Çiçek'ten RTÜK'e 'Erbil' eleştirisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu, temel ceza mevzuatına uyum öngören tasarı üzerindeki çalışmalarına bugün de devam etti.

Komisyonda, milletvekilleri ATV'nin yayından kaldırdığı "Ya şundadır, ya bundadır" programında bir kişinin pantolonunu indirerek "şaka yapan" Mehmet Ali Erbil'i eleştirdi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de RTÜK'e yönelik eleştirilerde bulundu.

Tasarının, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda değişiklik öngören fıkrası görüşülürken söz alan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Erbil'in programında çalışan bir kişinin pantolonu indirerek, cinsel organının ekranlardan görünmesine neden olmasını gündeme getirdi.

Erbil'i eleştiren Can, "Yapmış olduğu pişkinlik bir yana, bir de çıkıp, 'SHOW TV ile anlaştım, programıma devam edeceğim' diyor" diyerek, RTÜK temsilcisine, Erbil'in bir daha program yapamaması için bir yaptırım olup olmadığını sordu.

RTÜK Hukuk Müşaviri Müjde Avcıoğlu, yayın kurallarını ihlal edenlere önce uyarı cezası verdiklerini, daha sonra yayın durdurma ve para cezası gibi diğer yaptırımları uyguladıklarını ifade ederek, adının değiştirilmesi veya başka bir televizyon kanalıyla anlaşılması durumunda, programının devam etmesini engellemeye yönelik bir düzenleme bulunmadığını anlattı. Bir programda aynı ihlalin 2 kez yapılması durumunda, sunucunun program yapamadığını kaydeden Avcıoğlu, Erbil'in programında yaşanan olay dolayısıyla, RTÜK Kanunu'nun 4.

maddesinin "program hizmetlerinin bütün unsurlarının insan onuruna ve temel insan haklarına saygılı olması" gerektiğini düzenleyen ilkeye aykırı davranıldığı gerekçesiyle ceza verildiğini söyledi. AK Parti'li bazı komisyon üyeleri de Can'a destek vererek, Erbil gibi davranan sunucuların bir daha program yapamaması yönünde düzenlemeye gidilmesini istedi.

"KURUMLARDA TEMBELLİK VAR"

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kurumlarda bir tembellik olduğunu, her kurumun kendi kanunundaki eksikleri uyum tasarısı içerisinde çözmeye çalıştığını ifade ederek, RTÜK'ün de yaşanan sorunlarla ilgili daha önce bir çalışma yaparak, durumu Hükümetin ve Meclisin gündemine getirmemesini eleştirdi.

"Birileri, ahlaka, hukuka uygun olmayan bir işi, oradan dolanıp, buradan dolanıp, yapmaya devam ediyorsa, RTÜK yasasında buna engel yoksa, bunun düzenlenmemiş olması bir eksikliktir" diyen Çiçek, düşünmeden RTÜK Kanunu'na yapılacak bir cümlelik eklemenin daha sonra sorun çıkarabileceğini ve yanlış olacağını söyledi. "Bizim haberimiz yoktu" demenin moda haline geldiğini ifade eden Çiçek, RTÜK yöneticilerin bu yönde bir çalışma yapmasının doğru olacağını kaydetti.

Çiçek, "Önce bunun RTÜK'ü rahatsız etmesi gerekirdi. Seçimle gelen RTÜK'ün, hukuka, toplum düzenine uygun yayın yapılıp yapılmadığı görmesi, incelemesi gerekir. Herkesin görevini doğru düzgün yapması gerekir. Kamu vicdanını bu kadar rahatsız eden yayınlar yapılıyorsa, RTÜK bu konuda düzenleme yapmıyorsa, bu eksikliğidir" diye konuştu.

Komisyon Başkanı Köksal Toptan da televizyon programlarında güzel ve doğru Türkçe kullanılmaması ve yayınların içeriğinden yakındı.

"GÖRMEK LAZIM"

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, sadece Erbil'in sunuculuğunu yaptığı programda yaşananlara bakılarak bir düzenleme yapılmasının "çok sert" olacağını söyledi. Erbil'in programını izlemediğini, ancak yaşanan olayı duyduğunu ifade eden Eraslan'a, AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in, "görmek lazım" demesi, komisyonda gülüşmelere neden oldu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut, Erbil'in programında yaşananlardan rahatsızlık duyduğunu, ancak aceleyle yapılacak bir düzenlemenin yanlış olacağını söyledi.

Tekrar söz alan RTÜK Hukuk Müşaviri Avcıoğlu, kanunlarında AB sürecine uyum yönünde yaptıkları çalışmada sona gelindiğini ifade etmesinin ardından, yayın ilkelerini ihlal eden sunucuların bir daha program yapamamasına ilişkin düzenlemeye gidilmesinden vazgeçildi.

RTÜK KANUNU

Komisyon, RTÜK Kanunu'nda değişiklik öngören düzenlemeyi daha sonra başka değişikliklerle kabul etti.

Buna göre, radyo ve televizyon yayınları yoluyla işlenen suçlardan dolayı sorumluluk; yayını yöneten ve programı yapanla birlikte sorumlu müdüre ait olacak. Ancak şirketi idare ve temsile yetkili kişilerin, sorumlu müdürün incelemesinden geçmeden veya rızası olmadan bir yayına karar vermesi durumunda, bu kişiler sorumlu olacak.

Kanunda belirtilen istisnalar dışında, Kuruldan izin almadan radyo ve televizyon yayını yapan ya da izni Kurul tarafından geçici ya da sürekli iptal edilmesine rağmen yayında bulunan kişi veya kuruluşların yöneticileri, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 50 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Türkiye Cumhuriyeti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı yıkıcı ve bölücü faaliyetlere sevk edecek şekilde yayın yapan radyo ve televizyon yayın organlarının işletenleri, yayın yönetmeni, sorumlu müdürü, haber müdürü, program yapımcısı ve sunucularına, TCK'da yer alan suçlardan iştirak hükümlerine göre verilecek cezalar yarı oranında artırılarak uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber