Çözüm Süreci'nde ikinci aşamaya geçildi

AK Parti'nin akillerle birlikte yaptığı 'Diyarbakır Çalıştayı'nın ardından gözler yol haritasına çevrildi... Çözüm Süreci'nin ikinci aşamasında siyasiler ön planda olacak. Yeni süreç için yasa değişiklikleri de gündemde.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Haziran 2014 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çözüm Süreci'nde ikinci aşamaya geçildi

HAKKI KURBAN

Çözüm Süreci'nde yeni aşama... Eve dönüşü de içeren en kritik adımlarından biri, Diyarbakır'da gerçekleştirilen Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci konulu çalıştay oldu. Çalıştaydan çıkan sonuçlar, rapor halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Hükümet, yeni süreç için aralarında yasa değişikliğinin de bulunduğu bazı adımları atmayı planlıyor.

YOL HARİTASI HAZIRLANIYOR: Bu çerçevede, sürecin yeni aşamasında atılacak adımlara ilişkin ilgili taraflarla görüş alışverişi yürütülüyor. Hükümet, yaz döneminde atılacak adımlara ilişkin yol haritasını şekillendirecek. Toplumun farklı kesimlerini kapsayacak yeni bir Demokratikleşme Paketinin de hazırlanması gündemde.

SİYASİLER DE DEVREDE: Bugüne kadar süreç MİT mensupları kanalıyla ve BDP-HDP'lilerin İmralı ile görüşmesiyle yürütülmüştü. İkinci aşamada, siyasilerin ön planda olduğu bir dönem öngörülüyor. Yeni süreçte, eve dönüşü de izleyecek bir komisyon kurulması üzerinde durulan detaylardan biri.

YASAL DÜZENLEME GÜNDEMDE: Oslo sürecinin başlatıldığı dönemde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan başta olmak üzere, rol üstlenen isimlere yönelik soruşturma başlatılmıştı. İkinci aşamaya ilişkin benzer bir tablonun oluşmaması için bir yasal düzenleme çıkarılması öngörülüyor.

KESİNTİSİZ DEMOKRATİKLEŞME

- Eve dönüşü kolaylaştırmak için TCK'nın 220 ve 221. maddeleri yeniden düzenlenecek.

- Jandarmanın statüsü değişerek, tamamen İçişlerine bağlanacak ve kır polisi olacak.

- Alevi açılımı yeni pakette yer alacak, cemevlerinin elektrik ve su giderleri

karşılanacak, dedeler maaş alacak.

- Türkiye'de yaşayan kaçak Ermenilere vatandaşlık verilecek.

- Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması da, Yunanistan'ın adımına paralel olarak pakete alınabilecek.

- Yerel yönetimleri güçlendirecek bazı adımlar atılacak.

'KCK KURULUNCA POLİS OLACAKSINIZ' DEDİLER

PKK'nın elinden kurtarılan S.B, Diyarbakır'da oturma eylemi yapan ailesiyle buluştu. S.B, Ağrı'da kaçırıldıktan sonra 20 gün boyunca dağda uyuduklarını ve silahlı eğitim aldıklarını söyledi. İyi niyetli çocukların kandırıldığını söyleyen S.B, "Terör örgütü mensuplarının yaptığı propagandadan etkilendim. Barışın olumlu gideceğini, KCK sistemi kurulduktan sonra polis gibi görev verileceği söylendi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber