Doktor sülüğün nesli tehlikede

Halk arasında "doktor" ve "iyileştirici" gibi isimlerle anılan sülüklerin, CITES kapsamında dünyaya satışını yapan tek ülke konumundaki Türkiye'de neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2014 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Doktor sülüğün nesli tehlikede

İSMAİL ŞEN - Halk arasında "doktor" ve "iyileştirici" gibi isimlerle anılan sülüklerin, Nesli Tükenmekte Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında dünyaya satışını yapan tek ülke konumundaki Türkiye'de neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sülük kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkesi olan Türkiye'nin, aynı zamanda CITES kapsamında dünyaya doğal sülük satan tek ülke olduğunu söyledi.

Avrupa'da 300'ün üzerinde sülükle tedavi merkezinin olduğunu ve bu ülkelerin Türkiye'den düşük fiyatlarla ithal ettikleri doğal sülükleri laboratuvar ortamında çoğaltmak suretiyle hem kullandığını hem de yüksek fiyatlara 3. dünya ülkelerine sattığını aktaran Sağlam, şunları kaydetti:

"Ülkemizde kilolarla satılıyor ama yurt dışında taneyle satılıyorlar. Amerika'da tanesi 15,70 dolara, Rusya'da 3 avroya, İngiltere'de 7 sterline alıcı buluyor. Dolayısıyla 1 kiloda bin tane olduğunu hesaba katarsak ve tanesini 10 dolardan düşünürsek kiloda 10 bin dolar gibi bir gelir sağlıyor. Ekonomik getirisi çok yüksek olan bu türün neslinin devamı için korunması ve gelecek nesillere mutlaka aktarılması lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber