Türk Doktorların 'kıkırdak mucizesi'

Haber Giriş : 10 Haziran 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de tıp alanında bir ilk daha gerçekleşiyor: Dünyada ilk kez 12 yıl önce uygulanan diz eklemindeki kıkırdak doku tahribatlarının iyileştirilmesi yöntemi Türkiye'de ilk kez denendi ve olumlu sonuç verdi.

Türk doktorlarının beş yıllık uğraşı, Türkiye'de çığır açacak bir gelişmeyi de beraberinde getirdi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Binnet ve 5 arkadaşı diz eklemindeki kıkırdak tahribatlarını, hastanın kendi hücreleriyle tedavi ederek ortopedi alanında çığır açacak gelişmeyi başardılar.

Prof. Dr. Mehmet Binnet, daha önce diz eklemindeki kıkırdağını kaybeden hastalara bugüne kadar tedavi yöntemi uygulayamadıklarını hatırlatırken, ?Dünyada 1994'ten itibaren başlayan tedavi yöntemini Türkiye'de yapmaya karar verdik. Ancak ülkemizde o dönemde bu şartları gerçekleştirecek laboratuar ortamı yoktu? diyerek bu süre zarfında Türkiye'de tıp alanındaki gelişmelerin arttığını söyledi.

HÜCRE ÇOĞALTILIYOR

Tedavinin diz ekleminde zarar gören kıkırdak dokudan parça alınarak hücre çoğaltılması yöntemiyle yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Binnet ?Biyopsi yöntemiyle alınan parçayı laboratuar koşullarında üretiyoruz ve onu tekrar hastalıklı bölgeye ameliyatla yerleştiriyoruz? dedi.

Kıkırdak dokunun çoğaltılmasıyla ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi ve Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Elçin de ?Hastanın dizindeki bozulmuş kıkırdaktan biyopsi alınıyor. Bu kıkırdak aşağı yukarı 4-5 bin hücre içeriyor. Bu sayıdaki hücreyi doku içinden ayıklamak gerekiyor. 3-4 haftalık hücre kültür süresinde 4-5 bin olan hücre sayısı 100 binler sayısına ulaşıyor? dedi. Çığır açacak bu uygulama için bir hastadan alınan hücreler şimdi çoğaltılma aşamasında ve çok yakında yeniden hastaya ameliyatla yerleştirilecek.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber