Eğitimde 'Ali topu atar mısın?' devri

Haber Giriş : 12 Haziran 2006 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde anasınıfı ve ilköğretim birinci kademelerde kullanılan eğitici fişler, emir cümlesi içermeyecek. 'Ali topu at' gibi fişler, 'Ali lütfen topu arar mısın' olarak öğretilecek.

12 Haziran 2006 17:17

Yazı boyutunu büyütmek için

Burdur'daki okullarda okuyan minik öğrenciler, önümüzdeki yıl eskisinden çok daha farklı fişlerle karşılaşacak. Bundan sonra eğitici fişlerde 'Ayşe ip atla, Ali topu tut' gibi emir cümleleri yer almayacak. Bu cümleler önümüzdeki yıldan itibaren lütfen ve yapar mısın kelimeleri ile pekiştirilerek, emir cümlesi olmaktan kurtarılacak.

Yıllardır kullanılan fişlerde yer alan emir cümlelerinin artık değişme ve nezaket ifadelerine daha fazla yer verme vaktinin geldiğini söyleyen Burdur Valisi Rasih Özbek, konuyla ilgili proje başlattı.

Toplumda rica etme, teşekkür etme ve özür dileme gibi erdemlerin neredeyse sıfır seviyesine düştüğünü vurgulayan Vali Rasih Özbek, bunlara yeniden hayat kazandırmayı amaçlıyor.

Toplumca yaşamanın en büyük gerekliliklerinden biri olan nezaketin ayıpmış gibi algılanmaması gerektiği üzerinde duran Rasih Özbek, "Avrupa Birliği'nin kapılarını zorladığımız şu zamanlarda bazı erdemlerden ne yazık ki uzağız. Avrupa'da lütfen ile başlayan bir cümle kurmadan paranızla alışveriş bile yapamazsınız. Bizim de bu şekilde olmamız ve çocuklarımızı da nezaket kurallarına uyacak şekilde yetiştirmemiz lazım. Bu yüzden işe ilk olarak okuma yazma öğrenmede kullanılan fişlerden ve kamu binalarındaki yazılardan başlayacağız." dedi.

Vali Özbek Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit ve İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Şimşek'e 'lütfen, özür dilerim, teşekkür ederim sözlerinin tüm toplumda yaygınlaştırılması projesi' konusunda hızlı bir çalışma yapmaları talimatını verdi.

Okullardaki fişlerin değiştirilmesi projesini ilk kez Manisa Valiliği döneminde uyguladığını ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan destek aldığını hatırlatan Özbek, Burdur'da da aynı başarının yakalanabileceğini kaydetti. Vatandaşların da desteklerini isteyen Vali Özbek, "Kamu kurumlarımızdaki ilanlar ve yapılacak işlemlerin yer aldığı duyurularda da nezaket ifadeleri yer alacak. Ayrıca kamu çalışanlarımız da vatandaşlarla bu kurallar çerçevesinde konuşacak. Kaba saba cümlelerle bugün git yarı gel anlayışı da artık ortadan kalkacak." diyerek sözlerini tamamladı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber