MEB, öğrencileri 'sahte rapor' alma zorunluluğundan kurtardı, liselere 'bitirme sınavı'nı ÖSYM destekliyor

Haber Giriş : 10 Haziran 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, Sultan Hamid'in Maarif Nazırı Haşim Paşa'nın, "Şu mektepler olmasa, Maarif'i ne güzel idare ederdim" sözüne benzer bir uygulamaya imza attı. Bakanlık, Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) hazırlanacak zamanı artırmak için doktor raporu peşinde koşan lise son sınıf öğrencilerinin sınavdan önceki bir hafta boyunca izinli sayılmalarına karar verdi.

Öğrencilere motivasyon

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla dün yayımlanan genelgede, ÖSS'ye daha rahat hazırlanmaları amacıyla, lise son sınıf öğrencilerinin 12-19 Haziran tarihleri arasında izinli sayılacağını ve bu sürenin devamsızlık hesabında dikkate alınmayacağını duyurdu. Genelgede, 2005-2006 ders yılının 19 Haziran'da sona ereceği, ÖSS'nin de 18 Haziran'da yapılacağı anımsatılarak, şu ifadelere yer verildi: "Sınav haftasına girilmiş olması, öğrencilerin sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmelerinin sağlanması ve bu yöndeki motivasyonlarının artırılması, yıl boyu yoğun bir çalışma temposu gösteren öğrencilerin sınav streslerinin azaltılması amacıyla; öğretim programlarının ve yıl içinde yapılan yazılı, sözlü ve benzeri değerlendirmelerin tamamlanmış olması da dikkate alınarak, 2005-2006 öğretim yılı ortaöğretim kurumları son sınıf öğrencilerinin bu yıla mahsus olmak üzere 12-19 Haziran 2006 arasında izinli sayılmaları uygun görülmüştür. Ancak, işletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin ders yılının son haftasında yapılması gereken yıl sonu beceri sınavları, çalışma takviminde belirtilen tarihlerde yapılacaktır."


Zaten sınıflar boştu

Sınavlar için sınıfların boşaldığı çarşamba günü Radikal'e manşet olmuş, haberde lise son sınıftaki 860 bin öğrenciden 520 bininin sahte rapor alarak bir aydır okula gitmediği, 20 gün özürsüz, 25 günü de raporlu devamsızlık hakkı olan öğrencilerin ÖSS'ye hazırlanmak için derslere girmediği belirtilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, özel hastanelerden alınan raporların da geçerli sayılması kararından sonra 25 günlük raporlarını alan öğrencilerin okul yerine dershanelere gittiği vurgulanmıştı.

Bakan Hüseyin Çelik, ÖSS nedeniyle boşalan sınıflara çözüm için, liselere bakalorya sistemi getirilmesini önermişti. Buna göre, liselere bitirme sınavı konulacak. Sınavı geçemeyenler ÖSS'ye giremeyecek. Sınavı geçenler üniversitede bazı bölümlere 'sınavsız geçiş hakkı' elde edecek, bazı bölümler için yine ÖSS geçerli olacak. Çelik'in önerisi, öğrenciyi ortaöğretimde aldığı dersler itibarıyla bir bütün olarak değerlendiren yöntemin uygulamaya konulmasını öngörüyor.

ÖSYM'den Çelik'e destek

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in 'bakalorya sistemi getirelim' önerisine destek çıktı. Yarımağan, Tempo dergisine verdiği röportajda, 'lise bitirme sınavlarının yeniden yapılandırılmasını ve başarılı olmayanların ÖSS'ye girmemesi gerektiğini' söyledi.

ÖSS'ye çok fazla sayıda öğrenci girdiğine dikkat çeken Yarımağan, "Bu azaltılmalı. MEB, lise sonunda yapmayı düşündüğü bitirme, olgunluk sınavından bahsediyor. Biz bu sınavın olumlu olacağını düşünüyoruz. Ayrıca lisede öğrencinin ilgi alanları ve yeteneklerinin belirlenmesi için ara sınavlar yapılabilir, işbirliğine hazırız" dedi.

Lise diplomasının bir değer taşıması gerektiğini belirten Yarımağan, bu değerin kazanılması için MEB'e şu modelin uygulanmasını önerdi: "Öğrenci lisenin sonunda bitirme sınavına girecek, kazanırsa üniversiteye giriş hakkı elde edecek. Kazanamayan sadece lise diploması alacak. Lise bitirme sınavını kazanan öğrenci, belirli programlara sınavsız geçebilecek. Gelişmiş ülkelerde durum böyle. Belli programlara, öğrenci sınavsız giriyor. Örneğin fizik lisansı yapmak istiyorsunuz. Almanya'ya, Fransa'ya gidip istediğiniz fizik lisans programına kayıt yaptırabiliyorsunuz. Hem de sınavsız. Bizde de belli bölümlere, açıköğretim fakültesine, fizik gibi bölümlere sınavsız öğrenci alınmalı.

Sınav dünyanın her yerinde var. Ama her yerde sadece sınavla öğrenci almıyorlar. Biz sınav yapıyoruz, çünkü gördük ki liseden mezun olanların bir kısmı üniversitede okuyacak düzeyde değil. Bitirme sınavları yapılırsa bu sorun çözülür."

Bakalorya sistemi başta AB olmak üzere 108 ülkede uygulanıyor. Lise bitirme sınavında alınacak puanların üniversiteye giriş için de belirleyici rol oynadığı sistemde, bazı üniversiteler belirledikleri puanları alan liselilere kapılarını sınavsız açıyor. Yeterlilik sınavını geçemeyenlerse üniversite sınavına giriş şansını kaybediyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber