Konut fiyatları inebilir aile servetiniz azalabilir

Haber Giriş : 14 Haziran 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu'nu tanıtan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, satın alınan konutların değerlerinde görülebilecek ani düşüşlerin finans kesiminin teminat değerini aşağı çekerken, hanehalkının servetinin de azalmasına yol açabileceği uyarısı yaptı.

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, satın alınan konutların değerlerinde görülebilecek ani düşüşlerin finans kesiminin teminat değerini aşağı çekerken, hanehalkının servetinin de azalmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Merkez Bankası'nın hazırladığı Finansal İstikrar Raporu'nu tanıtmak üzere basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, tüketicileri uyararak, kredi kartından nakit çekmek yerine tüketici kredilerini kullanmalarını ve faiz oranı düşük kredi kartlarına başvurmalarını istedi. Yılmaz'ın değerlendirmeleri şöyle:

SERMAYE ÇIKIŞI AZ HİSSEDİLDİ: Küresel faizlere ilişkin belirsizliğin artması, yükselen ekonomilerden sermaye çıkışına neden oldu. Ancak güçlenen makroekonomik temeller daha sağlam bir finans sistemi, sıkı para ve maliye politikası uygulamaları, dalgalı kur rejiminin şok emici işlevi, kısa vadeli dış borçların uluslararası rezervlere oranının düşmesi ve mevcut programın disiplinli uygulanması, çıkışın ekonomideki olumsuz etkilerini en aza indiriyor. Mali disiplinin sürdürülmesi ve faiz dışı fazla hedefinin tutturulması finansal istikrar açısından önemini koruyor.

HANEHALKI BORÇLULUĞU RİSKTİR: Harcanabilir gelirin düşük artışına karşılık, tüketim eğiliminin oldukça hızlı yükselmesi hanehalkının borçluluğunu arttırdı. Diğer ülkelere kıyasla, hala düşük düzeyde bulunan konut kredilerine yönelik talebin artmaya devam etmesi ile hanehalkı açısından olası risklerin yakından takibi önem arz ediyor. Ekonominin genişleme dönemlerinde varlık fiyatlarında hızlı artışlar oluşabilir. Satın alınan konutların değerlerinde görülebilecek ani düşüşler finans kesiminin teminat değerini aşağıya çekerken, hanehalkının servetinin de azalmasına yol açabilecektir. Bu da gözönünde bulundurulması gereken risk unsurudur.

MAYIS BANKALAR İÇİN TESTTİ: Yüksek seviyelerde olan sermaye yeterliliği, bankacılık sektörünün mali yapısının şoklara karşı direncini arttırıyor. Nitekim, 2006 yılı mayıs ayında bir ölçede sektörün dayanıklalığının testi gibi de algılanabilecek piyasa hareketleri yaşanmıştır. Bankalarımızın, güçlü sermaye yapıları sayesinde bu hareketlerden geçmişe nazaran daha az etkilendiği izlenmiştir.

Cumhurbaşkanlığı ve erken seçim veri setimizde var

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimi, erken seçim, İran'a olası bir ABD müdahalesi gibi konuları takip ettiklerini kaydeden Durmuş Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu bizim zaten takip etmemiz gereken bir konu. Biz bunları bizim dışımızda gelişen, ancak veri setimize dahil edilmesi gereken veriler olarak dikkate alıyoruz. Aldığımız kararlarımızda da bunları yansıtmaya çalışıyoruz. Artık ekonomimiz normalleşmeli, normalleşme sürecine girmeli. Aldığımız kararlar normal bir ekonomide nasıl çalışıyorsa, bizim kararlarımız da bu şekilde çalışmalı, bizim gayretimiz de buna yönelik. Ama bu riskler de bizim dışımızda görmemezlikten gelmiyoruz. "

Faizi düşük kredi kartına yönelin

KREDİ kartı kullanıcılarının nakit çekmesi veya yapmış oluduğu alışveriş bedellerinin ödenmesini belirli bir süre için ertelemek istemesi halinde harcama tutarlarının krediye dönüştüğünü ve kredi kartının bir kredi kullanım aracı haline geldiğini söyleyen Durmuş Yılmaz, şöyle devam etti: "Kredi kartı çıkaran kuruluşlar, POS edinme maliyeti ve ulusal ve uluslararası ödeme sistemlerine yönelik üyelik maliyeti üstlenmekte ve öngörülmeyen nakit çekilişleri nedeniyle ilave likidite riski taşımaktadır. Kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır. Bankaların kredi kartı işlemlerinde uyguladıkları faiz oranları arasında da büyük farklılıklar var. Kredi kartı kullanıcılarının düşük faiz öneren kredi kartlarına yönelmeleri, bankacılık sektöründe rekabeti arttırarak kart faizlerinde düşüş yaşanabilir."

Faiz artırmada gecikmedik piyasaya 'pardon' demedik

DURMUŞ Yılmaz, "Faiz artırma kararında geciktiğimizi düşünmüyorum" dedi. "Başkan olarak test edildiğimi düşünmüyorum. Fiyat istikrarına giden yolda yapılması gerekenler belli, o nedenle işlerimize devam ediyoruz" diyen Yılmaz, şöyle konuştu: "Faiz arttırımıyla, gerek fiyat istikrarı gerekse açık enflasyon hedeflemesi konusunda biz toplulumumuza ve piyasa oyuncularına, katılımcılara (pardon) demedik ve demiyoruz. Uygulamakla mükellef oldukları bir program var.Uygulama esnasında, bir takım inişler çıkışlar olabilir. Bu inişleri, çıkışları hedefe yönlendirmek durumundayız. Aldığımız kararlar da, bu inişleri çıkışları azami ölçüde orta vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmeye yöneliktir. Gelişmelere reaksiyon vermemiz gerekiyorsa ki oldu, yaptık. Bunun nedenlerini, niçinlerini, nasıllarını öğrenmek durumundayız. Dolayısıyla bizim açımızdan faiz kararından herhangi bir gecikme yok."

'Ortalık toz duman' dedi müdahale etmeye gitti

MERKEZ Bankası'nın iki yıl aradan sonra dövize satış yönündeki müdahalesi, Başkan Durmuş Yılmaz'ın dövize müdahaleden hiç sözetmediği basın toplantısının hemen ardından gerçekleşti. Yılmaz Finansal İstikrar Raporu için düzenlediği basın toplantısına, ikisi yeni üç başkan yardımcısıyla birlikte geldi. Toplantı biter bitmez de salonda hiç vakit kaybetmeden ve üç başkan yardımcılarıyla birlikte hızla yukarıya çıktı. Geleneksel çay ikramına bile kalmayan Yılmaz'ın bu tercihi, selefi Süreyya Serdengeçti döneminde toplantıların ardından kısa sohbetlere alışkın ekonomi basınını şaşırttı. Ancak bürolara döndükten kısa bir süre sonra gelen dövize müdahale açıklaması, Yılmaz'ın neden hızlı hareket ettiğini de açıkladı. Sabah piyasaların açılmasıyla birlikte kurun hızla yukarıya tırmanması, satış müdahalesini bir taslak karar olarak zaten gündeme getirmişti. Dolayısıyla Yılmaz ve kurmayları bu kararı tartışarak kesinleştirecekti. Yılmaz, Finansal İstikrar Raporu'nu tanıttığı toplantısında dövize müdahaladen hiç sözetmedi. Ancak "ortalık toz duman" tabirini kullanarak, iki saat sonra uygulanacak kararın sinyalini verdi. Müdahale kararı, Merkez Bankası Başkanı'nın bir soruya verdiği şu yanıtın satıraralarına gizlenmişti: "Henüz ortalıktaki toz duman yatışmış değil. Dün ile bugün çok farklı. Dün evet, beklentiler vardı, FED'in ne yapacağı konusunda bilinmeyen şeyler değildi. Ancak yapılan açıklamalarla FED'in faiz artışlarına devam edeceği ortaya çıktı ve bugün itibariyle bunların piyasada fiyatlamaya yansıdığını görüyoruz. Dolayısıyla her gün bir diğerinden farklı. tkinin boyutlarını ve kalıcı veya geçici olduğunu görmemiz gerekiyor."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber