu belirterek, bilgisayar ortamında olmayan 48 ilin sandık sayısının 75 bin 677, seçmen sayısının da 19 milyon civarında olduğunu söyledi.

3 Kasım Milletvekili Genel Seçimi rakamlarına göre Türkiye genelinde 172 bin 4 sandık ve 41 milyon 391 bin 290 kayıtlı seçmen bulunduğunu ifade eden Erdoğan, ``Bu sayılara yüzde 5-7 ilave yapılırsa gerçek rakamlara ulaşılır`` diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLER ELEKTRONİK ORTAMDA

Yeni bütçe döneminde bilgisayarlaşmak için YSK`ya bütçeden ayrılanrakamın 9 trilyon lira olduğunu ifade eden Erdoğan, ``Bu çok yüksek bir rakam. Bu da yurdumuzun üçte ikisinden fazlasının bilgisayar kapsamına alınacağı demektir ki önümüzdeki milletvekili ve mahalli idareler seçimlerinin bilgisayar ortamında yapılacağını müjdecisidir.

Sonraki aşama da elektronik oy verme sistemine geçiştir ki bunun da çok yakında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum`` dedi.

Orta ve doğu Avrupa ülkelerinin seçimle ilgili toplantılarına katıldığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

``Seçim sisteminin bu ülkelerden çok ileride olduğunu bizzat müşahede ettim. Hindistan, geçmiş dönemde bizim seçim sistemimizi ülkelerinde oluşturmak istemişler ve bu yönde girişimde bulunmuşlardı. Yine birkaç gün önce İran basın mensupları geldiklerinde kendilerine sistemimizi anlattık, doküman verdik. Seçim sistemimizi hayranlıkla izlediler ve bunu uygulamak için kendi toplumlarına aktaracaklarını söylediler.``

Erdoğan, ``Seçimin tarafsız bir şekilde düzen içerisinde yönetildiğinden emin olmanızı istiyorum`` dedi.

YSK Başkanı Erdoğan, seçimin maliyetinin ne kadar olacağının sorulması üzerine, seçim için bütçeden 75 trilyon lira ayrıldığını belirtti. Yaklaşık 10 trilyon lira ek kaynağa ihtiyaç duyulabileceğini ifade eden Erdoğan, seçimin maliyetinin 85 trilyon lira civarında olacağını kaydetti

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber