Adım adım yerli uçak

ABD'li Pratt&Whitney şirketiyle F-35'in uçak motoru parçalarını üretmek üzere anlaşan Kale Grubu, İzmir'deki üretim tesisini açtı. Fabrikadan yılda 100 milyon $ ciro bekleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Haziran 2014 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adım adım yerli uçak

BURÇİN GÖKTAN

F-35 uçaklarının en önemli aksamlarını barındırına motor parçaları İzmir'de üretilecek. Amerikan şirketi Pratt & Whitney ile bu alanda anlaşma gerçekleştiren Kale Grubu, İzmir Serbest Bölge'de 75 milyon dolarlık yatırımla üretimin yapılacağı fabrikanın açılışını yaptı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Yıllık 100 milyon dolarlık ciro ile F-35 uçak motoru parçası üretecek fabrikada 5 yılda 700 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Tüm zamanların en yüksek bütçeli savunma sanayi projesi olarak kabul edilen F-35, bugüne kadar geliştirilen tek 5'inci nesil uçak projesi. Kale Grubu CEO'su Zeynep Bodur Okyay, Türkiye'nin gelişmiş ülke hedefine dikkat çekerek, "Buna katkı sağlayacak projelere öncülük etmekten gururluyuz" diye konuştu.

TOPRAKTAN GÖĞE YÜKSELDİK

Grubun üretime topraktan başladığını şimdi ise gökyüzüne çıktığının altını çizen Okyay, "Uzun vadede sivil savunma ve havacılık sanayinde derinleşmemizi sağlayacak bir yatırım yapıyoruz" dedi. Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay ise, "Boeing, Lockheed Martin, Airbus gibi firmaların kritik gövde ve kanat parçaları üreticisi konumundayız. Bu yatırımla uçak motor sanayine de giriş yapmış oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

HER ŞEY HAYALLE BAŞLAR YERLİ UÇAĞI YAPABİLİRİZ

Zeynep Bodur Okyay, yerli uçak konusunda da şunları söyledi: "Uçak üretimi çok daha zor. Bugün üretimi yapılan uçakların tasarımı 1970'li yıllardan itibaren gerçekleştirildi. Geliştirmesi 30-40 yıl olan bir metanın üretilmesi çok kolay olmuyor. Türkiye'nin bir yerli üretim uçağının olmasını ben çok isterim. Türkiye'nin bir gün mutlaka kendi uçağını üretmesi lazım. Her şey hayalle başlar." Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur da, "Biz sanayiye inanmış ve ona adanmış bir grubuz. Çünkü ticaret bireyleri, sanayi toplumları zengin eder. Dünyada yeni ve iyi ne varsa bizim sanayimizde de olmalı."

Pratt & Whitney Askeri Motorlar Grup Başkanı Bennett M. Croswell de, şöyle konuştu: "Yaptığımız bu yatırım, küresel vizyonumuza ve büyüme stratejimize çok uygun. Türkiye'de yapılan bu yatırım maliyet düşüşüne katkı sağlayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber