Öğrenciler denize inen, denizden kalkan İHA tasarladı

Üniversite öğrencileri denize inen ve denizden kalkan İHA tasarladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2014 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrenciler denize inen, denizden kalkan İHA tasarladı

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, denizden kalkan ve denize inen insansız hava aracı (İHA) tasarladı.

Testleri başarıyla tamamlanan İHA'nın, sahil güvenlik ve deniz üzerinde yapılacak arama kurtarma çalışmaları ile savunma amaçlı görevlerde büyük katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, AA muhabirine, Güray Dalaman ve Orkun Birinci'nin Prof. Dr. Tahir Yavuz danışmanlığında geliştirdiği ve TÜBİTAK Sanayi Destekli Bitirme Projeleri Destekleme Programı'nca desteklen İHA hakkında bilgi verdi.

-"Öğrenciler önemli bir iş başardı"

İHA'nın yeni bir teknoloji olduğuna işaret eden Dengiz, önceki İHA'ların karadan kalkıp yine karaya indiğini bildirerek, "Denize inen ve denizden kalkan bir model yoktu, ilk kez üniversite öğrencilerinin fikri olarak ortaya atıldı" dedi.

Dengiz, İHA'ların suya inmesinin, su yüzeyinde dengede durmasının ve sudan yeniden havalanmasının çok zor olduğunu belirterek, "Bu bir prototip ama testlerin başarılı olması gelecekte bunun üretilebilir ve kullanılabilir olduğunun sinyalini verdi. Öğrenciler gerçekten önemli bir iş başardı" diye konuştu.

Projenin, denize düşen uçaklar, gemi kazaları, fırtınalı havalarda balıkçı teknelerinin denizde kaybolması ve kanunsuz insan göçü sırasında yaşanan ölümler gibi olaylarda gerçekleşen insan kayıplardan yola çıkarak hazırlandığını söyleyen Dengiz, prototipin hayata geçirilmesiyle bu tür olaylarda İHA'nın gerekli tespitleri daha hızlı yaparak ölümlerin en aza indirilebileceğini anlattı.

Prof. Dr. Dengiz, İHA'nın üzerine eklenebilecek sensörle denizin için aramaya da imkan sağlanabileceğini kaydederek, Türkiye'de bu tür yüksek teknoloji içeren savunma sanayinde veya arama kurtarma çalışmalarında kullanılabilecek projelere büyük ilgi gösterildiğini dolayısıyla bu projenin de hayata geçirileceğine inandığını söyledi.

-Denizden kalkan, denize inen İHA

Prototip, her türlü uçuş koşullarına uyum sağlayabilecek ve belirlenen hedeflere ulaşabilecek şekilde tasarlandı.

59 santimetre kanat açıklığı, 24 santimetre boyu ve 175 gram ağırlığındaki prototipin ana gövdesi, suda dengesini sağlaması ve üzerindeki elektronik ekipmanın sudan etkilenmesini önlemek amacıyla iki adet yüzer gövdenin üzerine yerleştirildi.

Uçuş testleri Temelli'de göl üzerinde yapılarak başarılı sonuçlar elde edildi.

Yapılan çalışmalarda motor gücünün yükseltilmesiyle uçak performansının istenilen düzeye gelebileceği de görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber