Yalova'da uzlaşıldı oy yakılmayacak

Seçimlerin tekrar edildiği sandık kurulu, Yalova’da sandık görevlisi Esma Yılmaz'ın kullandığı ve tartışma yaratan oyun geçerli olduğu konusunda anlaştı, rastgele bir oyun çekilip yakılmasından vazgeçildi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Haziran 2014 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yalova'da uzlaşıldı oy yakılmayacak

Ali DAĞLAR

31 Mart yerel seçimlerinin ardından iktidar ve muhalefet partilerinin itirazları üzerine YSK tarafından iptal edilen ve bugün seçimlerin tekrarlanacağı iki ilden birisi Yalova.

Yalova'da seçimi 1 oy farkla AKP'nin kazandığının açıklanmasının ardından AKP ve CHP'nin itirazları üzerine 124 sandıkta yeniden sayım yapılmış, belediye başkanlığını resmi olmayan sonuçlara göre CHP adayı Vefa Salman'ın 6 oy farkıyla kazandığı bildirilmişti. CHP'li Salman daha koltuğuna oturamadan, YSK seçimin bu ilde tekrarına karar verdi. AKP'li meclis üyesi Ömer Aslan, bugün yapılacak seçimlere kadar vekaleten belediye başkanı seçildi. Seçimlerde iki kayda değer olay yaşandı. Bunlardan satırlı saldırı iddiası karakolluk olurken, diğeri AKP'li bir kadın sandık görevlisinin yanlış sandıkta oy kullandığının ortaya çıkması oldu, bir oy sandıktan çıkarılıp yakılmasına karar verildi. Ancak daha sonra sandık kurulu oyun geçerli olduğu konusunda anlaştı ve rastgele bir oyun çekilip yakılmasından vazgeçildi.

CHP'DEN 30 VEKİL İZLİYOR

Yalova'da bugün yapılan seçim öncesi, İP, HEPAR ve DYP adayları, CHP adayı Vefa Salman lehine adaylıktan çekilmişti. 30 Mart seçimlerinde HEPAR 234, İP 93, DYP 55 oy almıştı. CHP'nin oyu 27 bin 229 , AKP'nin oyu 27 bin 223'tü. CHP Yalova seçimini takip için il milletvekili Muharrem İnce'nin aralarında bulunduğu 30 vekili görevlendirdi. Yalova'da seçmenler 15 okulda, toplam 245 sandıkta oy kullanıyor. Her iki parti milletvekillerinin okulları tek tek gezip sandık kurullarını ziyaret ettiği seçimlerin performansı en yüksek ismi Muharrem İnce oldu. Her gitti kurulda vatandaşın birlikte fotoğraf çektirme talebiyle karşılayan İnce, esprileriyle de güldürdü. Bir sandık görevlisinin çay ikramını "rüşvet olur" diye kahkahalar eşliğinde geri çeviren İnce, yanında getirdiği kumanyaları da zaman zaman dağıttı.

SATIRLI SALDIRI İDDİASI

Yalova'da ilk şikayet Gaziosmanpaşa'daki Fatih Sultan Mehmet Lisesi'nden geldi. CHP'li vekiller Mahmut Tanal ile Muharrem İnce'nin de talep üzerine gittikleri okulda, AKP'li ve CHP'li bir grup seçmen arasında yaşanan tartışmanın kavgaya dönüştüğü, AKP'lilerin satır kullandığı ve bir CHP'linin burnunu yumruk atarak kırdığı öne sürüldü. Satır iddiası üzerine 3 kişi gözaltına alındı ve GOP karakoluna götürüldü. CHP'li Tanal, saldırganların satırı polis olay yerine gelince attıklarını, olay yerini görüntüleyen kamera kayıtlarına ulaşmaya çalıştıklarını belirtirken, şikayet eden olmadığı için karakolda uzlaşma sonucu 3 kişinin ifadeleri alındıktan sonra bırakıldığını söyledi.

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞKA SANDIKTA OY KULLANMASI TARTIŞMA YARATTI

Yalova'da ikinci tartışma Sevim Göğez Ortaokulu, 1001 numaralı sandıkta yaşandı. Bağlarbaşı'nda bir başka sandık görevlisi olan Esma Yılmaz, AKP mahalle sorumlusunun kendisini görevden aldığını ve görevli olduğu sandıkta oy kullanamadığını öne sürüp, isminin kayıtlı olduğu Sevim Göğez Ortaokulu'nda sandık görevlilerinin fark etmemesi sonucu oy kullanınca tartışma yaşandı. O sırada okulda bulunan Muharrem İnce, iki partili avukatın olayı sandık başkanı ile çözeceğini belirterek oradan ayrıldı. Kurul, avukatların da onayıyla seçim yasası gereği oyun atıldığı sandıktan bir oyun çıkarılarak yakılmasına karar verdi. Sandık başkanı, AKP mahalle sorumlusunun Esma Yılmaz adlı sandık görevlisini görevden alma hakkı olmadığını belirterek yasal işlem yapılmasını istedi.

Ancak daha sonra sandık kurulu oyun geçerli olduğu konusunda anlaştı ve rastgele bir oyun çekilip yakılmasından vazgeçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber