Rektör Aras: Türban artık gündemden çıkmalı

Haber Giriş : 14 Haziran 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, türban sorununun artık ülke gündeminden çıkarılmasını istedi. Aras, dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de katıldığı AÜ 60. yıl kutlamalarının kapanış töreninde yaptığı konuşmada, hükümet-üniversite ilişkileri ve türban sorununa değindi. Aras, şunları söyledi:

'Kamusal alanda olmaz'

"Türkiye'de birçok toplumsal sorun çözümsüz olarak duruyor ve toplumu geriyor. Bunların başında Türk ve Avrupa hukuk sistemleri tarafından değiştirilmesi mümkün olmayan kesin kararlarla bağlanmış türban sorunu geliyor. Hukuken günümüzde sorun olmaması gerekirken, bazı çevrelerce devamlı gündemde tutularak gerginlik nedeni haline getirilen bu konu artık ülkemizin gündeminden tamamen çıkarılmalı. Kız öğrencilerimiz elbette kamusal alan dışında istedikleri gibi giyinebilir, hareket edebilir. Bunun güvencesi laik, demokratik Cumhuriyetimizdir.

Ancak, kamusal alan için alınmış olan yargı kararlarının değişmesi, iç ve dış hukuk süreçleri tüketildiği için mümkün olmadığından, bu kararlar laik ve demokratik toplum yapımızın ayrılmaz unsuru olarak var olacak. Bu nedenle, konunun tartışılması bir daha ülkemizin gündemine gelmemeli ve kesinleşmiş bu kararlar defalarca tartışmaya açılarak gerginlik yaratılmamalı. Bunun sağlanması, gerilimi azaltacak, insanlarımızı birbirine yakınlaştıracak."

Sezer: Atatürk yol göstericiniz olsun

Cumhurbaşkanı Sezer de, üniversitelerin donanım, altyapı ve kaynak yönünden yeterli olanaklara sahip kılınmalarının şart olduğunu söyledi. Öğrencilere, "Atatürk ilke ve devrimleri yol göstericiniz olsun" diye seslenen Sezer, Atatürkçü düşünce sisteminin çağdaş dünyanın ve Türkiye'nin vazgeçilmezi olduğunu kaydetti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber