YSK'dan geniş güvenlik önlemleri

YSK, cumhurbaşkanı seçiminde, yurt dışındaki vatandaşların bulundukları yerde oy kullanması uygulamasının ilk kez yapılması nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2014 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YSK'dan geniş güvenlik önlemleri

- AYLİN SIRIKLI DAL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos 2014'te dolması nedeniyle ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin hazırlıkları tamamlanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı seçiminde, yurt dışındaki vatandaşların bulundukları yerde oy kullanması uygulamasının ilk kez yapılması nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alıyor.

Seçim takviminin yanı sıra seçime ilişkin hazırlanan genelgeler yayımlanmaya başlandı. Dış temsilciliklerde oy kullanma işleminin ilk kez yapılması nedeniyle YSK çalışmaları, genellikle seçimin yurt dışı ayağında yoğunlaşıyor.

Seçimlerde daha önce gümrük kapılarında oy kullanan gurbetçiler, ilk kez bulundukları ülkelerde oylarını kullanabilecek. Cumhurbaşkanı seçimi için 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurulacak.

Rusya'dan Avustralya'ya, Kanada'dan Yeni Zelanda'ya kadar 126 ülkede Türkler yaşıyor. Ancak YSK, 500'ün altında seçmenin bulunduğu ülkelerde sandık kurmayacak. Bu nedenle seçmen sayısı 500'ün üzerinde olan 56 ülkede oy verme işlemi yapılacak. Gümrük kapılarında oy verme işlemleri de devam edecek.

-Yurt dışındaki oyların yarısı Almanya'dan

Yurt dışında 2 milyon 750 bin 820 Türk vatandaşı oy kullanacak. Bunun 1 milyon 380 bin 903'ü Almanya'da oy verecek.

Oy kullanma işlemi öncelikle konsolosluklarda yapılacak. Seçmen sayısı itibarıyla konsoloslukların yetersiz kalması durumunda dışarıdan kiralanan yerlerde oy kullandırılacak.

Yurt dışındaki sandıklar için de 3'ü siyasi parti temsilcisi, 2'si memurlardan oluşan 5 kişilik sandık kurulları oluşturuldu.

Yurt dışındaki seçmenler, Türkiye'deki seçimlerden önce, 4 gün boyunca oy kullanabilecek. Yurt dışındaki seçmenler için ilk oylama, 31 Temmuz-3 Ağustos 2014, seçimin ikinci tura kalması durumunda ise oylama 17-20 Ağustos 2014 tarihlerinde olacak.

Yurt dışındaki oyların saklanması ve güvenliği de önemli bir yer tutuyor. YSK, bu konuda da önlemler aldı. Oyların saklanması için "saklama kurulları" kuruldu. Kurul, tutanağa bağlanan seçim sonuçlarının olduğu ağzı kapalı torbaları saklayacak ve güvenli şekilde Türkiye'ye ulaştırmakla görevli olacak.

-Oylar yurt dışından nasıl gelecek?

YSK'nın, saklanan oyların Türkiye'ye nasıl getirileceği konusundaki çalışmaları da netleşmeye başladı.

Yurt dışındaki oylar, oyların yüzde 82'sini oluşturan Avrupa ülkeleri ve diğer ülkeler olmak üzere iki ayrı grupta Türkiye'ye getirilecek.

Avrupa ülkelerindeki oylar 2 uçakla toplanacak. Avrupa'da 4 noktada toplanacak oy torbaları, bir noktada birleştikten sonra uçakla Ankara'ya getirilecek. Uçakta, seçim kurulu üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri de bulunabilecek. Uçakla toplanan oylar Ankara'daki yurt dışı ilçe seçim kuruluna teslim edilecek.

Avrupa ülkeleri dışındaki ülkelerdeki oylar ise "diplomatik kurye" aracılığıyla başka uçakla İstanbul'a getirilecek. Bu ülkelerdeki oyları diplomatik kuryeler özel kurye torbalarına koyacak, saklama kurulu önünde "diplomatik mühür"le torbalar mühürlenecek. Oylar uçakla İstanbul'a getirilecek. Bu uçakta da isterse siyasi parti temsilcileri bulunabilecek.

İstanbul'da oluşturulan geçici ilçe seçim kurulunda toplanan oyların PTT kargo ve eskort eşliğinde Ankara'daki yurt dışı ilçe seçim kuruluna teslim edilmesi öngörülüyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi huzurunda açılacak mühürlenmiş torbaların sayımına Türkiye'de oyların sayımıyla aynı anda başlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber